Reklama
Reklama

Zupa grochowa wojskowa syci i rozgrzewa. Idealne danie na jesień

Grochówka to zupa kojarząca się z wakacjami, górskimi wędrówkami, letnimi obozami i koloniami. To domowa, sycąca propozycja na obiad, która świetnie zapełni wszystkie głodne brzuchy w chłodne, jesienne dni. Przenieś się do czasów dzieciństwa i zrób tę tradycyjną potrawę z grochem w roli głównej. Tym razem przedstawimy przepis na grochową wojskową, która przypadnie do gustu, każdemu mężczyźnie.

Zupa grochowa wojskowa jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu, jak to w wojsku. Wystarczy wrzucić wszystko do garnka i wystarczająco długo gotować. Danie musi być też odpowiednio sycąca i wartościowa, by zaspokoić głód nawet najbardziej głodnych mężczyzn. Mięsna wkładka i dużo warzyw sprawiają, że ta zupa może być nie tylko podawana na pierwsze danie, ale także jako pełnowartościowy obiad. Jest idealna na jesienne, chłodne dni - przyjemnie rozgrzewa i dodaje sił do działania. 

Sprawdź także: Prosta zupa dyniowa na bulionie. Przed gotowaniem, koniecznie wykonaj ten krok

Przepis na grochową wojskową 

Do przygotowania sycącej zupy grochowej wojskowej, będziesz potrzebować: 

  • 500 g suchego grochu łuskanego, 
  • 2 l wody, 
  • 250 g kości wieprzowych,
  • 250 g szynki wieprzowej, 
  • 2 cebule, 
  • 2 duże marchewki, 
  • 2 duże ziemniaki, 
  • 1,5 łyżki cebulki granulowanej, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 2 gałązki tymianku, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki pieprzu.

Jak zrobić grochową wojskową?

Cebule i marchewki obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj, a ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlej wodę. Dodaj kości wieprzowe, szynkę, groch, cebulę, cebulkę granulowaną, masło, oliwę, czosnek, liście laurowe i tymianek. 

Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce. Proces gotowania powinien zająć ok. 2,5 godziny do momentu uzyskania pożądanej gęstości. Zdejmuj co jakiś czas szumowiny. 

Marchewki i ziemniaki dodaj ok. 40 minut przed końcem gotowania. Kiedy zupa będzie gotowa, usuń kości, liście laurowe i gałązki tymianki. Szynkę wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj ją z powrotem. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem. 

Zupę grochową wojskową podawaj na ciepło, posypaną siekaną natką pietruszki. Danie przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce. Zużyj w ciągu 5 dni od ugotowania. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najprostszy przepis na rogaliki z ciasta francuskiego. Nadzienie to ulubiony przysmak dzieci

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa