Reklama
Reklama

Zamiast ogórków, zrób pomidory. W wersji kiszonej smakują genialnie

Kapusta, ogórki, buraki, czy papryka, to właśnie z nich najczęściej przyrządzamy wytrawne przetwory do słoików. Podczas gdy, kiszone pomidory, wyraźnie czosnkowe z nutką chrzanu, mogą również smakować genialnie. Tego lata, koniecznie przygotuj kilka słoików na zimę. Na pewno zasmakują twoim domownikom, możesz podawać je jako dodatek do kanapek lub obiadu.

Pomidory to bomba witamin i minerałów, a także cennego likopenu, który działa przeciwzapalnie i wspiera zwalczanie wolnych rodników. Zazwyczaj zajadamy je na surowo, lub przyrządzamy z nich pyszne zupy, czy sosy do makaronu. Mało kto decyduje się na przygotowanie pomidorowych przetworów, a szkoda. Te w wersji kiszonej na pewno podbiją twoje kubki smakowe. Nie tylko są pysze, ale i bardzo zdrowe. Co więcej, kiszone pomidory w słoikach doskonale wesprą pracę twoich jelit. 

Sprawdź także: Aromatyczne, smaczne, doskonale się przechowują. Pomidory w tej wersji musisz mieć w spiżarni

Reklama

Przepis na pomidory w słoikach

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • ok. 2 kg pomidorków koktajlowych (najlepiej twardych, lekko niedojrzałych),
  • 4 ząbki czosnku (po 1 do każdego słoika), 
  • kawałki korzenia chrzanu (ok. 4-6 cm, podzielone na 4 części), 
  • 4 gałązki kopru z baldachimem, 
  • 4 liście wiśni (po 1 do każdego słoika). 

Zalewa: 

  • 2 litry wody, 
  • 2 łyżki soli. 

Jak zrobić pomidory w słoikach? 

Pomidorki umyj, osusz i sprawdź, czy nie są uszkodzone. Do wyparzonych słoików włóż na dno ząbek czosnku, liść wiśni, gałązkę kopru, kawałek korzenia chrzanu. Następnie ciasno ułóż pomidorki koktajlowe, zostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. 

Zagotuj wodę, a kiedy przestygnie to dodaj sól, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Zalej pomidory w słoikach, tak aby całkowicie je przykryć. 

Szczelnie zakręć wyparzonymi nakrętkami. Odstaw słoiki do góry dnem na 10 minut, a potem przenieś w ciepłe miejsce na 3-5 dni, aby rozpoczęła się fermentacja. 

Gdy zalewa się lekko zmętni, a pokrywki się zawekują, przenieś słoiki do chłodnej spiżarni lub lodówki. Pomidorki są gotowe po około 2 tygodniach. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Coraz więcej osób piecze taki pasztet. Nie uwierzysz, z czego powstaje

Zwycięstwo nad stłuszczoną wątrobą, bolącymi stawami i każdą infekcją. Przepis jest bardzo prosty

Biszkopt orzechowy rośnie wysoki i puszysty, nigdy nie opada. Zmieniłam w przygotowaniu tylko jedną rzecz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomidory | przetwory