Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę
Ta zapiekanka ziemniaczana z serem stanie się jednym z twoich ulubionych dań. Jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i wymaga jedynie kilku podstawowych składników, dzięki czemu sprawdzi się nawet jako budżetowy obiad dla całej rodziny.
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, chętnie sięgam po przepisy na zapiekanki - są proste w wykonaniu i bardzo sycące. Ta zapiekanka ziemniaczana z serem należy do moich ulubionych. Ostry ser cheddar oraz musztarda decydują tu o wyjątkowym, niezwykle wyrazistym smaku.
- 400 g ziemniaków,
- 75 g masła,
- 150 g ostrego sera cheddar,
- 75 g cebuli,
- 1 pomidor,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
- 1,5 łyżki musztardy,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- masło do wysmarowania formy.
Sprawdź także: Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona
Ugotuj nieobrane ziemniaki w garnku z osoloną wodą do miękkości, przez ok. 30-35 minut. Nie krój je na mniejsze kawałki, bo będą potrzebne całe plastry.
Cebulę obierz i drobno pokrój. Podsmaż ją na patelni na odrobinie oleju.
Ziemniaki odcedź i ostudź, a następnie obierz ze skórki. Połowę pokrój w cienkie plastry, a drugą połowę rozgnieć tłuczkiem.
Do puree ziemniaczanego dodaj masło, ¾ sera i musztardę. Wymieszaj.
Jajko rozbełtaj z mlekiem i dodaj do puree ziemniaczanego. Dołóż także cebulę i ponownie wymieszaj. Dopraw mieszankę do smaku solą i pieprzem.
Pomidora pokrój w cienkie plasterki i delikatnie wmieszaj go do masy ziemniaczanej.
Okrągłe naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Dno i brzegi wyłóż plasterkami ziemniaków, a do środka włóż puree ziemniaczane z dodatkami. Dociśnij je lekko, by samodzielnie utrzymywało ranty zapiekanki.
Całość posyp pozostałym serem.
Wstaw zapiekankę ziemniaczaną z serem do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem. Przepis z kuchni tatarskiej