Reklama
Reklama

Złota surówka do mięs i ryb. Wyszczupla sylwetkę i poprawia wygląd cery

​Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka to tradycyjny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jej pojawienie się na stole jest zawsze mile widziane. Jeśli jednak chcesz wnieść do klasyki element zaskoczenia, wystarczy odrobinę zmienić klasyczną proporcję składników i wymieszać je dokładnie. Tak powstaje Złota surówka. Możesz też zaostrzyć jej smak niewielką ilością drobno posiekanej żółtej cebuli.

Złota surówka to źródło witamin (w tym A, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnezu, potasu, żelaza i wapnia). Jest niskokaloryczna i pełna błonnika pokarmowego, który pobudza pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Taki dodatek do obiadu nie tylko zadba o młody wygląd i lepsze samopoczucie, ale świetnie wzmocni odporność i pomoże szybko zgubić kilka kilogramów

Złota surówka - przepis

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej  
  • 250 g marchwi (2-3 sztuki) 
  • duże jabłko lub 2 małe 
  • łyżka soku z cytryny 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu 
  • sól, cukier (do smaku) 

Sposób wykonania: 

Odciśnij nadmiar soku z kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz też przepłukać ją wodą i ponownie odcisnąć (pamiętaj jednak, że wtedy straci część swoich właściwości). Tak przygotowaną poszatkuj dość drobno. 

Obierz marchewkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z kapustą. Obierz jabłko i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach, omijając gniazdo nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do surówki. 

Oprósz surówkę kminkiem i odrobiną pieprzu. Wlej olej. Wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem (1-2 łyżkami) i niewielką ilością soli. Surówkę przygotuj na godzinę przed podaniem, by przegryzły się smaki. 

Złota surówka - do czego jeść?

Złota surówka to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Klasyczne połączenie kapusty kiszonej, marchwi i jabłka świetnie sprawdza się do delikatnych ryb, podkręcając ich smak. Jeśli podajesz rodzinie dorsza lub mintaja, możesz bez oporów zaserwować tę surówkę. Pasuje ona również do tradycyjnych mięs - kotletów schabowych czy mielonych. Lekko chrupiąca, orzeźwiająca i niezwykle soczysta nada daniu nowego wymiaru. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Takiego dania z cukinii w tym sezonie na pewno nie jadłeś. Oto pyszna zupa z klopsikami

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki | sałatki | warzywa