Nie cynamon, ani kardamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Nie tylko świetnie pobudza, ale i wspiera organizm. Jeśli chcesz sprawić, że twoja poranna kawa będzie jeszcze zdrowsza, możesz dorzucić do niej pastę pistacjową. Wzbogaci jej smak oraz walory prozdrowotne. Sprawdź, dlaczego warto dodawać pastę pistacjową do kawy.
Smak kawy można wzbogacić na wiele sposobów. Najpopularniejszymi dodatkami są oczywiście śmietanka, cukier, lub smakowe syropy. Niestety, te składniki chociaż smaczne, nie należą do najzdrowszych. Lepszym wyborem będą naturalne ulepszacze smaku, dzięki którym kawa będzie jeszcze lepiej działać na organizm. Co dodać do kawy oprócz przypraw, takich jak cynamon, kardamon, czy gałka muszkatołowa? Pastę pistacjową. W poniższym artykule sprawdzimy, jakie właściwości ma kawa z domowym kremem z pistacji.
Picie kawy ma świetny wpływ na organizm. Przede wszystkim korzystnie działa na układ nerwowy, pobudza, wspiera pamięć i koncentrację, a także pomaga zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak alzhaimer czy parkinson. Przypisuje się jej również działanie przeciwdepresyjne i poprawiające nastrój. Regularne picie kawy ma także właściwości regulujące poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Warto dodać, że kawa pita w rozsądnych ilościach pozytywnie oddziałuje na układ krążenia.
Pomaga także podkręcić metabolizm, dzięki czemu wspiera proces odchudzania i spalania tłuszczu. Kawa działa także antyoksydacyjnie, wspierając walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także poprawia funkcjonowanie wątroby. Jak widać, napój ten kompleksowo wspiera organizm, dodając do niej pastę pistacjową, sprawimy, że będzie jeszcze zdrowsza.
Sprawdź także: Działa lepiej niż zielona i czerwona herbata. Pomaga w odchudzaniu, chroni wątrobę
Desery i napoje z pistacji robią od jakiegoś czasu furorę, zarówno w kawiarnianych menu, jak i w internecie. Pasta z pistacji doskonale komponuje się ze smakiem kawy, warto wybrać taką bez dodatku cukru i oleju palmowego. Bez trudu możesz przygotować ją również w domowych warunkach. Orzechy te będą świetnym uzupełnieniem zdrowej diety.
Pistacje świetnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, ich spożywanie zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby wieńcowej. Co ciekawe, pistacje są dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, ponieważ zawierają mniejszą ilość tłuszczu i kalorii od innych orzechów.
Co więcej, są jednym z najlepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu wspierają pracę serca, obniżają poziom "złego" cholesterolu w krwi, a także korzystnie wpływają na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, a także wspierają kondycję skóry. Mają również niski indeks glikemiczny, oraz właściwości pomagające dbać o prawidłowy poziom cukru we krwi. Dlatego mogą znaleźć się w diecie cukrzyków i osób z insulinoopornością.
Warto dodać, że w pistacjach obecne są karotenoidy, które wspierają zdrowie oczu i chronią je przed chorobami. Obecna jest tu także witamina E, która jest silnym antyoksydantem, oraz pomaga dbać o młody wygląd skóry; witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, układ krążenia, oraz mają wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Nie brakuje tu również minerałów, takich jak potas, który reguluje ciśnienie krwi, czy cynk, wspierające odporność i zdrowie oczu. W pistacjach obecne są flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
Przygotowanie domowej pasty pistacjowej jest niezwykle proste, wystarczy zaopatrzyć się w:
- 150 g niesolonych, łuskanych pistacji,
- 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
- szczyptę soli,
- opcjonalnie: 2 łyżki wybranego słodzika, np. miodu, erytrytolu, ksylitolu, lub stewii.
Zacznij od uprażenia pistacji, możesz to zrobić w piekarniku (kwadrans w 160 stopniach) lub frytkownicy beztłuszczowej. Następnie wszystkie składniki należy umieścić w naczyniu blendera i dokładnie je zmiksować.
Jak przygotować kawę z pastą pistacjową? Zacznij od zaparzenia ulubionej kawy, my polecamy tę ze świeżo zmielonych ziaren. Następnie do filiżanki dodaj dwie łyżeczki pasty pistacjowej. Wlej spienione mleko i dodaj szot espresso. Wierzch napoju przyozdób pokruszonymi pistacjami.
Źródła: terazgotuje.pl,youtube.com/@drbartekpl
Zobacz też:
Mój ulubiony pomysł na sycący obiad. Dzieci wciąż pytają, kiedy zrobię tę zapiekankę
Drożdżowe bułeczki z mięsnym farszem. Przepis z kuchni tatarskiej