Reklama
Reklama

Ekspresowa zapiekanka z cukinią. Najprostszy obiad, gdy nie masz pomysłu

Zapiekanka z cukinią i pomidorami to danie, które nigdy się nie nudzi. Bez dodatku mięsa świetnie smakuje na ciepło jako rozgrzewające danie albo wykorzystanie resztek warzyw z lodówki. Możesz też ją dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła.

Zapiekanka z cukinią i pomidorami

To nieprawda, że tylko zapiekanki z dodatkiem mięsa są sycące i pyszne. Jeśli nie jadasz mięsa lub szukasz jarskiego obiadu, to koniecznie postaw na tę prostą propozycję. To warzywna mieszanka, której składniki wspaniale się komponują. Zapiekanka wychodzi soczysta, pełna smaku i bogata w składniki odżywcze. Jej bazą są oczywiście cukinie i pomidory, ale trafiają do niej również pieczarki, czosnek, kompozycja przypraw, ser i śmietanka. To wspaniały pomysł na obiad dla wegetarian. Jeśli chcesz dodać mu więcej sytości, po prostu połącz zapiekankę z makaronem lub ryżem. 

Reklama

Zapiekanka z cukinią i pomidorami - przepis

Składniki:

  • 250-300 g cukinii, 
  • 100 g pieczarek małych,  
  • papryka kolorowa słodka,  
  • kilka kolorowych pomidorków, 
  • puszka pomidorów krojonych,  
  • ząbek czosnku,  
  • 150 g sera żółtego tartego,  
  • 3 łyżki śmietanki 30%, 
  • pół łyżeczki bazylii suszonej,  
  • pół łyżeczki oregano,  
  • sól i pieprz,  
  • odrobina oleju.  

Sposób wykonania:

Przygotuj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść i przekrój na połówki (jeśli są większe, to na ćwiartki). Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki.  

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię z dwóch stron.  

Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W małym rondelku wymieszaj krojone pomidory z puszki ze śmietanką 30%. Dodaj czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj.  

Przygotuj naczynie żaroodporne. Wylej połowę sosu. Ułóż cukinię, pieczarki, paprykę i pomidorki. Wylej drugą połowę sosu. Ser zetrzyj bezpośrednio na naczynie żaroodporne.  

Wstaw zapiekankę z cukinią i pomidorami do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół). 

Piecz przez około 30 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Obłędna słodycz z korzennym akcentem. Moja rodzina błaga żebym znów zrobiła to ciasto

Nie wiesz, co upiec na weekend? Oto truskawkowe ciasto Promyczek

Zamiast kawy, wypij rano herbatę z aromatycznym dodatkiem. Odchudzanie pójdzie ci o wiele łatwiej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | dania główne | cukinia