Reklama
Reklama

Zamiast płacić ponad 50 zł za 100 g, sama zrobiłam dubajską czekoladę. Dawno nie jadłam czegoś tak dobrego

Dubajska czekolada absolutnie podbija internet i znana jest już pewnie na całym świecie. Chrupiąca kakaowa skorupka, która otacza bogate, rozpływające się w ustach nadzienie to prawdziwy hit. Nie wybierasz się do Dubaju, a i tak chcesz jej spróbować? Przygotuj ją samodzielnie w domu i ciesz się wyjątkowym smakiem.

Dubajska czekolada podbija świat

Na mediach społecznościowych od pewnego czasu wrze w związku z czekoladami produkowanymi w Dubaju. Tamtejsza cukiernia FIX Dessert Chocolatier stworzyła czekoladę, która kryje w sobie wyjątkowo dużo nadzienia o smaku pistacjowym. Nie da się ukryć, że te orzechy były niesamowicie popularne w tym roku, co dodatkowo przełożyło się na sukces słodkości. Efekt robi także niesamowita chrupkość samej czekolady.

Niestety, dubajska czekolada, jak sama nazwa wskazuje, jest dostępna tylko w Dubaju. Oryginalnego produktu nie dostaniemy w internecie czy sklepach. W trosce o swoich klientów cukiernia wydała oficjalne oświadczenie, żeby nie ufać sprzedawcom, którzy próbują wzbogacić się na fali popularności, podszywając się pod cukiernię.

Jednakże można kupić czekolady, które przypominają słynny wyrób z Afryki. Między innymi z alternatywą na rynek wyszedł Kaufland. W supermarkecie tabliczkę 100 g kupimy już za około 50 zł.

Kataifi i pistacje w czekoladzie z Dubaju

Jednak to nie tylko pistacje zrobiły furorę. W bogatym wnętrzu dubajskiej czekolady kryje się tajny składnik, jakim jest Kataifi, czyli ciasto filo. Produkt ze względu na swoją strukturę niejednokrotnie nazywa się "anielskimi włosami".

Wywodzi się on z Grecji, jedną dużą popularnością cieszy się również w Tunezji. Kataifi dodaje zarówno ciekawej tekstury słodkościom, jak i objętości. Przez to nadzienia jest naprawdę dużo, jest chrupiące i inne niż wszystkie.

Jak zrobić dubajską czekoladę?

Zamiast wydawać 50 zł na małą tabliczkę to dubajską czekoladę postanowiłam samodzielnie przygotować w domu. Zrobienie jej jest dosyć proste, a ten smak powala na kolana. Już dawno nie jadłam czegoś tak dobrego i to mój prawdziwy hit. Jest zarazem chrupiąca, delikatna i rozpływająca się w ustach. Koniecznie spróbuj i ciesz się tym niepowtarzalnym smakiem.

Składniki:

  • 160 g czekolady mlecznej lub ciemnej, 
  • kataifi, 
  • pasta pistacjowa, 
  • łyżka masła, 
  • posiekane pistacje. 

Sposób wykonania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej - tak, aby była płynna. Spód silikonowej formy wyłóż posiekanymi pistacjami. Na to wylej połowę rozpuszczonej czekolady, rozprowadź ją równomiernie, przy tym obsmaruj również boki formy. Wstaw ją do lodówki na około 30 minut.

W tym czasie na patelni rozpuść łyżkę masła. Kataifi posiekaj w mniejsze kawałki, a następnie wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Całość podsmażaj do momentu, aż ciasto osiągnie brązowawy, złocisty kolor. Do niego dodaj obfitą porcję pasty pistacjowe i wymieszaj. 

Na schłodzoną czekoladę wyłóż przestygniętą masę pistacjową. Rozłóż ją równomiernie, a następnie wylej na nią drugą porcję czekolady i ją również rozprowadź. Czekoladę wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie dubajska czekolada jest gotowa do jedzenia. Podawaj ją w towarzystwie ulubionej kawy lub herbaty.

Źródło: terazgotuje.pl, TikTok @kasiaandisia

Zobacz też:

Musztarda z gruszek to kulinarny majstersztyk. Do wędlin, serów i pasztetów wprost idealna

Rozgrzewa lepiej niż herbata z cytryną i miodem. Do tego ma potężną dawkę naturalnej witaminy C

Niezapomniane Kotlety Zbójeckie. Ich sekretem są marynowane przetwory

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze