Reklama
Reklama

Zamiast szybki na kanapkach kładę tę pastę. Ma dużo białka i smakuje pysznie

Znudziły ci się kanapki z serem i szynką? Jeśli tak, postaw na coś ciekawszego, czyli sycącą pastę kanapkową z kurczakiem. To sposób na przemycenie do posiłku większej ilości białka, ponadto takie smarowidło jest niezwykle smaczne. Jeśli przygotujesz je raz, z pewnością wkrótce rodzina poprosi cię o przyrządzenie go ponownie.

Pasta kanapkowa z kurczaka to połączenie delikatnego mięsa drobiowego z aromatycznymi przyprawami i suszonymi pomidorami. Idealnie sprawdzi się zarówno na codzienne śniadanie, jak i przekąskę imprezową. Pomidory suszone dodają intensywności i subtelnego połączenia słodyczy oraz słonego smaku, a z kolei sok z cytryny przyjemnie orzeźwia i odświeża. Garam masala jest idealnym dodatkiem dla miłośników orientalnych aromatów. Odpowiednio dobrane proporcje soli i pieprzu podkreślają smak, nie dominując go. Posmaruj tym kremem nie tylko świeże pieczywo, ale także krakersy czy wrapy z tortilli.

Reklama

Sprawdź także: Najlepszy przepis na pomidory do słoików. Zimą będą jak znalazł

Przepis na pastę kanapkową z kurczaka 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 200 g mięsa z piersi kurczaka, 
  • 30 g suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki serka śmietankowego, 
  • 1 ćwiartka cytryny,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka garam masala, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ¼ łyżeczki soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • oliwa do smażenia, 
  • natka pietruszki do posypania.

Jak zrobić pastę kanapkową z kurczaka? 

Kurczaka umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w średniej wielkości kostkę i oprósz papryką, solą i pieprzem. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i podsmaż kurczaka do ładnego zezłocenia. Przenieś go do kielicha blendera, dobrze zeskrobując resztki z dna patelni. 

Pomidory odsącz z zalewy i pokrój w drobne kawałki. Przenieś je z do kurczaka. 

Dodaj serek śmietankowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i garam masalę. 

Zmiksuj wszystko na jednolitą masę nadającą się do smarowania pieczywa.  

Pastę kanapkową z kurczaka przenieś do słoika lub pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki. Podawaj na świeżym pieczywie, posypaną siekaną natką pietruszki. 

Przechowuj smarowidło w chłodziarce przez maksymalnie tydzień. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę

Moje dzieciaki często proszą o taką kolację na ciepło. Naleśniki, które zrobisz w kilka chwil

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki