Reklama
Reklama

Różowe ciasto Malinowa księżniczka. Prosty deser bez pieczenia

Malinowa księżniczka to pyszny deser bez pieczenia, który w dodatku nie wymaga użycia żelatyny. Dzięki temu jest lekki i rozpływa się w ustach, będąc świetnym sposobem na ochłodę podczas upalnych dni. Całość przygotujesz bardzo szybko, nie będziesz potrzebować także dużej ilości składników. Z tym przepisem poradzi sobie nawet cukierniczy laik.

Ciasta na

 spodzie z herbatników, to idealny wybór dla osób, które nie przepadają za pieczeniem. Wystarczy połączyć rozkruszone ciasteczka z roztopionym masłem, warto dodać do nich odrobinę soli, co podkręci smak. Latem, kiedy na dworze jest gorąco, najlepiej sprawdzi się orzeźwiający kremowy deser na bazie owoców. W tym przypadku w roli głównej wystąpią maliny, wystarczy połączyć je ze śmietankowym serkiem i słodką śmietanką. Zwieńczeniem deseru jest słodko-kwaśna malinowa polewa, oraz świeże owoce. Malinowa księżniczka to świetny pomysł na podwieczorek na co dzień i od święta.

Reklama

Sprawdź także: Ciasto Droga Mleczna w nowej odsłonie. Teraz jest bardziej wilgotne

Przepis na ciasto Malinowa księżniczka

 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj odpowiednią formę. Polecamy blachę o średnicy ok. 15 cm.

Składniki na spód: 

  • 100 g herbatników lub biszkoptów, 
  • 45 g masła, 
  • 1 szczypta soli. 

Składniki na warstwę malinową: 

  • 250 g serka śmietankowego, 
  • 120 ml śmietanki kremówki 36 proc., 
  • 100 g cukru pudru, 
  • 200 g świeżych malin. 

Składniki na polewę malinową: 

  • 100 g malin, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki wody. 

Dodatkowo: 

  • 250 g malin.

Jak zrobić ciasto Malinowa księżniczka? 

Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki pokrusz w robocie kuchennym na drobne okruszki. Wymieszaj je z masłem oraz solą na jednolitą masę. Masą wylep spód tortownicy o średnicy 15 cm, mocno dociskając ją do dna palcami lub szklanką. 

Przygotuj warstwę malinową. Maliny rozgnieć na puree, odcedzając nadmiar płynu. W misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem pudrem oraz puree malinowym. W osobnej misce ubij na sztywno śmietankę. Delikatnie wmieszaj ją do masy serowej. Wylej masę na spód i wstaw całość do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. 

Przygotuj polewę. W miseczce wymieszaj wodę z mąką. W małym garnuszku umieść przygotowaną zawiesinę, maliny, cukier i sok z cytryny. Całość zgotuj na średnim ogniu, rozgniatając owoce. Zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 3 minuty. 

Odstaw sos do ostygnięcia, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową, wylej go na zimną warstwę serową. 

Malinową księżniczkę udekoruj malinami i podawaj na zimno, kiedy wszystkie warstwy zastygną. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik

Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie

Uwielbiałam, gdy babcia podawała na śniadanie. Często robię, bo przywołuje smaki i zapachy z dzieciństwa

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta