Reklama
Reklama

Ze sztandarowego owocu jesieni możesz zrobić zdrowe żelki. Na odporność i zdrowe serce

Sezon na aronię trwa w najlepsze. To sztandarowy owoc jesieni, który jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Wiele osób przygotowuje z aronii rozmaite przetwory - dżemy, kompoty czy syropy. Okazuje się jednak, że z tego owocu można również zrobić domowej roboty żelki.

Aronia - sztandarowy owoc jesieni

Aronia to owoc, który zaczyna dojrzewać po koniec sierpnia i na początku września - konkretny termin jest uzależniony głównie od sytuacji pogodowej i regionu. Kuliste jagody przybierają czarny (lub ciemnogranatowy) kolor. Taka barwa wynika z wysokiej zawartości antocyjanów - związków wykazujących właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. 

Aronia, zwana również sztandarowym owocem jesieni, jest często wykorzystywana do rozmaitych przetworów. Charakteryzuje się nieco cierpkim i lekko gorzkawym smakiem, wobec czego dość rzadko konsumuje się ją na surowo. Wiele osób lubi aronię ze względu na jej prozdrowotne właściwości

Reklama

Wspomniane już wcześniej antocyjany przyczyniają się do redukowania stresu oksydacyjnego i ochrony komórek przed uszkodzeniami. Mają także pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a ponadto mogą zmniejszać stany zapalne w organizmie. Warto również wspomnieć o obecności epikatechin, które także wykazują działanie przeciwutleniające. Owoce wspierają odporność, a to za sprawą wysokiej zawartości witaminy C czy witaminy E.

Przeczytaj też: Smakuje jak połączenie truskawek z ananasem. Owoc dobry na serce, mocne kości i sokoli wzrok

Żelki z aronii - przepis

Choć owoce aronii zwykle wykorzystuje się do przyrządzania różnych przetworów, to jednak warto wypróbować przepis na aromatyczne żelki z tych jagód. Do przygotowania słodkości potrzebne będą następujące składniki

  • 450 g owoców aronii, 
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki żelatyny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Aronię umyj, po czym wsyp do garnka i podgrzewaj, aż puści sok i zmięknie. 
  2. W napełnionej do 1/4 wodą szklanki wsyp żelatynę i pozostaw na około 10 minut. 
  3. Zmiksuj rozmiękczone owoce aronii, jej sok, żelatynę oraz miód na gładką masę. 
  4. Przelej masę do specjalnych foremek na żelki. Gdy masa przestygnie, włóż foremki do lodówki. Żelki z aronii będą gotowe, gdy stężeją.

Domowej roboty owocowe żelki można robić z różnych owoców. Warto przyrządzić te słodkości między innymi z truskawek, malin czy jeżyn. To doskonała opcja na szybką i zdrową przekąskę.

Co jeszcze można zrobić z aronii?

Jak już zostało wcześniej wspomniane - aronia to doskonały owoc do przetworów. Przyrządza się z niej rozmaite kompoty, dżemy, syropy czy soki. Niektórzy suszą aronię i dodają ją później do dań śniadaniowych. Mowa tutaj między innymi o jogurtach, owsiankach, płatkach zbożowych czy musli. 

Nieco bardziej doświadczeni eksperymentatorzy kuchenni wykorzystują aronię do przygotowywania sosów lub marynat do dań wytrawnych. Owoce mogą nadać potrawom charakterystycznego smaku.

Źródła: terazgotuje.pl, ekologia.pl

Zobacz też:

Nie miałam ochoty na kotlety, zrobiłam na obiad te placki. To był hit, mąż teraz chce jeść regularnie

Najbardziej kremowy sernik. Delikatna masa i spód z herbatników

Smakuje jak milion dolarów. Harataniec to ciasto dla prawdziwych łasuchów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | słodycze