Reklama
Reklama

Zaskakująca przekąska z krewetkami. W takiej formie jeszcze ich nie podawałeś

Krewetki, w pierwszej chwili, kojarzą się z obiadem, gdzie łączy się je z makaronem lub ryżem. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby owoce morza wykorzystać do zrobienia pysznej przekąski. Przepis przyda się na każdą imprezę, nie tylko karnawałową czy urodzinową.

Przekąska z krewetkami

Przekąska z krewetkami pozwoli ci odkryć ich smak w zupełnie innej odsłonie, czyli w postaci pasty na chrupkim pieczywie. To przykład kolorowego finger food, które będzie wyśmienicie uzupełniało bufet podczas imprezy. Goście mogą zajadać przekąskę bez użycia sztućców i talerzy, nie będąc przy okazji "uwięzionymi" przy stole. Kolejną zaletą jest czas przygotowania - taką przystawkę zrobisz naprawdę błyskawicznie. Wystarczy oporządzić krewetki, posiekać je i zmieszać z pozostałymi składniki na aksamitną pastę.

Reklama

Przekąska z krewetkami - przepis

Składniki:

  • 200 g pieczywa chrupkiego,
  • 200 g krewetek mrożonych koktajlowych,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • gałązki rozmarynu do podania.

Sposób wykonania:

Przygotuj krewetki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej wystarczy je rozmrozić, przelać wrzątkiem i będą gotowe do spożycia. Możesz też podsmażyć na odrobinie oliwy. Następnie posiekaj je bardzo drobno. Skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Dodaj majonez i śmietanę. Całość wymieszaj. Na każdym kawałku pieczywa wyłóż pastę krewetkową i ozdób małą gałązką rozmarynu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza