Reklama
Reklama

Zatrzyj na tarce, dodaj trochę mąki. Odchudzający omlet, który uzależnia

Chcesz zgubić kilka zbędnych kilogramów, ale boisz się, że na diecie redukcyjnej będziesz ciągle czuć się głodny? Bez obaw, istnieje wiele sycących i niskokalorycznych posiłków, które pomogą ci schudnąć. Dziś sprawdzimy, jak zrobić omlet z cukinii, oraz z czym najlepiej go podawać.

Zdrowe posiłki, nie tylko na diecie odchudzającej, powinny być odpowiednio zbilansowane.  Warto postarać się, aby w każdym z nich znalazło się źródło białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Taka kombinacja składników jest odżywcza, na długo cię nasyci, oraz nie spowoduje gwałtownego wyrzutu cukru. Idealnym tego przykładem takiego dania jest omlet z cukinii, banalnie prosty w przygotowaniu, tani, a w dodatku bardzo zdrowy.

Sprawdź także: Czy można się odchudzić, jedząc truskawki? Pomysły na lekkie dania z truskawkami

Jakie właściwości ma cukinia?

Cukinia to lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo, w 100 g znajduje się jedynie ok. 21 kcal. Ma także bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą spożywać ją cukrzycy oraz osoby borykające się z insulinoopornością. Nie brakuje w niej również witaminy A, B1, C, K i PP, oraz substancji mineralnych, takich jak magnez, potas, czy żelazo.

Warzywo ma także właściwości alkalizujące i przeciwnowotworowe. Dodatkowo spożywanie cukinii jest korzystne dla układu sercowo-naczyniowego, między innymi dzięki zawartości potasu, pomaga regulować ciśnienie krwi, dobrze wpływa na trawienie, a także zawiera luteinę i zeaksantynę, które wspierają zdrowie oczu.

Omlet z cukinii - przepis

Smak cukinii jest neutralny, dzięki czemu sprawdzi się zarówno w wytrawnych, jak i słodkim daniach. Dietetyczka Natalia Krupiak-Sobolak, znana na Instagramie, jako dietbynat, przedstawiła przepis na omlet z cukinii z dodatkiem owoców. Idealna opcja na zdrowe śniadanie, lunch lub kolację. Przygotuj:

  • 150g cukinii,
  • 1 jajko,
  • 1 białko jaja,
  • 40g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka słodzika, np. erytrytolu, ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie odrobina oliwy do smażenia.

Do podania:

  • ulubione owoce,
  • jogurt.

Zacznij od starcia cukinii na grubych oczkach, dodaj odrobinę soli i odstaw na kilka minut. Następnie odciśnij z niej wodę. Oddziel białka od żółtek, białka ubij na sztywną pianę. Do tak przygotowanej cukinii, dodaj żółtko, mąkę, najlepiej orkiszową jasną, proszek do pieczenia i wybrany słodzik. Na koniec dodaj ubite białka, powoli wymieszaj. Smaż omleta na małej patelni z dwóch stron. Jeżeli nie masz patelni, która nie będziesz przywierać, posmaruj ją odrobiną oliwy z oliwek. Na koniec wyłóż swoje ulubione dodatki.

Z czym jeść omlet z cukinii?

Tak naprawdę wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. W wyżej przedstawionej wersji omlet cukiniowy przygotowany jest na słodko z owocami. Latem najlepiej sprawdzą się te sezonowe, takie jak: truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, czy jagody. Pasować będą również borówki, które w sklepach, bez większych problemów znajdziesz przez cały rok. Możesz również posmarować omleta masłem orzechowym, czy domowym dżemem, najlepiej tym bez cukru. Bardzo dobrze smakować będzie również z dodatkiem skyra, lub jogurtu naturalnego. Wierzch omleta posyp posiekanymi orzechami, płatkami migdałów, lub wiórkami kokosowymi.

Możesz także spróbować wersji z dodatkiem gorzkiej czekolady i bananów. Wystarczy, że na gorącego omleta wyłożysz dwie kostki czekolady, po chwili pod wpływem ciepła powinna dać się łatwo po nim rozprowadzić. Następnie ułóż plastry banana i gotowe.

Jeżeli wolisz omlety na słono, nic nie stoi na przeszkodzie, aby postawić na właśnie taki. Wystarczy, że słodzik z przepisu zastąpisz ulubionymi przyprawami, np. oregano, bazylią, czy czosnkiem granulowanym. Do wytrawnego omleta pasować będzie sos tzatziki, wykonasz go z jogurtu greckiego, startego ogórka zielonego, ząbka czosnku, odrobiny soku z cytryny, posiekanego koperku, soli i pieprzu.

Źródła: instagram.com/dietbynat, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania