W sam raz na piątkowy obiad. Lepsze nawet od mielonych
Kotleciki rybne możesz przygotować niemal w taki sam sposób, jak zwykłe mielone. Nie zajmie ci to również więcej czasu. Dlatego sięgaj czasem po to danie - rybie mięso jest zdrowsze od wieprzowego, a nie mniej smaczne. Takie kotleciki z apetytem jedzą dzieci. Docenią je także wielbiciele mielonych.
Kotleciki rybne to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych - delikatne, aromatyczne i zdecydowanie lżejsze. Przygotowuje się je z dorsza, który dobrze się formuje, ale też jest źródłem cennego białka, jodu i witaminy D. To jedna z najzdrowszych ryb, bo nie ma dużo tłuszczu, za to sporo kwasów omega-3. Wspiera więc układ nerwowy i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.
Kotlety z dorsza robi się praktycznie tak samo, jak mielone. Do masy rybnej wystarczy dodać kilka składników (w tym cebulę, koper, jajko i przyprawy), aby powstały sycące pulpety. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Choć nie ma w nich mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego, to wciąż są treściwe i pełne smaku. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy - nawet ten, kto dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem.
Składniki:
- 500 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby),
- cebula,
- 125 ml mleka,
- czerstwa kajzerka,
- 1/2 małego pęczka koperku,
- jajko,
- łyżeczka ziołowej przyprawy do ryb,
- sól i pieprz cytrynowy (do smaku),
- bułka tarta (do panierowania),
- olej roślinny (do smażenia).
Sposób wykonania:
Namocz w mleku połamaną kajzerkę. Dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i przełóż do kielicha blendera.
W kielichu blendera umieść także podzielony na mniejsze kawałki z filet z dorsza i obraną, wstępnie rozdrobnioną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę.
Przełóż masę rybną do miski. Wbij do niej jajko, dodaj około 1-2 łyżki bułki tartej (gdyby masa okazała się zbyt rzadka, by formować z niej kotleciki, dodaj więcej bułki), posiekany koperek i przyprawę do ryb. Wyrób wszystkie składniki dłonią. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem cytrynowym.
Uformuj z masy niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na talerzu desce do krojenia i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone układaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Różowe ciasto Malinowa księżniczka. Prosty deser bez pieczenia
Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad
Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze