Reklama
Reklama

Zupełnie inne gołąbki. Wypełnij je meksykańskim farszem

Gołąbki meksykańskie to fantastyczne połączenie tradycyjnej kuchni słowiańskiej z pikanterią i kulinarnym bogactwem Meksyku. W nadzieniu znajdziesz klasyczne mięso i ryż, a ponadto paprykę, kukurydzę oraz czerwoną fasolę, a także moc egzotycznych przypraw. Całość podana w aromatycznym sosie pomidorowym sprawia, że gołąbki są smaczne, soczyste i pożywne.

Na pierwszy rzut oka danie wygląda jak tradycyjne, słowiańskie gołąbki, zawinięte w kapuście. W środku kryją jednak wyjątkowy meksykański farsz, pełen fasoli i kukurydzy. Czy to połączenie może smakować dobrze? Gwarantujemy, że jest przepyszne.

Sekrety kuchni meksykańskiej

Kuchnia meksykańska to jedna z najstarszych i najbardziej kolorowych kuchni świata. Bazuje przede wszystkim na roślinach strączkowych i pikantnych przyprawach. Najchętniej używane produkty spożywcze to kukurydza, fasola, papryczki chili, pomidory, kolendra, tortille czy awokado. Charakteryzuje się intensywnymi smakami i bywa ciężkostrawna. Do najpopularniejszych potraw należą tacos, chili con carne, burrito, nachos czy enchiladas. 

Gołąbki meksykańskie - przepis

Gołąbki meksykańskie to pyszny i sycący obiad dla miłośników ostrzejszych potraw. Pikantny farsz zawinięty w kapustę to połączenie typowych dla kuchni meksykańskiej produktów. 

Składniki:

  • duża główka kapusty (możesz użyć białej lub włoskiej) 
  • 700 g mięsa wołowo-wieprzowego 
  • biała cebulka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 200 g ryżu 
  • czerwona papryka 
  • 1/2 świeżej papryczki chili 
  • 100 g kukurydzy z puszki 
  • 100 g fasoli czerwonej z puszki 
  • przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, ziarna kolendry, sól, suszone oregano 
  • świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji 
  • łyżka masła 

Sos: 

  • 2 puszki pomidorów (lub ok. 1 kg świeżych pomidorów) 
  • 1/2 świeżej papryczki chili 
  • łyżka koncentratu pomidorowego 
  • biała cebulka 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • łyżka masła lub oleju 
  • ok. 100 ml wody lub bulionu 
  • sól, czarny pieprz i cukier 

Sposób wykonania:

Pracę zacznij od ugotowania kapusty. Oderwij zewnętrzne liście (odłóż je na bok), wytnij twardy głąb i włóż główkę do dużego garnka z dużą ilością osolonego wrzątku. Gotuj wodę tak, aby stale bulgotała i po kolei zdejmuj liście z główki, zachowując ostrożność, aby ich nie porwać. Odkładaj liście na talerz.

Przepłucz ryż na sicie i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, po czym odsącz i zostaw do ostudzenia. Obierz cebulę i czosnek, po czym przesmaż na maśle na złoty kolor. Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do dużej miski włóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojone drobno papryki, fasolę i kukurydzę. Dopraw solą, mielonymi ziarnami kolendry, kminem rzymskim, suszonym oregano i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj farsz, a jeśli chcesz zwiększyć jego zwartość, dodaj jedno jajko lub kilka łyżek wody.

Nabieraj łyżką porcje farszu, kładź na sparzone liście kapusty, złóż boki liści do środka i ściśle zawiń gołąbki układając złączeniem do dołu. Zawinięte gołąbki ułóż w dużym garnku, na którego dnie leżą (oderwane na początku pracy) liście kapusty. Zalej gołąbki gorącą wodą i gotuj do miękkości na średnim ogniu.

W tym czasie przygotuj sos. W garnku podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek oraz połowę papryczki chili. Gdy warzywa zmiękną i zaczną ładnie pachnieć, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem. 

Ugotowane gołąbki przełóż do garnka z sosem i gotuj ok. 10 minut, aby smaki się przeniknęły. Gołąbki meksykańskie podawaj samodzielnie, z kromką chleba lub porcją ziemniaków z wody. Koniecznie posyp świeżymi ziołami i polej pomidorowym sosem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę

Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut

To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia meksykańska | dania główne | kapusta