Reklama
Reklama

Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem. Przepis z kuchni tatarskiej

Peremechy to bułeczki drożdżowe z mięsnym nadzieniem, wywodzące się z kuchni baszkirskiej i tatarskiej. W odróżnieniu od wielu tego typu przekąsek nie piecze się ich, lecz smaży na głębokim tłuszczu. Te mięciutkie smakołyki z wyrazistym farszem na pewno podbiją podniebienia twoich domowników.

Z drożdżowego ciasta można przygotować nie tylko wypieki na słodko, doskonale sprawdza się również jako baza do wytrawnych bułeczek. Bazą ciasta na Peremechy jest mąka tortowa, mleko, masło i drożdże. Farsz przygotuj z dobrej jakości zmielonej wołowiny, dodaj także cebulę, czosnek, majeranek, oraz słodką i ostrą paprykę, dzięki czemu będzie pyszny i wyrazisty. Co ciekawe, danie to smaży się na głębokim tłuszczu. Zdecydowanie nie należy do dietetycznych propozycji, jednak raz na jakiś czas warto skusić się na jego przygotowanie. Taka przekąska może być ciekawą propozycją na imprezowy stół. 

Reklama

Sprawdź także: Zapiekane naleśniki na słono. Pyszny farsz zrobisz z mięsa z rosołu

Przepis na Peremechy

Składniki na ciasto:  

  • 25 g świeżych drożdży,
  • 125 ml mleka, 
  • 125 ml wody, 
  • 50 g masła,  
  • 500 g mąki tortowej, 
  • 1 łyżeczka cukru,  
  • 1 łyżeczka soli.  

Składniki na farsz:  

  • 500 g mielonej wołowiny,  
  • 2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej (do smażenia).

Jak zrobić Peremechy?

Rozkrusz do miseczki drożdże. Dodaj do nich cukier i wymieszaj. Połącz drożdże z mlekiem podgrzanym do około 37°C. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianej ściereczki.  

Roztop masło i przestudź. W dużej misce połącz zaczyn drożdżowy z przesianą przez sitko mąką i solą. Dodaj wodę. Zagniatając ciasto - ręcznie lub mikserem z hakami - stopniowo wlej do niego masło. Gdy ciasto osiągnie gładką, zwartą konsystencję, przełóż je do lekko natłuszczonej miski i odłóż pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce. Pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie ponownie zagnieć i odstaw jeszcze na pół godziny do dalszego wyrastania.  

W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Zdejmij cebulę z czosnkiem z patelni. Dodaj odrobinę oleju i podsmaż na nim mięso. Gdy się zarumieni, z powrotem przełóż na patelnię cebulę z czosnkiem, dodaj majeranek i obie papryki, Smaż jeszcze przez chwilę, co pewien czas mieszając. Dopraw mięso do smaku solą i pieprzem. 

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na około 15-20 porcji. Uformuj z nich kulki. Po kolei rozpłaszczaj każdą kulkę na cienkie placuszki. Umieszczaj na nich porcję farszu. Brzegi ciasta zawijaj wokół nadzienia tak, by niemal całkowicie zamknąć je w płaską sakiewkę - pozostaw niewielki otwór. Tak przygotowane peremechy odłóż jeszcze na 15-20 minut w ciepłe miejsce.  

Rozgrzej w głębokiej patelni olej. Ma być go tyle, by peremechy dosłownie w nim pływały (co najmniej 500 ml), zanurzając się do połowy. Wysmaż bułeczki partiami po 2-3 sztuki - około 2 minuty po każdej ze stron, zaczynając od tej z otworem. Po usmażeniu wykładaj peremechy na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Źródła: terazgotuje.pl  

Zobacz też:

Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę

Soczysty kurczak na ryżu. Rodzina będzie najedzona

Zupa, która zastępuje drugie danie. Aromatyczna i bardzo sycąca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski