Reklama
Reklama

Zaskoczy każdego miłośnika włoskiego deseru. Kokosowa panna cotta

Panna cotta kojarzy się ze śmietankowo-waniliowym smakiem. Choć w klasycznym wydaniu jest przepyszna, to od czasu do czasu można postawić też na kuchenny eksperyment. Przygotuj kokosową panna cottę - wystarczy wymienić jeden składnik i cieszyć się zaskakującym deserem.

Kokosowa panna cotta wbrew pozorom jest bardzo prosta do zrobienia. W tym przepisie przygotujesz ją w szklankach, z dodatkiem truskawkowego musu. 

Tradycyjna panna cotta

Popularny deser pochodzi z północy Włoch. Region Piemontu wpisał nawet panna cottę na listę lokalnych tradycyjnych produktów spożywczych. Jego nazwę można dosłownie przetłumaczyć jako gotowany krem czy gotowaną śmietankę. To właśnie z niej przygotowuje się tradycyjną odmianę przysmaku.

Mówi się, że panna cotta może sprawić trochę trudności początkującym cukiernikom. Przy odrobinie precyzji i cierpliwości każdemu uda się go zrobić. Jak przyrządza się panna cottę? Najpierw śmietankę podgrzewa się z żelatyną i ziarenkami laski wanilii. Następnie tężejącą masę wylewa do foremki, aby całkowicie przestygła. Schłodzoną przekłada się na talerz i ozdabia musem owocowym. 

Kokosowa panna cotta - przepis

W nietypowym wydaniu panna cotta nabierze kokosowego aromatu. Wszystko z powodu zamiany jednego składnika. Zamiast klasycznie używanej śmietanki w przepisie znajdzie się mleko kokosowe. To ono nada nowego smaku deserowi. 

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego 
  • 80 g cukru pudru 
  • skórka z 1 limonki 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 30 ml wody 

Dodatkowo: 

  • 200 g truskawek 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • wiórki kokosowe do dekoracji 

Sposób wykonania:

Wlej wodę do małej miski i wsyp żelatynę. Wymieszaj dokładnie i zostaw aż do napęcznienia. 

Podgrzej mleko kokosowe z cukrem i skórką z limonki. Mieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw z palnika. 

Teraz żelatynę podgrzej na małej mocy palnika albo w mikrofali, nie doprowadzając do wrzenia. Jeszcze ciepłą przelej do przygotowanej kokosowej masy. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. 

Przygotuj miseczki albo szklanki do kokosowej panny cotty. Wlej masę i włóż do lodówki, najlepiej schłodź przez 5-6 godzin. 

Po tym czasie zrób mus. Truskawki oczyść, umyj pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj cukier waniliowy i zblenduj na owocową masę. Wlej na stężałą panna cottę. 

Udekoruj wiórkami kokosowymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szwedzkie ciasto miłości to moje nowe kulinarne odkrycie. Dużo czekolady i kawa

W sezonie kulki mocy robię z dodatkiem tego warzywa. Idealne na drugie śniadanie lub przekąskę

To niekwestionowany Król Jesieni. Wilgotne i puszyste ciasto z owocami

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery | słodycze | kuchnia włoska