Reklama
Reklama

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

W czym tkwi sekret babcinych pierogów z kapustą? W aromatycznym farszu przygotowywanym dzień wcześniej? W cienkim, prostym cieście? Na pewno we wszystkim po trochu. Ta receptura prosto z rodzinnego przepiśnika rozpieści podniebienia.

Przepisów na pierogi jest mnóstwo, ale nie bez powodu za najlepsze uchodzą te tradycyjne, takie jak przygotowywały nasze babcie. 

Ta receptura właśnie do takich należy - wyjątkowy, aromatyczny farsz sprawia, że można się od nich uzależnić. Zrób babcine pierogi z kapustą, a twoi domownicy będą błagać o dokładkę.

Babcine pierogi z kapustą - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 200 ml wody, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz: 

Reklama
  • 300 g białej kapusty, 
  • 300 g kiszonej kapusty, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 duża marchewka, 
  • 50 g boczku wędzonego w plastrach, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 
  • ½ łyżeczki mielonego kminu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ½ łyżeczki soli.

Zobacz także: Przesoliłaś rosół? Nasze babcie miały sposób, by go uratować

Babcine pierogi z kapustą - przepis

Przygotuj farsz dzień wcześniej niż same pierogi. 

Oba rodzaje kapusty drobno poszatkuj i odciśnij z nadmiaru wody. Przenieś je do dużej miski. 

Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli używasz kapusty kiszonej z marchewką, możesz pominąć ten składnik. 

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchewkę (jeśli używasz) i smaż całość przez kilka minut. Przełóż warzywa do kapusty. 

Plastry boczku pokrój w małą kostkę. Włóż ją na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kolejnej łyżki oliwy. Smaż do wytopienia tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przenieś do pozostałych składników. 

Przenieś całą zawartość miski do dużego garnka i gotuj do lekkiego zbrązowienia kapusty, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek pokrywką i duś przez ok. 25 minut, do miękkości. 

Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. W razie potrzeby dopraw do smaku. Na koniec dodaj też siekany koperek. 

Farsz przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. 

Przygotuj ciasto. 

Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku dziurkę, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę – po 100 ml. Mieszaj widelcem do połączenia składników. Po kolejnej porcji wody uformuj gęste ciasto i przenieś je na oprószony mąką blat. 

Zagniataj ciasto przez 5 minut, kontrolując konsystencję za pomocą wody i mąki. Włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. 

Ciasto podziel na 4 części. Jednocześnie pracuj tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając pod przykryciem. 

Rozwałkuj masę na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj okręgi o średnicy ok. 7 cm. Na środku kładź 1-2 łyżki farszu – powinno być go dużo, ale nie może wychodzić poza krawędzie. 

Zlep krawędzie ze sobą i dociśnij je widelcem. Możesz wykonać ozdobną falbankę. Babcine pierogi z kapustą odkładaj na tacę, by nie stykały się ze sobą. 

Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj pierogi partiami, po ok. 12 sztuk. Wyławiaj je łyżką cedzakową po 3-4 minutach od wypłynięcia. Odkładaj je na talerz posmarowany masłem i delikatnie nim potrząśnij, by dobrze rozprowadzić tłuszcz. 

Przed każdą następną partią dodawaj na talerz po łyżce masła. 

Pierogi podawaj od razu, na ciepło.

Po takim obiedzie, który przenosi nas do czasów dzieciństwa, pora na deser. W takiej chwili idealnie sprawdzi się babciny przepis na orzeszki. Te ciasteczka będą kontynuowały wyjątkową podróż w czasie i nie zawiodą smakiem.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata

Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom

Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi