Reklama
Reklama

Złociste, chrupiące ciasto wypełnione szpinakiem i fetą. Wypróbowałam przepis na kultowy grecki placek

Potrawy kuchni greckiej charakteryzują się prostotą oraz szacunkiem do naturalnych składników. Właśnie dlatego bardzo łatwo odwzorować je w swojej kuchni. Jednym z kultowych dań jest spanakopita, czyli chrupiący placek o pysznym farszu, składającym się głównie ze szpinaku. Sprawdzi się idealnie jako przystawka, przekąska, a nawet dodatek do dania głównego.

Kuchnia grecka to bogactwo smaku oraz prostota. Ta zapiekanka udowadnia, że szybko i łatwo odwzorujesz w swojej kuchni kultowe greckie potrawy.

Spanakopita - tradycyjna grecka zapiekanka

Spanakopita to danie, które można spotkać w praktycznie każdej greckiej piekarni. Można ją potraktować jako przekąskę, przystawkę lub dodatek do posiłku. Nie zawiera w sobie mięsa, przez co przypadanie do gustu również wegetarianom.

Spanakopita jest grecką zapiekanką, której podstawą jest ciasto filo. Przypomina ono odrobinę ciasto francuskie. To, co je jednak wyróżnia to użycie oliwy zamiast masła. Dzięki niej jest chrupiące, a w piekarniku staje się złote. Wypełnione jest pysznym farszem, w którym słona feta równoważona jest przez delikatny w smaku szpinak. Zachowuje gęstą strukturę, dzięki dodatkowi jajek. Jedynym aspektem, o którym trzeba pamiętać to cierpliwość. Po upieczeniu należy zaczekać, aż wypiek całkiem ostygnie, zanim zaczniemy go kroić. W innym wypadku farsz może jeszcze nie stężeć, a całość zacznie się rozpadać.

Zobacz także: W Syrii podają ją na weselach lub urodzinach. Ja zaczęłam jadać na śniadanie, smakuje obłędnie

Spanakopita - przepis

Składniki:

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • cebula,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 łyżki suszonej mięty,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka cukru,
  • 300 g fety,
  • 3 jajka,
  • 12 arkuszy ciasta filo,
  • dodatkowo: olej do posmarowania ciasta filo.

Sposób wykonania:

Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dorzucamy szpinak. Dodajemy posiekane zioła oraz cukier i smażymy do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Ściągamy z patelni i pozostawiamy do ostygnięcia.

Połowę sera feta trzemy na tarce, a drugą kruszymy. Rozbijamy jajka do miski i lekko je ubijamy. Następnie dodajemy do nich część pokruszonej fety. Masę oraz pozostały ser feta dodajemy do podsmażonego szpinaku i całość porządnie mieszamy.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy arkusze ciasta filo. Smarujemy je za pomocą pędzelka cienką warstwą oliwy z oliwek. Wykładamy na nie równomiernie masę szpinakową, a następnie przykrywamy ją pozostałymi arkuszami ciasta. Nadmiar możemy odciąć lub zawinąć po bokach. Tak przygotowane wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy przez ok. 35-40 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy jego wierzch stanie się ładnie przyrumieniony. Po wyjęciu go z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. Dopiero wtedy kroimy na kawałki.

Źródło: terazgotuje.pl, smaki-grecji.pl

Zobacz też:

Zapomnieliśmy już o kultowym deserze z PRL-u. Jest dobry, a do tego wzmacnia odporność i serce

Dobry, bo nie za słodki. Przygotuj dżem z dyni z nutą przypraw korzennych

Odrobina gałki muszkatołowej podbija smak jesiennej zupy. Robię przynajmniej raz w tygodniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | kuchnia grecka | szpinak