Reklama
Reklama

Zazwyczaj go gotujesz, równie dobrze smakuje na surowo. Zrób tę chrupiącą sałatkę

Sałatka z surowego kalafiora jest chrupiąca, pełna smaków i świetnie komponuje się z dodatkiem aromatycznego salami. To ten typ dania, który gdy pojawia się na rodzinnej imprezie, znika w kilka minut, a rodzina dopytuje się o dokładkę. Zrób do niej prosty sos i patrz, jak goście jedzą, aż trzęsą im się uszy.

Czy wiedziałeś o tym, że kalafior nadaje się do jedzenia na surowo? Okazuje się, że w tym wydaniu może nie tylko smakować świetnie, ale i dostarczać mnóstwo cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nim sporo błonnika, który wesprze twoje trawienie, przyspieszy przemianę materii, a także wpłynie na sytość. Kalafior jest także niskokaloryczny, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej. Warzywo to świetnie wpływa na odporność organizmu oraz, ma działanie przeciwnowotworowe, dlatego warto jeść je jak najczęściej. 

Sprawdź także: Lepsze od siemienia lnianego, w jelitach działa jak odkurzacz. Raz w tygodniu jem mój popisowy pudding z tymi nasionami

Przepis na sałatkę z surowego kalafiora

Kalafior ma neutralny smak, dlatego świetnie sprawdzi się tu ogórek konserwowy, czerwona cebula i por, które nadadzą sałatce wyrazistości i nieco ostrego smaku. Sos, chociaż zawiera majonez, jest dosyć lekki, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i cytrynowego soku. 

Składniki:

  • połowa średniego kalafiora, 
  • 1 mały brokuł, 
  • 100 g salami, 
  • 100 g sera żółtego,  
  • 3 ogórki konserwowe, 
  • 1 cebula czerwona, 
  • 1 por.

Sos:

  • 2 łyżki majonezu, 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz. 

Jak zrobić sałatkę z surowego kalafiora? 

Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Przelej je wrzątkiem, a następnie osusz. Możesz je drobno posiekać lub zmiksować na małe kawałki w blenderze. Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nadal sprężysty, czyli około 7 minut. Włóż wraz z kalafiorem do miski. 

Salami pokrój w paski, a ser żółty zetrzyj na tarce. Ogórki konserwowe dokładnie odsącz i pokrój na małe kawałki. Czerwoną cebulę posiekaj w piórka, a białą i jasnozieloną część pora w kostkę. Dodaj do pozostałych składników. 

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt naturalny oraz sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj do miski, zamieszaj. Sałatkę możesz podawać od razu. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki