Zaskakująca przekąska z krewetkami. W takiej formie jeszcze ich nie podawałeś
Krewetki, w pierwszej chwili, kojarzą się z obiadem, gdzie łączy się je z makaronem lub ryżem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby owoce morza wykorzystać do zrobienia pysznej przekąski. Przepis przyda się na każdą imprezę, nie tylko karnawałową czy urodzinową.
Przekąska z krewetkami pozwoli ci odkryć ich smak w zupełnie innej odsłonie, czyli w postaci pasty na chrupkim pieczywie. To przykład kolorowego finger food, które będzie wyśmienicie uzupełniało bufet podczas imprezy. Goście mogą zajadać przekąskę bez użycia sztućców i talerzy, nie będąc przy okazji "uwięzionymi" przy stole. Kolejną zaletą jest czas przygotowania - taką przystawkę zrobisz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy oporządzić krewetki, posiekać je i zmieszać z pozostałymi składniki na aksamitną pastę.
Składniki:
- 200 g pieczywa chrupkiego,
- 200 g krewetek mrożonych koktajlowych,
- odrobina soku z cytryny,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka śmietany 18%,
- sól i pieprz do smaku,
- gałązki rozmarynu do podania.
Sposób wykonania:
Przygotuj krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wystarczy je rozmrozić, przelać wrzątkiem i będą gotowe do spożycia. Możesz też podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie posiekaj je bardzo drobno. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Dodaj majonez i śmietanę. Całość wymieszaj. Na każdym kawałku pieczywa wyłóż pastę krewetkową i ozdób małą gałązką rozmarynu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na świecie. Karpatka, której nie sposób się oprzeć
Staropolska zupa o wyjątkowym smaku. Szkoda, że zapomniana, bo jest bardzo zdrowa
Przepyszne zakręcone pączki. Przepis jest bardzo prosty, rodzina zje do ostatniego okruszka