Zrób to danie, gdy brakuje ci czasu. Z tą zapiekanką poradzi sobie nawet laik
Nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ale mimo wszystko chcesz przyrządzić pełnowartościowe danie, którym naje się cała rodzina? Dobrym wyborem będzie zapiekanka na obiad. Przemycisz w niej mięso z piersi kurczaka i sporą dawkę warzyw, dzięki czemu potrawa będzie sycąca i dostarczy cennych wartości odżywczych. Jej smak podkreśli sos na bazie jajek, serów i śmietany. Na pewno bliscy poproszą o dokładkę.
Zapiekanka na obiad to coś dla miłośników makaronu, warzyw i różnych rodzajów sera. Wyrazisty parmezan i cheddar na wierzchu, oraz śmietanowo-jajeczny sos z kremową ricottą i słonym serem feta będzie świetnie współgrać z pozostałymi składnikami. Potrawa jest sycąca, kolorowa, a do tego jej przygotowanie nie trwa długo. Warto pamiętać, że w daniu tym możesz przemycić także inne składniki, które znajdziesz w swojej lodówce, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Sprawdź także: Chrupiące krokiety wigilijne z kapustą i grzybami. Sekretem jest naleśnikowe ciasto
Zanim zabierzesz się za gotowanie, zaopatrz się w naczynie żaroodporne. Do zrobienia zapiekanki na obiad, będziesz potrzebować:
- 500 g filetów z kurczaka,
- 200 g makaronu orzo,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 1 brokuł,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 50 g parmezanu tartego,
- 50 g sera cheddar,
- 1 łyżka przyprawy gyros,
- pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sos:
- 2 jajka,
- 150 g serka ricotta,
- 100 g sera typu feta,
- 50 ml śmietanki 30 proc.
Zacznij od przygotowania filetów z kurczaka. Pokrój je w kostkę, dopraw przyprawą gyros, papryką słodką mieloną i czosnkiem granulowanym. Delikatnie posól. Dobrze zamieszaj. Odstaw na 10 minut.
Zagotuj wodę w garnku z solą, wrzuć makaron orzo i po 5 minutach dodaj podzielony na różyczki brokuł. Gotuj dalej przez około 10 minut i odcedź.
Papryki umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i posiekaj w średnią kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Przygotuj sos. Zmiksuj jajka z ricottą, fetą i śmietanką 30 proc.
Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę sosu, rozprowadź po całym dnie. Przełóż makaron z brokułem, a na niego wyłóż kurczaka i przygotowane warzywa. Zalej sosem. Posp całość parmezanem i serem cheddar.
Przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 30 minut.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Grecy dodają do rosołu. Smak, zapach i kolor są niepowtarzalne
Danie godne królewskiego stołu. Ta pieczeń nasyci każdego
Tak aromatycznego gulaszu wołowego jeszcze nie jadłeś. Mięso wychodzi mięciutkie