Zrobisz z łatwo dostępnych składników. Sałatka na grilla gotowa w 10 minut
Awokado to składnik, który potrafi podnieść każdą sałatkę - również tę na grilla - na wyższy poziom. Kremowy miąższ świetnie łączy się z warzywami, serem, przyprawami i jogurtowym dressingiem. Całość jest delikatna, soczysta i łagodna w smaku. Świetnie pasuje jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb.
W sezonie grillowym chętnie przygotowujemy sałatki. Pasują idealnie do soczystej karkówki czy rumianej, chrupiącej kiełbasy. Idealna sałatka warzywna to taka, która zawiera witaminy i minerały, jakich grillowane mięso dostarcza niewiele. Bukiet warzyw pozwala zbilansować posiłek. Na tym jednak nie kończą się zalety dodatku do obiadokolacji dla przyjaciół czy sąsiadów. Sałatka na grilla z awokado jest niezwykle smaczna, a przy tym łatwa i szybka w przygotowaniu.
Przeczytaj też: Chłodnik na upalne dni. 5 przepisów na letnią zupę
Składniki:
- dojrzałe awokado,
- 2-3 pomidory,
- kulka mozzarelli (około 100 g po odsączeniu zalewy),
- 150 g jogurtu naturalnego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- mały ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z limonki,
- sól, pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Przekrój awokado na pół i usuń pestkę. Miąższ wydrąż ze skórki i pokrój w kostkę.
Sparz pomidory i obierz ze skórek. Usuń z pomidorów gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
Odsącz mozzarellę z zalewy i pokrój w kostkę (tej samej wielkości, co pozostałe składniki).
Połącz z misce awokado, pomidory i mozzarellę.
W osobnym naczyniu połącz jogurt z oliwą. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sok z limonki. Wymieszaj do połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wmieszaj sos do sałatki. Wstaw na pół godziny do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Mocno cytrynowy aromat to tylko dodatek. Zrób z niej herbatę na dobre trawienie i ukojenie nerwów
Kawa po gruzińsku smakuje niepowtarzalnie. Sekret to królewska metoda parzenia i nietypowy dodatek