Reklama
Reklama

Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Mięso mielone to jeden z tych produktów, które doskonale sprawdzają się, gdy nie masz pomysłu, co zrobić na obiad. Można wyczarować z nich pyszne kotlety, sos boloński do makaronu, lub przyrządzić mielone jak gołąbki. To danie zasmakuje wszystkim tym, którzy uwielbiają tradycyjne polskie smaki, a jednocześnie cenią sobie proste i szybkie rozwiązania w kuchni.

Gołąbki z mielonym mięsem i ryżem to bardzo smaczne danie z babcinej kuchni, za którym często zdarza nam się tęsknić. Są jednak na tyle pracochłonne, że zwykle odkładamy ich przygotowanie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Jeśli i ty masz chęć na przysmak z dzieciństwa, a brak ci czasu na żmudne zawijanie farszu w liście kapusty, zrób mielone jak gołąbki, które bardzo przypominają smakiem oryginalną potrawę. Podane z wyrazistym sosem pomidorowym smakują doskonale. 

Sprawdź także: Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół

Przepis na mielone jak gołąbki 

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 400 g łopatki wieprzowej,  
  • 100 g ryżu, 
  • 150 g białej kapusty, 
  • 1 cebula,  
  • 1 czerstwa kajzerka, 
  • 125 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • olej roślinny (do smażenia).

Jak zroibć mielone jak gołąbki? 

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź. Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odcedź po namoczeniu. Opłucz liście kapusty. Usuń z nich twarde części. Resztę drobno poszatkuj.  Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę.  Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach (możesz tez poprosić o zmielenie mięsa w sklepie). 

Połącz w misce mięso, ryż, kapustę, cebulę, kajzerkę i jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw 1 łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. Uformuj z masy owalne lub okrągłe kotleciki. Obsmaż je krótko na oleju - tak, by zarumieniły się po każdej ze stron. Przełóż do odpowiednio dużego garnka z grubym dnem. 

Roztop w rondelku masło klarowane. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż krótką chwilę na maśle, uważając, by się nie przypalił. Zalej passatą. Zagotuj. Dopraw passatę majerankiem, resztą słodkiej papryki, cukrem, solą i pieprzem. 

Zalej kotlety gorącą passatą. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe