Reklama
Reklama

Co się stanie z twoim organizmie, gdy zjesz plaster arbuza dziennie? Odpowiedź doktora dietetyki zaskakuje

Wiele osób może sądzić, że przez to, że arbuz niemal w 90 proc. składa się z wody, nie ma zbyt dużo właściwości odżywczych. Okazuje się jednak, że prawda jest inna. Ten owoc kryje w sobie wiele cennych wartości, które mają niebagatelny wpływ na nasz organizm. Nawet jeden plaster dziennie, może poprawić nasze zdrowie. Dowiedz się, co na jego temat ma do powiedzenia doktor dietetyki i przekonaj się, dlaczego warto korzystać z sezonu.

Sezon na arbuzy trwa od czerwca praktycznie do końca sierpnia. To właśnie teraz smakują najlepiej. Dowiedz się, dlaczego warto o nich pamiętać i doceniać ich właściwości.

Czy arbuz jest zdrowy?

Wokół arbuza panuje wiele błędnych przekonań. Niektórzy uważają, że nie ma on żadnych wartości, przez to, że składa się głównie z wody. Inni sądzą, że za jego słodkim smakiem musi stać spora dawka cukru, który nie ma korzystnego wpływu na nasze zdrowie. Prawda jest jednak inna. Arbuz jest niezwykle wartościowym owocem, który może pomóc nam zadbać o nasze zdrowie szczególnie latem.

To prawda, że arbuz jest zasobny w wodę. Musimy jednak pamiętać, że jest ona niezbędna dla funkcjonowania naszego organizmu. To sprawia, że arbuz stanowi doskonały sposób na nawodnienie naszego organizmu. Jego dodatkową zaletą jest to, że oprócz wody znajdziemy w nim elektrolity. Jest niskokaloryczny, a w 100 g zawiera jedynie 35 kcal.

W arbuzie znajdziemy takie składniki odżywcze, jak potas, magnez, wapń, żelazo czy miedź, a także witaminy, jak witaminę A, C oraz witaminy z grupy B.

Arbuz zawiera również likopen, który jest niezwykle cenny ze względu na swoje walory zdrowotne oraz cytrulinę, czyli aminokwas niezbędny dla kilku istotnych procesów metabolicznych w naszym organizmie.

Smakiem arbuza może cieszyć się praktycznie każdy. Powinny na niego uważać jedynie osoby, chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Arbuz ma niski indeks glikemiczny — wynosi on jedynie 50. Jednak to, czy podniesie gwałtownie poziom cukru we krwi, zależy od tego, ile go spożyjemy. Zjedzenie dużej porcji arbuza może znacząco przyczynić się do podniesienia poziomu cukru we krwi. Arbuz w sporej ilości może również zaszkodzić osobom, które mają skłonność do nietolerancji pokarmowych czy wzdęć. W takich przypadkach lepiej postawić na kilka niewielkich kawałków czy plastrów.

Zobacz także: Mało kto zna ten owoc, a szkoda. Jej owoce wyciszają stany zapalne, a miód ma silne właściwości wzmacniające

Co się stanie, gdy będziemy plaster arbuza dziennie?

Spożywanie arbuza może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ze względu na zawartość potasu, likopenu i cytruliny przede wszystkim pozytywnie wpływa na nasz układ krążenia. Jego regularne spożywanie powoduje wzrost produkcji tlenku azotu w ciele, co ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne. Zapobiega zakrzepom, powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i przeciwdziała przerostowi warstwy mięśniowej tętnic. Mówiąc najprościej, usprawnia nasze krążenie.

Arbuz wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia krwi. Składniki w nim zawarte pomagają je obniżyć, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca czy udaru.

Likopen i cytrulina pomagają również chronić organizm przed działaniem różnych toksycznych substancji. Wspierają organizm w oczyszczaniu oraz chronią go przed uszkodzeniami. Co więcej, ograniczają wpływ ftalanów i bisfenolu A, które znajdują się w plastiku i mogą przenikać do naszej żywności, jednocześnie szkodząc naszej gospodarce hormonalnej.

Likopen zawarty w arbuzie może również wesprzeć naszą wątrobę — łagodzi on uszkodzenia, które mogły zostać wywołane przez użycie paracetamolu. Wpływa on pozytywnie na naszą skórę i spowalnia proces starzenia. Wykazuje też działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy zobaczysz na półce, kup na zapas. Świetnie reguluje cukier i hamuje apetyt

Dostarcza wodę i chłodzi. Do tego syci na długo i pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Koleżanka stosuje od kilku tygodni "dziki kardamon". Waga poleciała, cukier się unormował

INTERIA.PL