Zamiast szybki na kanapkach kładę tę pastę. Ma dużo białka i smakuje pysznie
Znudziły ci się kanapki z serem i szynką? Jeśli tak, postaw na coś ciekawszego, czyli sycącą pastę kanapkową z kurczakiem. To sposób na przemycenie do posiłku większej ilości białka, ponadto takie smarowidło jest niezwykle smaczne. Jeśli przygotujesz je raz, z pewnością wkrótce rodzina poprosi cię o przyrządzenie go ponownie.
Pasta kanapkowa z kurczaka to połączenie delikatnego mięsa drobiowego z aromatycznymi przyprawami i suszonymi pomidorami. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienne śniadanie, jak i przekąskę imprezową. Pomidory suszone dodają intensywności i subtelnego połączenia słodyczy oraz słonego smaku, a z kolei sok z cytryny przyjemnie orzeźwia i odświeża. Garam masala jest idealnym dodatkiem dla miłośników orientalnych aromatów. Odpowiednio dobrane proporcje soli i pieprzu podkreślają smak, nie dominując go. Posmaruj tym kremem nie tylko świeże pieczywo, ale także krakersy czy wrapy z tortilli.
Sprawdź także: Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 200 g mięsa z piersi kurczaka,
- 30 g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki serka śmietankowego,
- 1 ćwiartka cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka garam masala,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ¼ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- oliwa do smażenia,
- natka pietruszki do posypania.
Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę i oprósz papryką, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż kurczaka do ładnego zezłocenia. Przenieś go do kielicha blendera, dobrze zeskrobując resztki z dna patelni.
Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w drobne kawałki. Przenieś je z do kurczaka.
Dodaj serek śmietankowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i garam masalę.
Zmiksuj wszystko na jednolitą masę nadającą się do smarowania pieczywa.
Pastę kanapkową z kurczaka przenieś do słoika lub pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki. Podawaj na świeżym pieczywie, posypaną siekaną natką pietruszki.
Przechowuj smarowidło w chłodziarce przez maksymalnie tydzień.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę
Moje dzieciaki często proszą o taką kolację na ciepło. Naleśniki, które zrobisz w kilka chwil