Różowe ciasto Malinowa księżniczka. Prosty deser bez pieczenia
Malinowa księżniczka to pyszny deser bez pieczenia, który w dodatku nie wymaga użycia żelatyny. Dzięki temu jest lekki i rozpływa się w ustach, będąc świetnym sposobem na ochłodę podczas upalnych dni. Całość przygotujesz bardzo szybko, nie będziesz potrzebować także dużej ilości składników. Z tym przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy laik.
Ciasta na
spodzie z herbatników, to idealny wybór dla osób, które nie przepadają za pieczeniem. Wystarczy połączyć rozkruszone ciasteczka z roztopionym masłem, warto dodać do nich odrobinę soli, co podkręci smak. Latem, kiedy na dworze jest gorąco, najlepiej sprawdzi się orzeźwiający kremowy deser na bazie owoców. W tym przypadku w roli głównej wystąpią maliny, wystarczy połączyć je ze śmietankowym serkiem i słodką śmietanką. Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśna malinowa polewa, oraz świeże owoce. Malinowa księżniczka to świetny pomysł na podwieczorek na co dzień i od święta.
Sprawdź także: Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne
Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o średnicy ok. 15 cm.
Składniki na spód:
- 100 g herbatników lub biszkoptów,
- 45 g masła,
- 1 szczypta soli.
Składniki na warstwę malinową:
- 250 g serka śmietankowego,
- 120 ml śmietanki kremówki 36 proc.,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g świeżych malin.
Składniki na polewę malinową:
- 100 g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- ½ łyżeczki wody.
Dodatkowo:
- 250 g malin.
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym na drobne okruszki. Wymieszaj je z masłem oraz solą na jednolitą masę. Masą wylep spód tortownicy o średnicy 15 cm, mocno dociskając ją do dna palcami lub szklanką.
Przygotuj warstwę malinową. Maliny rozgnieć na puree, odcedzając nadmiar płynu. W misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem oraz puree malinowym. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Wylej masę na spód i wstaw całość do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
Przygotuj polewę. W miseczce wymieszaj wodę z mąką. W małym garnuszku umieść przygotowaną zawiesinę, maliny, cukier i sok z cytryny. Całość zgotuj na średnim ogniu, rozgniatając owoce. Zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 3 minuty.
Odstaw sos do ostygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na zimną warstwę serową.
Malinową księżniczkę udekoruj malinami i podawaj na zimno, kiedy wszystkie warstwy zastygną.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik
Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie