Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma
W czym tkwi sekret babcinych pierogów z kapustą? W aromatycznym farszu przygotowywanym dzień wcześniej? W cienkim, prostym cieście? Na pewno we wszystkim po trochu. Ta receptura prosto z rodzinnego przepiśnika rozpieści podniebienia.
Przepisów na pierogi jest mnóstwo, ale nie bez powodu za najlepsze uchodzą te tradycyjne, takie jak przygotowywały nasze babcie.
Ta receptura właśnie do takich należy - wyjątkowy, aromatyczny farsz sprawia, że można się od nich uzależnić. Zrób babcine pierogi z kapustą, a twoi domownicy będą błagać o dokładkę.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- 1 łyżeczka soli.
Farsz:
- 300 g białej kapusty,
- 300 g kiszonej kapusty,
- 1 duża cebula,
- 1 duża marchewka,
- 50 g boczku wędzonego w plastrach,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka białego pieprzu,
- 1 łyżeczka brązowego cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
- ½ łyżeczki mielonego kminu,
- 2 liście laurowe,
- ½ łyżeczki soli.
Zobacz także: Przesoliłaś rosół? Nasze babcie miały sposób, by go uratować
Przygotuj farsz dzień wcześniej niż same pierogi.
Oba rodzaje kapusty drobno poszatkuj i odciśnij z nadmiaru wody. Przenieś je do dużej miski.
Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli używasz kapusty kiszonej z marchewką, możesz pominąć ten składnik.
Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchewkę (jeśli używasz) i smaż całość przez kilka minut. Przełóż warzywa do kapusty.
Plastry boczku pokrój w małą kostkę. Włóż ją na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kolejnej łyżki oliwy. Smaż do wytopienia tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przenieś do pozostałych składników.
Przenieś całą zawartość miski do dużego garnka i gotuj do lekkiego zbrązowienia kapusty, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek pokrywką i duś przez ok. 25 minut, do miękkości.
Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. W razie potrzeby dopraw do smaku. Na koniec dodaj też siekany koperek.
Farsz przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc.
Przygotuj ciasto.
Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku dziurkę, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę – po 100 ml. Mieszaj widelcem do połączenia składników. Po kolejnej porcji wody uformuj gęste ciasto i przenieś je na oprószony mąką blat.
Zagniataj ciasto przez 5 minut, kontrolując konsystencję za pomocą wody i mąki. Włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
Ciasto podziel na 4 części. Jednocześnie pracuj tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając pod przykryciem.
Rozwałkuj masę na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj okręgi o średnicy ok. 7 cm. Na środku kładź 1-2 łyżki farszu – powinno być go dużo, ale nie może wychodzić poza krawędzie.
Zlep krawędzie ze sobą i dociśnij je widelcem. Możesz wykonać ozdobną falbankę. Babcine pierogi z kapustą odkładaj na tacę, by nie stykały się ze sobą.
Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj pierogi partiami, po ok. 12 sztuk. Wyławiaj je łyżką cedzakową po 3-4 minutach od wypłynięcia. Odkładaj je na talerz posmarowany masłem i delikatnie nim potrząśnij, by dobrze rozprowadzić tłuszcz.
Przed każdą następną partią dodawaj na talerz po łyżce masła.
Pierogi podawaj od razu, na ciepło.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu
Przysmak prosto z Podlasia. Mrowisko wprost rozpływa się w ustach
Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość