60-latkowie powinni go jeść obowiązkowo. Jest miękkie, kremowe i ma mnóstwo białka
Wiele osób po 60. roku życia zauważa, że ich wyniki badań zaczynają się pogarszać. Często pojawiają się także nadprogramowe kilogramy. To znak, aby zadbać o swoją dietę, eliminując wysoko przetworzone produkty, takie jak fast-foody, słodycze, słone przekąski, czy tłuste wędliny. Warto natomiast dostarczyć organizmowi produktów, które będą zawierały sporo białka, oraz małe ilości tłuszczu. Tu świetnie sprawdzi się tofu.
Białko to niezwykle istotny składnik diety, jest substancją budulcową, wpływa na prawidłowy stan mięśni, a także zapewnia sytość po posiłku, dzięki czemu unikamy podjadania. Do dobrych źródeł protein należy między innymi: mięso, ryby, nabiał, jajka, oraz rośliny strączkowe. Możesz także włączyć do swojego jadłospisu tofu. Z czego jest zrobione, oraz jakie ma właściwości prozdrowotne? Podpowiadamy.
Tofu powstaje z mleka sojowego, konsystencją przypomina nieco twaróg. Jest popularnym składnikiem kuchni azjatyckiej, w której podawany jest na przykład z makaronem ryżowym, czy jako składnik zup, będąc zamiennikiem mięsa.
Powstaje w procesie koagulacji napoju sojowego, do której dochodzi przez dodanie soku z cytryny, siarczanu wapnia lub magnezu. Pod wpływem tych substancji białko sojowe zostaje oddzielone od serwatki, tworząc bryłki tofu. Smak tofu jest bardzo delikatny, dzięki czemu to od nas zależy, jak będzie smakowało. Najlepiej przyrządzić je w marynacie lub przyprawach, dobrze sprawdzają się, np.: różne rodzaje papryki, suszony czosnek, czy sos sojowy.
Zastanawiasz się, kto powinien jeść tofu? Świetnie sprawdzi się na diecie odchudzającej, ponieważ jest sycącym i niskokalorycznym produktem, w 100 g zawiera jedynie ok. 80 kcal. W odróżnieniu od mięsa nie zawiera również cholesterolu, dlatego będzie dobrym wyborem także dla osób, które borykają się z podwyższonym poziomem cholesterolu, lub chcą zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Zawiera także sporo białka, dlatego będzie idealne dla osób aktywnych fizycznie, które chcą zwiększyć swoją masę mięśniową. Obecne są w nim także witamina A, te z grupy B, C i K, a także substancje mineralne: magnez, potas, fosfor, cynk, sód i żelazo. Tofu zawiera także fitoestrogeny, które pomagają obniżyć zbyt wysoki cholesterol, a także łagodzą nieprzyjemne objawy menopauzy.
Nie można zapominać również o weganach i wegetarianach, którzy dbają o to, aby ich dieta opierała się na produktach roślinnych, a jednocześnie chcą dostarczyć organizmowi białka. Bez obawy mogą spożywać je również osoby z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ tofu ma niski indeks glikemiczny. Nie zawiera także glutenu i laktozy, dlatego mogą jeść je również osoby uczulone na te składniki.
Tofu można podawać na wiele sposób. Możesz pokroić je w plastry, obtoczyć w ulubionych przyprawach i usmażyć na złoty kolor na patelni. W takiej formie świetnie sprawdzi się na przykład do kanapek. Usmażone, pokrojone w kostkę tofu warto dodać do makaronów ryżowych z warzywami, lub azjatyckich zup. Z rozdrobnionego tofu można zrobić również tofucznicę, która jest wegetariańskim odpowiednikiem jajecznicy. Pokruszone tofu z dodatkiem wędzonej papryki, sosu sojowego i czosnku, może także stanowić zamiennik mięsa mielonego.
Do przygotowania dwóch porcji pysznej sałatki z tofu, będziesz potrzebować:
- 1 kostkę tofu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy, np. 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta chili, 2 łyżki sosu sojowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki suszonej cebuli,
- 2 sporych garści ulubionego mixu sałat,
- 120 g pomidorków koktajlowych,
- ½ papryki,
- 1 awokado,
- ½ czerwonej cebuli,
- garści ulubionych pestek, np. słonecznika lub dyni.
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- Sól i pieprz.
Zacznij od przygotowania tofu, jeżeli kupiłeś tofu w marynacie, wystarczy, że pokroisz je w kostkę. Jeśli masz tofu naturalne, pokrój je w kostkę i obtocz w przyprawach. Następnie gotowe usmaż na łyżce oliwy z oliwek, aż nabierze złotego koloru.
Warzywa umyj. Do miski wrzuć mix sałat, pokrojoną w kostkę paprykę i awokado, posiekaną w piórka cebulę, pomidorki koktajlowe, oraz podprażone pestki. W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wlej dressing do sałatki, wymieszaj. Sałatkę z tofu możesz podawać z pieczywem.
Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność