Reklama
Reklama

Zamiast zawijać w kapustę, zrób mielone. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny

Mięso mielone to jeden z tych produktów, które doskonale sprawdzają się, gdy nie masz pomysłu, co zrobić na obiad. Można wyczarować z nich pyszne kotlety, sos boloński do makaronu, lub przyrządzić mielone jak gołąbki. To danie zasmakuje wszystkim tym, którzy uwielbiają tradycyjne polskie smaki, a jednocześnie cenią sobie proste i szybkie rozwiązania w kuchni.

Gołąbki z mielonym mięsem i ryżem to bardzo smaczne danie z babcinej kuchni, za którym często zdarza nam się tęsknić. Są jednak na tyle pracochłonne, że zwykle odkładamy ich przygotowanie na bliżej nieokreśloną przyszłość. Jeśli i ty masz chęć na przysmak z dzieciństwa, a brak ci czasu na żmudne zawijanie farszu w liście kapusty, zrób mielone jak gołąbki, które bardzo przypominają smakiem oryginalną potrawę. Podane z wyrazistym sosem pomidorowym smakują doskonale. 

Sprawdź także: Sałatka z kaszą gryczaną na odchudzanie. Prosty przepis, kilogramy szybko lecą w dół

Przepis na mielone jak gołąbki 

Zanim zabierzesz się za gotowanie, przygotuj następujące składniki: 

  • 400 g łopatki wieprzowej,  
  • 100 g ryżu, 
  • 150 g białej kapusty, 
  • 1 cebula,  
  • 1 czerstwa kajzerka, 
  • 125 ml mleka, 
  • 1 jajko, 
  • 500 ml passaty pomidorowej, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka masła klarowanego, 
  • olej roślinny (do smażenia).

Jak zroibć mielone jak gołąbki? 

Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź i przestudź. Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odcedź po namoczeniu. Opłucz liście kapusty. Usuń z nich twarde części. Resztę drobno poszatkuj.  Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę.  Zmiel mięso maszynką przez sitko o średnich oczkach (możesz tez poprosić o zmielenie mięsa w sklepie). 

Połącz w misce mięso, ryż, kapustę, cebulę, kajzerkę i jajko. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw 1 łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. Uformuj z masy owalne lub okrągłe kotleciki. Obsmaż je krótko na oleju - tak, by zarumieniły się po każdej ze stron. Przełóż do odpowiednio dużego garnka z grubym dnem. 

Roztop w rondelku masło klarowane. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Podsmaż krótką chwilę na maśle, uważając, by się nie przypalił. Zalej passatą. Zagotuj. Dopraw passatę majerankiem, resztą słodkiej papryki, cukrem, solą i pieprzem. 

Zalej kotlety gorącą passatą. Gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Śniadanie idealne na weekend. Rodzina pokocha jajka sadzone po kowbojsku

Danie na sobotnią obiadokolację. Zapiekane krewetki zrobią furorę wśród domowników i gości

Zrób na ostatki, wszyscy będą zaskoczeni. Ciasto Żółty Ser smakuje dzieciom i dorosłym

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe