Reklama
Reklama

Złota owsianka – śniadaniowy superhit na odchudzanie. Tajemnicą jest przyprawa

Owsianka to świetny sposób, aby przemycić do diety produkty o prozdrowotnym działaniu. Mowa tu nie tylko o owocach, czy orzechach. Warto wsypać do niej również przyprawy, które wesprą odporność oraz korzystnie zadziałają na układ pokarmowy. Podpowiemy ci, na co dobra jest kurkuma oraz, jak zrobić złotą owsiankę na odchudzanie.

Płatki owsiane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, zapobiega zaparciom oraz przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Jedzenie owsianki na śniadanie to także sposób, aby zadbać o prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Co więcej, płatki owsiane mają działanie przeciwutleniające, wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Ponadto obecny w nich magnez dobrze działa na układ nerwowy, wspierając pamięć i koncentrację. Prozdrowotne walory owsianki możesz wzbogacić dodając do niej kurkumę. Sprawdź, jak przyprawa ta wpływa na organizm oraz poznaj przepis na złotą owsiankę na odchudzanie.

Na co jest dobra kurkuma?

W kurkumie znajduje się żółto-pomarańczowy barwnik zwany kurkuminą, wykazuje on silne działanie przeciwutleniające, przez co pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, działa przeciwzapalnie, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, a także zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. Przyprawa ta wykazuje także działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dzięki czemu pomaga chronić organizm przed infekcjami, a także wspiera odporność organizmu. 

Kurkuma korzystnie oddziałuje na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, działa przeciwdepresyjnie, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera oraz udar mózgu. Co więcej, pozytywnie wpływa na zdrowie oczu, pomaga w leczeniu jaskry, zapalenia spojówek, czy zespołu suchego oka. Regularne spożywanie kurkumy może pomóc zmniejszyć zbyt wysoki poziom cukru oraz "złego" cholesterolu we krwi. Korzystnie wpływa także na trawienie oraz wspiera prawidłową pracę wątroby. Dodatkowo pobudza przemianę materii, dzięki czemu może pomóc w utracie zbędnej tkanki tłuszczowej. 

Z czym nie wolno łączyć kurkumy?

   Aby kurkumina lepiej się wchłaniała, zaleca się, aby spożywać ją wraz z produktami, które zawierają piperynę, która obecna jest na przykład w czarnym pieprzu. Natomiast przeciwwskazaniem do stosowania kurkumy jest zażywanie leków przeciwpłytkowych, przeciwzakrzepowych, przeciwcukrzycowych oraz tych na nadciśnienie. Warto dodać także, że już niewielka szczypta kurkumy będzie miała pozytywny wpływ na zdrowie. Zaleca się przyjmowanie trzech gramów kurkumy na dzień.  

Złota owsianka na odchudzanie


Jedzenie owsianki na śniadanie to dobry sposób, aby dostarczyć sobie energii o poranku. Obecny w niej błonnik, sprawi, że długo będziesz odczuwać sytość, a witaminy z grupy B zadbają między innymi o twój układ nerwowy. Płatki owsiane to także porcja substancji mineralnych, takich jak wspomniany wcześniej magnez, a także cynk, który wpływa na odporność, regulujący ciśnienie krwi potas, czy zapobiegające anemii, żelazo. Dodatkowo płatki owsiane są względnie niskokaloryczne, w porcji, ok. 50 g, jest jedynie ok. 190 kcal, dlatego świetnie sprawdzają się na diecie odchudzającej. Odpowiednio zbilansowane, z dodatkiem białka oraz zdrowych tłuszczów, będą idealnym, sycącym posiłkiem na rozpoczęcie dnia, dzięki czemu unikniesz podjadania. 

Poniżej znajdziesz składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji złotej owsianki na odchudzanie

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych, 
  • 250 ml mleka,
  • jabłko, 
  • porządna szczypta kurkumy,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta cynamonu, 
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • łyżeczka miodu,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 150 g jogurtu wysokobiałkowego,
  • kilka migdałów oraz suszonych moreli. 

Jabłko umyj, obierz i pokrój w małą kostkę. Na patelnię dodaj olej kokosowy, kiedy się rozpuści wsyp kurkumę i pieprz, chwilę podgrzej, następnie wrzuć jabłka, dodaj cynamon i wszystko podduś. W razie potrzeby do jabłek dolej odrobinę wody. Wyłącz grzanie i dodaj do jabłek łyżeczkę miodu. Do rondelka wsyp płatki, zalej je mlekiem, dodaj odrobinę soli, gotuj wszystko, aż mleko się zredukuje, a płatki zmiękną. Na koniec dodaj jabłka uprażone z przyprawami. Owsiankę wyłóż na miskę, na wierzch dodaj jogurt, całość udekoruj posiekanymi migdałami oraz suszonymi morelami. 
Źródła: smaker.pl 

Zobacz też:

Upiecz ciasto "Filozof". Każda warstwa zrobi wrażenie na gościach

Chłodnik mi się znudził, teraz robię placek z botwinki. Jest dziecinnie prosty i mega dobry

Ekonomiczna wersja popularnych kotletów. Wypróbuj przepis na ziemniaczane dewolaje

INTERIA.PL