Reklama
Reklama

Zrób Pyszny Bałagan w kuchni. Roladki z pizzowym wnętrzem to hit

Pyszny Bałagan to imprezowa przekąska, która nasyci i rozgrzeje. Choć jej smak jest podobny do tradycyjnych pizzerinek, to forma podania już nie. Zamiast płaskich placuszków na talerzu znajdą się apetyczne zawijańce. Zobacz, jak prosto je zrobić.

Co to jest Pyszny Bałagan?

Pyszny Bałagan to nieco inne pizzerinki, bo przygotowane z roladek, dzięki czemu nie trzeba długotrwale wałkować małych placków. Choć wyglądają niepozornie, to ich smak podbije podniebienia wszystkich twoich gości i domowników. Oczywiście do farszu, który zawijasz w ciasto, możesz dodać swoje ulubione składniki - tak, żeby placuszki smakowały ci jeszcze bardziej i nigdy się nie nudziły.

Pyszny Bałagan - przepis

Ciasto: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 150 ml wody, 
  • 7 g drożdży instant, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka soli, 
  • łyżeczka cukru. 

Farsz: 

  • 200 g passaty pomidorowej, 
  • 125 g mozzarelli, 
  • 80 g szynki, 
  • 60 g pieczarek, 
  • mała cebula, 
  • ząbek czosnku, 
  • 5 listków świeżej bazylii, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1,5 łyżeczki oregano, 
  • 2 szczypty pieprzu. 

Sposób wykonania:

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki umieść w misie robota kuchennego i wymieszaj na średnich obrotach do uzyskania jednolitej i zwartej kuli. Przełóż kulę ciasta do miski i przykryj ją ręcznikiem lub lnianą ściereczką. Odstaw ją na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości. 

Przygotuj farsz. Do blendera wlej passatę. Dodaj pokrojone cebulę i czosnek, bazylię, oliwę z oliwek, oregano, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitego sosu. Pieczarki oczyść i pokrój w średniej wielkości kostkę lub paski. Szynkę pokrój w kostkę, a mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

Przygotuj roladki. Ciasto cienko rozwałkuj na podsypanej mąką powierzchni na kształt prostokąta. Rozsmaruj na cieście sos pomidorowy. Posyp je mozzarellą, pieczarkami i szynką. Pokrój prostokąt na cienkie paseczki o szerokości ok. 4-5 cm. Zwiń je w roladkę, a następnie połóż i spłaszcz w dłoniach. Podwiń brzegi pod spód, a ewentualnie wypadające składniki włóż do środka i wciśnij. 

Pizzerki odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ręcznikiem na ok. 15 minut. Po tym czasie włóż je do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez kwadrans, do ładnego zrumienienia. 

Pyszny Bałagan podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki podgrzewaj w piekarniku. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Cudownie miękkie, rozpływają się w ustach. Przepis na te pączki jest banalny

Bije na głowę wędliny ze sklepu. Przepis na pieczony schab na kanapki

Gdy postawisz na stole, każdy będzie chciał spróbować. Sałatka z szynką robi furorę na imprezach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | impreza