Złota surówka do mięs i ryb. Wyszczupla sylwetkę i poprawia wygląd cery
Surówka z kapusty kiszonej z dodatkiem marchewki i jabłka to tradycyjny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Jej pojawienie się na stole jest zawsze mile widziane. Jeśli jednak chcesz wnieść do klasyki element zaskoczenia, wystarczy odrobinę zmienić klasyczną proporcję składników i wymieszać je dokładnie. Tak powstaje Złota surówka. Możesz też zaostrzyć jej smak niewielką ilością drobno posiekanej żółtej cebuli.
Złota surówka to źródło witamin (w tym A, E, K i tych z grupy B) oraz minerałów (m.in. magnezu, potasu, żelaza i wapnia). Jest niskokaloryczna i pełna błonnika pokarmowego, który pobudza pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Taki dodatek do obiadu nie tylko zadba o młody wygląd i lepsze samopoczucie, ale świetnie wzmocni odporność i pomoże szybko zgubić kilka kilogramów.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 250 g marchwi (2-3 sztuki)
- duże jabłko lub 2 małe
- łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- sól, cukier (do smaku)
Sposób wykonania:
Odciśnij nadmiar soku z kapusty. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz też przepłukać ją wodą i ponownie odcisnąć (pamiętaj jednak, że wtedy straci część swoich właściwości). Tak przygotowaną poszatkuj dość drobno.
Obierz marchewkę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Połącz z kapustą. Obierz jabłko i także zetrzyj na tarce o grubych oczkach, omijając gniazdo nasienne. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do surówki.
Oprósz surówkę kminkiem i odrobiną pieprzu. Wlej olej. Wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem (1-2 łyżkami) i niewielką ilością soli. Surówkę przygotuj na godzinę przed podaniem, by przegryzły się smaki.
Złota surówka to bardzo uniwersalny dodatek do obiadu. Klasyczne połączenie kapusty kiszonej, marchwi i jabłka świetnie sprawdza się do delikatnych ryb, podkręcając ich smak. Jeśli podajesz rodzinie dorsza lub mintaja, możesz bez oporów zaserwować tę surówkę. Pasuje ona również do tradycyjnych mięs - kotletów schabowych czy mielonych. Lekko chrupiąca, orzeźwiająca i niezwykle soczysta nada daniu nowego wymiaru.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem