Reklama
Reklama

W sam raz na piątkowy obiad. Lepsze nawet od mielonych

Kotleciki rybne możesz przygotować niemal w taki sam sposób, jak zwykłe mielone. Nie zajmie ci to również więcej czasu. Dlatego sięgaj czasem po to danie - rybie mięso jest zdrowsze od wieprzowego, a nie mniej smaczne. Takie kotleciki z apetytem jedzą dzieci. Docenią je także wielbiciele mielonych.

Kotleciki rybne - obiad na piątek i nie tylko

Kotleciki rybne to świetna alternatywa dla klasycznych mielonych - delikatne, aromatyczne i zdecydowanie lżejsze. Przygotowuje się je z dorsza, który dobrze się formuje, ale też jest źródłem cennego białka, jodu i witaminy D. To jedna z najzdrowszych ryb, bo nie ma dużo tłuszczu, za to sporo kwasów omega-3. Wspiera więc układ nerwowy i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu.

Kotlety z dorsza robi się praktycznie tak samo, jak mielone. Do masy rybnej wystarczy dodać kilka składników (w tym cebulę, koper, jajko i przyprawy), aby powstały sycące pulpety. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Choć nie ma w nich mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego, to wciąż są treściwe i pełne smaku. Z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy - nawet ten, kto dopiero zaczyna przygodę z gotowaniem. 

Reklama

Kotleciki rybne - przepis

Składniki:

  • 500 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby), 
  • cebula, 
  • 125 ml mleka, 
  • czerstwa kajzerka, 
  • 1/2 małego pęczka koperku, 
  • jajko, 
  • łyżeczka ziołowej przyprawy do ryb, 
  • sól i pieprz cytrynowy (do smaku), 
  • bułka tarta (do panierowania), 
  • olej roślinny (do smażenia).

Sposób wykonania:

Namocz w mleku połamaną kajzerkę. Dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu i przełóż do kielicha blendera. 

W kielichu blendera umieść także podzielony na mniejsze kawałki z filet z dorsza i obraną, wstępnie rozdrobnioną cebulę. Zblenduj składniki na jednolitą masę. 

Przełóż masę rybną do miski. Wbij do niej jajko, dodaj około 1-2 łyżki bułki tartej (gdyby masa okazała się zbyt rzadka, by formować z niej kotleciki, dodaj więcej bułki), posiekany koperek i przyprawę do ryb. Wyrób wszystkie składniki dłonią. Dopraw masę do smaku solą i pieprzem cytrynowym. 

Uformuj z masy niewielkie kotleciki i obtocz je w bułce tartej. Ułóż na talerzu desce do krojenia i włóż na pół godziny do lodówki. 

Rozgrzej na patelni kilka łyżek oleju. Obsmaż kotleciki na złocisty kolor - około 2 minuty po każdej ze stron. Usmażone układaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Różowe ciasto Malinowa księżniczka. Prosty deser bez pieczenia

Cukinia zapiekana pod serową kołderką. To najszybszy i najlepszy letni obiad

Siekam cebulę, szczypiorek i paprykę, dodaję świeży szpinak. Takie naleśniki są najlepsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | kotlety | dania główne