Reklama
Reklama

Zapomnij o klopsikach w sosie pomidorowym. Dzisiaj zrób takie, są jeszcze lepsze

Klopsiki najczęściej trafiają na nasze stoły w sosie pomidorowym lub grzybowym. Warto poeksperymentować także z innymi wariantami i w łatwy sposób wnieść odmianę w codzienne menu. Bardzo smaczne są np. klopsiki w sosie serowym. Sprawdź ten przepis.

Moja rodzina bardzo lubi klopsiki, ale już miałam dość wariantu w sosie pomidorowym. Postanowiłam więc spróbować czegoś innego, i tak - metodą prób i błędów - powstał ten przepis na klopsiki w sosie serowym. Przyznam, że to mój ulubiony obiad.

Klopsiki w sosie serowym - lista składników

Składniki na klopsiki: 

Reklama
  • 600 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 
  • 1 czerstwa bułka pszenna, 
  • mleko (do namoczenia bułki), 
  • 1 cebula, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia). 

Składniki na sos: 

  • 150 ml śmietany kremówki (30%), 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 30 g sera żółtego, 
  • 20 g sera gorgonzola, 
  • pieprz (do smaku), 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (do dekoracji). 

Klopsiki w sosie serowym - przepis

Zalej połamaną bułkę mlekiem i odstaw do namoczenia. 

Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Połącz w misce mięso mielone z odciśniętą z nadmiaru mleka bułką i cebulą. Dodaj jajko i natkę pietruszki. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie klopsiki. Obsmaż je na oleju (2-3 minuty po każdej ze stron). Wlej na patelnie śmietanę kremówkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Duś klopsiki w śmietanie na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez około 10 minut. 

Dodaj do śmietany starty ser żółty i pokruszoną gorgonzolę. Wymieszaj i duś klopsiki przez kolejnych kilka minut, co pewien czas mieszając sos – aż ser całkowicie rozpuści się w śmietanie. Dopraw pieprzem.

Gotowe klopsiki w sosie serowym podawaj oprószone posiekaną natką pietruszki. Smakują świetnie ziemniaczanym purée i surówką z marchewki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Śmiało możesz zrobić na wigilię zamiast karpia. Jest soczysty i prawie nie ma ości

Przepis na te pierniki opracowali ponad 1000 lat temu mnisi. Są mięciutkie i aromatyczne

Najesz się do syta i zadbasz i figurę. Przepis na tę sałatkę warto znać

INTERIA.PL