Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny
Mięso mielone to jeden z tych produktów, które doskonale sprawdzają się, gdy nie masz pomysłu, co zrobić na obiad. Można wyczarować z nich pyszne kotlety, sos boloński do makaronu, lub przyrządzić mielone jak gołąbki. To danie zasmakuje wszystkim tym, którzy uwielbiają tradycyjne polskie smaki, a jednocześnie cenią sobie proste i szybkie rozwiązania w kuchni.
Gołąbki z mielonym mięsem i ryżem to bardzo smaczne danie z babcinej kuchni, za którym często zdarza nam się tęsknić. Są jednak na tyle pracochłonne, że zwykle odkładamy ich przygotowanie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Jeśli i ty masz chęć na przysmak z dzieciństwa, a brak ci czasu na żmudne zawijanie farszu w liście kapusty, zrób mielone jak gołąbki, które bardzo przypominają smakiem oryginalną potrawę. Podane z wyrazistym sosem pomidorowym smakują doskonale.
Sprawdź także: Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół
Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej,
- 100 g ryżu,
- 150 g białej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 czerstwa kajzerka,
- 125 ml mleka,
- 1 jajko,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz (do smaku),
- 1 łyżka masła klarowanego,
- olej roślinny (do smażenia).
Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź. Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odcedź po namoczeniu. Opłucz liście kapusty. Usuń z nich twarde części. Resztę drobno poszatkuj. Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach (możesz tez poprosić o zmielenie mięsa w sklepie).
Połącz w misce mięso, ryż, kapustę, cebulę, kajzerkę i jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw 1 łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. Uformuj z masy owalne lub okrągłe kotleciki. Obsmaż je krótko na oleju - tak, by zarumieniły się po każdej ze stron. Przełóż do odpowiednio dużego garnka z grubym dnem.
Roztop w rondelku masło klarowane. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż krótką chwilę na maśle, uważając, by się nie przypalił. Zalej passatą. Zagotuj. Dopraw passatę majerankiem, resztą słodkiej papryki, cukrem, solą i pieprzem.
Zalej kotlety gorącą passatą. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śniadanie idealne na weekend. Rodzina pokocha jajka sadzone po kowbojsku
Danie na sobotnią obiadokolację. Zapiekane krewetki zrobią furorę wśród domowników i gości
Zrób na ostatki, wszyscy będą zaskoczeni. Ciasto Żółty Ser smakuje dzieciom i dorosłym