Ziemniaczane naleśniki na słodko. Kultowy przepis prosto ze Słowacji
Słowackie naleśniki to potrawa, która niestety nie jest dość popularna w naszym kraju. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie trzech tanich i łatwo dostępnych składników, przez co jest doskonałym pomysłem na proste i pyszne śniadanie. Jeśli chcemy poznać jej tradycyjny smak, możemy zaopatrzyć się dodatkowo w mielony mak, który jest elementem tego słowackiej wersji dania.
Lokse to danie, którego bazą są ugotowane ziemniaki. Przygotowuje się z nich cieniutkie placuszki, które smażone są na gorącej suchej patelni. Ciężko porównać je do znajomego nam dania. Z wyglądu mogą przypominać podpłomyki, ich smak jest jednak całkiem inny ze względu na użyte do ich przygotowania składniki. Stanowią niezwykle uniwersalną potrawę, którą można podawać na słono i na słodko. Często pojawiają się z bryndzą lub kapustą kiszoną. Podawane mogą być jako dodatek do zup oraz mięsnych dań głównych, jak kaczka czy gęsina.
Przyrządzone w ten sam sposób będą również elementem pysznego deseru lub słodkiego śniadania. Tak podane są szczególnie popularne w zachodniej części Słowacji, ale również na Morawach i na Węgrzech. Lokse uznawane są za jedno z najstarszych słowackich dań narodowych. Cieszą się dużą popularnością, ale niestety nie w Polsce. Właśnie dlatego warto się do nich przekonać. Ta niedoceniana potrawa szybko może stać się zamiennikiem dla tradycyjnych naleśników oraz placków ziemniaczanych, których przygotowanie zajmuje więcej czasu.
Zaletą lokse jest również to, że można je przygotować z ziemniaków, które pozostały nam po obiedzie. To dobry pomysł, który umożliwi nam ograniczenie marnowania jedzenia.
Zobacz także: Nieznany smak Kujaw. Zrób kiszok według przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 150 g mąki,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- dodatkowo: powidła, mielony mak, cukier puder.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będą zimne, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki lub zgniatamy widelcem. Następnie dodajemy do nich przesianą mąkę i solimy. Zagniatamy ciasto ręką do momentu, aż będzie jednolite i elastyczne. Tak przygotowane odkładamy na ok. 10-15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię. Naleśniki smażymy bez tłuszczu. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, które rozwałkowujemy na placuszki o grubości naleśnika. Następnie kładziemy na patelni i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki zdejmujemy i smarujemy od razu masłem, aby nie wyschły i układamy jeden na drugim.
Przed podaniem lokse smarujemy obficie ulubionymi powidłami, posypujemy makiem i zawijamy. Gotowe możemy posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl, slowacystka.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia