Reklama
Reklama

Absolutny hit dla smakoszy włoskiej kuchni. Makaron prosto z Grana Padano

Włoskie restauracje wykreowały nowy kulinarny trend, który spodoba się wszystkim miłośnikom słonecznej Italii. Makaron podany prosto z wielkiego sera Grana Padano to nie tylko ciekawe doświadczenie, ale też prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

Każdemu, kto przepada za włoskimi makaronami, z pewnością przypadnie do gustu nowy trend. Coraz więcej restauracji proponuje swoim gościom specjalną potrawę - makaron podawany wprost z sera Grana Padano. Dlaczego danie przyciąga tak wielu miłośników kuchni?

Nie tylko Włosi kochają ten ser

Sekretem dania jest włoski ser Grana Padano, który wytwarza się z mleka krowiego. Zaliczany jest do serów dojrzewających, twardych i podpuszczkowych. To jeden z najpopularniejszych artykułów spożywczych pochodzących ze słonecznej Italii. Produkowany w północnej części kraju, już od 1955 roku cieszy się znakiem jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta). Specjalne oznaczenie przyznaje się produktom, których nazwa odwołuje się do miejsca pochodzenia.

Według podań, jego produkcję, jeszcze w średniowieczu, rozpoczęli mnisi z zakonu cystersów w opactwie Chiaravalle. Ser Grana Padano wytwarza się wyłącznie z naturalnych składników - mleka krowiego, które jest częściowo odtłuszczone, podpuszczki oraz soli. Dojrzewa średnio od roku do dwóch lat, a w miarę upływu czasu twardnieje jego skorupa, a wnętrze staje się coraz bardziej granulowane

Ser Grana Padano cechuje się intensywnym smakiem, mocno serowym i słonym. Łączy się go przede wszystkim z makaronami lub sałatkami - ze względu na silny aromat, najczęściej dodaje się starte wiórki.

Makaron z dziury w Grana Padano

Makaron z dodatkiem startego sera Grana Padano to często serwowane we włoskich lokalach danie, które nikogo nie dziwi. W ostatnim czasie restauracje specjalizujące się we włoskiej kuchni wypromowały jednak zupełnie nowy trend, który chce spróbować każdy miłośnik makaronu. Filmiki w mediach społecznościowych prezentujące, jak kucharze podają wyjątkową potrawę, stały się viralami, co wskazuje na wielkie zainteresowanie klientów.

O co chodzi? Makaron przyrządza się, wrzucając go do dziury wyżłobionej w wielkim serze Grana Padano. Na początku szefowie kuchni gotują makaron, a na patelni podsmażają kawałki pancetty lub guanciale. Gdy oba składniki są już gotowe, rozgrzewają nieco wgłębienie w serze Grana Padano - palnikiem lub wlewając wodę spod makaronu. Następnie umieszczają w dziurze makaron i mięso. Pod wpływem temperatury ser Grana Padano topi się i obkleja produkty. Danie staje się wyjątkowo kremowe, aksamitne i pełne smaku. Następnie zostaje doprawione i zaserwowane gościom.

Co dzieje się potem z serem? Oczywiście nie jest on wyrzucany - wiele restauracji zalewa go dokładnie alkoholem i podpala, aby zdezynfekować produkt i móc wykorzystać go w przyszłości.


Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze dania ze szpinakiem. Sezon na świeży szpinak rozpoczęty

Dziś zapomniane, a w PRL-u było przysmakiem. I słusznie, bo to warzywo to witaminowa bomba

Zdrowsze od brzoskwiń, w sezonie warto jeść codziennie. Knedle wychodzą obłędne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: makarony | ser | kuchnia włoska