Zupełnie inne gołąbki. Wypełnij je meksykańskim farszem
Gołąbki meksykańskie to fantastyczne połączenie tradycyjnej kuchni słowiańskiej z pikanterią i kulinarnym bogactwem Meksyku. W nadzieniu znajdziesz klasyczne mięso i ryż, a ponadto paprykę, kukurydzę oraz czerwoną fasolę, a także moc egzotycznych przypraw. Całość podana w aromatycznym sosie pomidorowym sprawia, że gołąbki są smaczne, soczyste i pożywne.
Na pierwszy rzut oka danie wygląda jak tradycyjne, słowiańskie gołąbki, zawinięte w kapuście. W środku kryją jednak wyjątkowy meksykański farsz, pełen fasoli i kukurydzy. Czy to połączenie może smakować dobrze? Gwarantujemy, że jest przepyszne.
Kuchnia meksykańska to jedna z najstarszych i najbardziej kolorowych kuchni świata. Bazuje przede wszystkim na roślinach strączkowych i pikantnych przyprawach. Najchętniej używane produkty spożywcze to kukurydza, fasola, papryczki chili, pomidory, kolendra, tortille czy awokado. Charakteryzuje się intensywnymi smakami i bywa ciężkostrawna. Do najpopularniejszych potraw należą tacos, chili con carne, burrito, nachos czy enchiladas.
Gołąbki meksykańskie to pyszny i sycący obiad dla miłośników ostrzejszych potraw. Pikantny farsz zawinięty w kapustę to połączenie typowych dla kuchni meksykańskiej produktów.
Składniki:
- duża główka kapusty (możesz użyć białej lub włoskiej)
- 700 g mięsa wołowo-wieprzowego
- biała cebulka
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g ryżu
- czerwona papryka
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 100 g kukurydzy z puszki
- 100 g fasoli czerwonej z puszki
- przyprawy: słodka papryka, kmin rzymski, ziarna kolendry, sól, suszone oregano
- świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
- łyżka masła
Sos:
- 2 puszki pomidorów (lub ok. 1 kg świeżych pomidorów)
- 1/2 świeżej papryczki chili
- łyżka koncentratu pomidorowego
- biała cebulka
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka masła lub oleju
- ok. 100 ml wody lub bulionu
- sól, czarny pieprz i cukier
Sposób wykonania:
Pracę zacznij od ugotowania kapusty. Oderwij zewnętrzne liście (odłóż je na bok), wytnij twardy głąb i włóż główkę do dużego garnka z dużą ilością osolonego wrzątku. Gotuj wodę tak, aby stale bulgotała i po kolei zdejmuj liście z główki, zachowując ostrożność, aby ich nie porwać. Odkładaj liście na talerz.
Przepłucz ryż na sicie i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, po czym odsącz i zostaw do ostudzenia. Obierz cebulę i czosnek, po czym przesmaż na maśle na złoty kolor. Papryki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy i przepłucz na sicie pod bieżącą wodą. Do dużej miski włóż mięso, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem, pokrojone drobno papryki, fasolę i kukurydzę. Dopraw solą, mielonymi ziarnami kolendry, kminem rzymskim, suszonym oregano i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj farsz, a jeśli chcesz zwiększyć jego zwartość, dodaj jedno jajko lub kilka łyżek wody.
Nabieraj łyżką porcje farszu, kładź na sparzone liście kapusty, złóż boki liści do środka i ściśle zawiń gołąbki układając złączeniem do dołu. Zawinięte gołąbki ułóż w dużym garnku, na którego dnie leżą (oderwane na początku pracy) liście kapusty. Zalej gołąbki gorącą wodą i gotuj do miękkości na średnim ogniu.
W tym czasie przygotuj sos. W garnku podsmaż posiekaną cebulkę, czosnek oraz połowę papryczki chili. Gdy warzywa zmiękną i zaczną ładnie pachnieć, dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz wodę i gotuj na średnim ogniu ok. 30 minut. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i cukrem.
Ugotowane gołąbki przełóż do garnka z sosem i gotuj ok. 10 minut, aby smaki się przeniknęły. Gołąbki meksykańskie podawaj samodzielnie, z kromką chleba lub porcją ziemniaków z wody. Koniecznie posyp świeżymi ziołami i polej pomidorowym sosem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut