Reklama
Reklama

Zrobisz raz, będziesz marzyć o tym farszu. Pierogi z przepisu babci, lepszych nie ma

W czym tkwi sekret babcinych pierogów z kapustą? W aromatycznym farszu przygotowywanym dzień wcześniej? W cienkim, prostym cieście? Na pewno we wszystkim po trochu. Ta receptura prosto z rodzinnego przepiśnika rozpieści podniebienia.

Przepisów na pierogi jest mnóstwo, ale nie bez powodu za najlepsze uchodzą te tradycyjne, takie jak przygotowywały nasze babcie. 

Ta receptura właśnie do takich należy - wyjątkowy, aromatyczny farsz sprawia, że można się od nich uzależnić. Zrób babcine pierogi z kapustą, a twoi domownicy będą błagać o dokładkę.

Babcine pierogi z kapustą - lista składników

Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 200 ml wody, 
  • 1 łyżeczka soli. 

Farsz: 

  • 300 g białej kapusty, 
  • 300 g kiszonej kapusty, 
  • 1 duża cebula, 
  • 1 duża marchewka, 
  • 50 g boczku wędzonego w plastrach, 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku, 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka białego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 
  • ½ łyżeczki mielonego kminu, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ½ łyżeczki soli.

Zobacz także: Przesoliłaś rosół? Nasze babcie miały sposób, by go uratować

Babcine pierogi z kapustą - przepis

Przygotuj farsz dzień wcześniej niż same pierogi. 

Oba rodzaje kapusty drobno poszatkuj i odciśnij z nadmiaru wody. Przenieś je do dużej miski. 

Cebulę posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli używasz kapusty kiszonej z marchewką, możesz pominąć ten składnik. 

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij cebulę. Następnie dodaj marchewkę (jeśli używasz) i smaż całość przez kilka minut. Przełóż warzywa do kapusty. 

Plastry boczku pokrój w małą kostkę. Włóż ją na rozgrzaną patelnię z dodatkiem kolejnej łyżki oliwy. Smaż do wytopienia tłuszczu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Całość dobrze wymieszaj i przenieś do pozostałych składników. 

Przenieś całą zawartość miski do dużego garnka i gotuj do lekkiego zbrązowienia kapusty, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Następnie zmniejsz ogień do małego, przykryj garnek pokrywką i duś przez ok. 25 minut, do miękkości. 

Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody. W razie potrzeby dopraw do smaku. Na koniec dodaj też siekany koperek. 

Farsz przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na całą noc. 

Przygotuj ciasto. 

Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku dziurkę, dodaj sól i stopniowo wlewaj wodę – po 100 ml. Mieszaj widelcem do połączenia składników. Po kolejnej porcji wody uformuj gęste ciasto i przenieś je na oprószony mąką blat. 

Zagniataj ciasto przez 5 minut, kontrolując konsystencję za pomocą wody i mąki. Włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. 

Ciasto podziel na 4 części. Jednocześnie pracuj tylko na jednej z nich, pozostałe trzymając pod przykryciem. 

Rozwałkuj masę na placek o grubości ok. 2 mm. Za pomocą foremki lub szklanki wycinaj okręgi o średnicy ok. 7 cm. Na środku kładź 1-2 łyżki farszu – powinno być go dużo, ale nie może wychodzić poza krawędzie. 

Zlep krawędzie ze sobą i dociśnij je widelcem. Możesz wykonać ozdobną falbankę. Babcine pierogi z kapustą odkładaj na tacę, by nie stykały się ze sobą. 

Zagotuj duży garnek z osoloną wodą. Gotuj pierogi partiami, po ok. 12 sztuk. Wyławiaj je łyżką cedzakową po 3-4 minutach od wypłynięcia. Odkładaj je na talerz posmarowany masłem i delikatnie nim potrząśnij, by dobrze rozprowadzić tłuszcz. 

Przed każdą następną partią dodawaj na talerz po łyżce masła. 

Pierogi podawaj od razu, na ciepło. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu

Przysmak prosto z Podlasia. Mrowisko wprost rozpływa się w ustach

Jak zrobić domowy popcorn karmelowy? Słodka przekąska do filmu długo utrzymuje świeżość

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pierogi