Zapomnij o klopsikach w sosie pomidorowym. Dzisiaj zrób takie, są jeszcze lepsze
Klopsiki najczęściej trafiają na nasze stoły w sosie pomidorowym lub grzybowym. Warto poeksperymentować także z innymi wariantami i w łatwy sposób wnieść odmianę w codzienne menu. Bardzo smaczne są np. klopsiki w sosie serowym. Sprawdź ten przepis.
Moja rodzina bardzo lubi klopsiki, ale już miałam dość wariantu w sosie pomidorowym. Postanowiłam więc spróbować czegoś innego, i tak - metodą prób i błędów - powstał ten przepis na klopsiki w sosie serowym. Przyznam, że to mój ulubiony obiad.
Składniki na klopsiki:
- 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 1 czerstwa bułka pszenna,
- mleko (do namoczenia bułki),
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej roślinny (do smażenia).
Składniki na sos:
- 150 ml śmietany kremówki (30%),
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g sera żółtego,
- 20 g sera gorgonzola,
- pieprz (do smaku),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji).
Zalej połamaną bułkę mlekiem i odstaw do namoczenia.
Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Połącz w misce mięso mielone z odciśniętą z nadmiaru mleka bułką i cebulą. Dodaj jajko i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie klopsiki. Obsmaż je na oleju (2-3 minuty po każdej ze stron). Wlej na patelnie śmietanę kremówkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Duś klopsiki w śmietanie na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez około 10 minut.
Dodaj do śmietany starty ser żółty i pokruszoną gorgonzolę. Wymieszaj i duś klopsiki przez kolejnych kilka minut, co pewien czas mieszając sos – aż ser całkowicie rozpuści się w śmietanie. Dopraw pieprzem.
Gotowe klopsiki w sosie serowym podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki. Smakują świetnie ziemniaczanym purée i surówką z marchewki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości
Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne
Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać