Reklama
Reklama

Zapiekanka z mięsem mielonym, o której wszyscy mówią. Sprawdzamy dlaczego

Szukasz pomysłu na proste, ale jednocześnie smaczne i sycące danie? Zatem idealną opcją dla ciebie będzie zapiekanka z mięsem mielonym! Możesz wyczarować ją z wielu różnych składników, np. tych, które zalegają ci w lodówce. Jak przyrządzić ją krok po kroku i jakie mięso mielone jest najlepsze do zapiekanki?

Zapiekanka z mięsem mielonym to danie niemalże idealne - nie dość, że doskonale smakuje, to jeszcze jest bardzo proste w przygotowaniu. Na uwagę zasługuje również jego ogromna uniwersalność - można wykorzystać w nim całą gamę składników i przy okazji zużyć produkty, które zalegają ci w lodówce lub kuchennej szafce. Jak powstaje zapiekanka z mięsem mielonym? Przepisy i kilka praktycznych informacji znajdziesz poniżej.

Jakie mięso mielone jest najlepsze do zapiekanki? 

Odpowiedź brzmi - każde. Dobrze, żeby miało ono w sobie przynajmniej odrobinę tłuszczu, ponieważ to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jakie mięso mielone jest najlepsze do zapiekanki? Doskonałym wyborem będzie mięso wieprzowe, np. szynka lub łopatka, oraz mięso wołowe. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po mięso drobiowe, np. z indyka lub kurczaka. Do wyboru, do koloru.

Zapiekanka z mięsem mielonym - przepisy 

Zapiekanka to bardzo uniwersalna potrawa, którą można przygotować na wiele różnych sposobów. Wbrew pozorom, nie musisz ograniczać się jedynie do mięsa, sera czy brokułów - do dyspozycji masz szeroką gamę produktów, z których wyczarujesz smaczne i pożywne danie na obiad, podwieczorek lub kolację. Jak powstaje zapiekanka z mięsem mielonym? Przepisy na jej różne warianty znajdziesz poniżej.

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią 

Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to potrawa, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poza dwoma głównymi komponentami do jej zaserwowania potrzebujesz mozzarelli, pomidorów w puszce, cebuli, soli, pieprzu, oregano, słodkiej papryki oraz oleju rzepakowego. Realizację przepisu rozpocznij od pokrojenia cukinii w plastry - najlepiej wzdłuż - i doprawienia jej solą oraz pieprzem.

Podsmaż plastry na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumienią. Pokrój cebulę w drobną kostkę i również ją podsmaż. Po chwili dorzuć do niej mięso mielone oraz przyprawy i duś całość pod przykryciem przez około 10 minut. Ułóż w naczyniu żaroodpornym na przemian warstwy cukinii i mięsa mielonego. Na wierzchu rozłóż kawałki mozzarelli i wstaw danie na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.  

Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami   

Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami to absolutny klasyk, który warto przyrządzić, gdy zabraknie ci pomysłu na prosty i smaczny obiad. Powstaje ona z takich składników jak makaron, cebula, ser żółty, śmietana, jajka, brokuły, mięso mielone, masło, olej, słodka i ostra papryka oraz zioła prowansalskie. Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu, najlepiej al dente.

W międzyczasie podziel i wrzuć brokuły do wrzącej wody na około trzy minuty. Drobno pokrój i podsmaż cebulę, po czym dodaj do niej mięso mielone wraz z przyprawami i kontynuuj obróbkę termiczną do momentu, aż mięso dobrze się wysmaży. Nasmaruj dno naczynia żaroodpornego masłem i umieść w nim makaron wymieszany z wiórkami żółtego sera i jajkami. Następnie dodaj mięso i brokuły. Zalej całość sosem na bazie jajek, śmietany oraz soli i pieprzu.

W razie potrzeby możesz dorzucić do niego nieco żółtego sera. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, żeby zapiekanka się zarumieniła.  

Zapiekanka z mięsem mielonym i kaszą gryczaną   

Jesteś fanem kaszy gryczanej i dodajesz ją niemal do każdego posiłku? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić ją również w przepisie na zapiekankę. Poza mięsem i kaszą przyda ci się cebula, czosnek świeży i granulowany, pieczarki, pomidory w puszce, gałka muszkatołowa, tymianek, świeża bazylia, sól, pieprz, odrobina cukru oraz olej do smażenia.

Przygotowywanie dania rozpocznij od ugotowania i ostudzenia kaszy gryczanej. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na dobrze rozgrzanym oleju, po czym dorzuć do niej pieczarki i drobno posiekany czosnek. Oprósz całość przyprawami i duś pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki nabiorą miękkości. Dodaj na patelnię mięso mielone, a po kilku minutach - pomidory. Wymieszaj wszystko dokładnie i duś jeszcze przez jakiś czas pod przykryciem.

Wysmaruj dno naczynia żaroodpornego masłem i ułóż w nim warstwy kaszy oraz mięsa. Piecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Około 10 minut przed wyjęciem jej z piekarnika posyp jej wierzch wiórkami żółtego sera.  

Zapiekanka z mięsem mielonym i grzybami    

Zapiekanka z mięsem mielonym i grzybowym akcentem? Dlaczego nie! Potrawa w tym wydaniu jest naprawdę smaczna i aromatyczna. Przyrządzisz ją z takich produktów jak mięso mielone z indyka, dowolne grzyby, np. borowiki, makaron, cukinia, cebula, czosnek, ser żółty, suszone pomidory, bulion drobiowy, śmietana, masło klarowane, musztarda oraz olej. W przepisie nie może zabraknąć również twoich ulubionych przypraw.

Umieść mięso w misce i wymieszaj je z przyprawami, olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz musztardą, a następnie podsmaż je na patelni. Pokrój cebulę, grzyby, cukinię oraz drugą porcję czosnku w plastry, a suszone pomidory w kostkę lub w paski. Wrzuć je do rondelka i po krótkiej obróbce termicznej dolej do nich bulion, śmietanę oraz przyprawy. Kontynuuj gotowanie przez kilka minut. W kolejnym kroku dodaj do rondelka mięso oraz makaron i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp wiórkami żółtego sera i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.  

Zapiekanka z mięsem mielonym i nachos  

Zapiekanka z mięsem mielonym i nachos to idealna opcja dla fanów odkrywania nowych, ciekawych smaków. Świetnie sprawdzi się ona w trakcie imprezy w gronie przyjaciół oraz jako przekąska na podwieczorek. Aby ją przygotować, na swojej zakupowej liście umieść mięso mielone z szynki, nachos, czerwoną i białą cebulę, paprykę, kukurydzę, czerwoną fasolę, ser żółty, olej, sól, pieprz oraz przyprawę do dań meksykańskich.

Pokrój obie cebule w kostkę i zeszklij je na patelni, po czym dodaj do nich drobno posiekany czosnek, a po trzech minutach - mięso oraz przyprawy. Wymieszaj całość i kontynuuj obróbkę termiczną przez 15 minut. Ułóż w naczyniu żaroodpornym warstwy nachos, kukurydzy, mięsa, fasoli, kawałków papryki, plasterków czerwonej cebuli oraz wiórków żółtego sera. Zalej zapiekankę śmietaną lub sosem pomidorowym, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut. Smacznego!  

Źródło: Smaker.pl, simplyrecipes.com


Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki