Babcie piły zamiast mleka. Na zdrowe kości, zęby i siły witalne
Tego napoju kiedyś nie brakowało w domach. Nasze babcie piły go zamiast mleka i były zdrowe oraz silne przez lata. Działał cuda na kości, zęby i siły witalne, a teraz został odsunięty. Powróć do nabiału, jak za dawnych lat. Zdradzamy przepis na najlepszą, domową maślankę.
Nabiał w twojej diecie to jedynie masło, sery i mleko w kawie? Koniecznie musisz to zmienić. Produkty mleczne bogate w białko to samo zdrowie, a na podium wśród najlepszych z pewnością pojawi się maślanka. Pij ją regularnie, a zauważysz różnicę.
Jak najbardziej maślanka jest produktem korzystnym dla naszego zdrowia. Wynika to przede wszystkim z jej bogatego składu. Możemy w niej znaleźć dawkę witaminy A, witamin z grupy B, wapnia, potasu, fosforu, magnezu i selenu. Co jednak ważniejsze, porcja kwasu mlekowego jest tu wyższa niż w samym mleku. Do tego maślany napój jest dobrym źródłem probiotyków, ryboflawiny, lecytyny.
Maślanka naturalny probiotyk i pomoc w trawieniu
Regularne picie maślanki pozytywnie zadziała na zdrowie układu pokarmowego, jelit, żołądka. Napój obfituje w żywe kultury bakterii kwasu mlekowego. Te biorą udział w odbudowie mikroflory bakteryjnej żołądka i jelit. Szczególnie powinny sięgać po niego osoby po antybiotykoterapii, zaburzeniach flory jelitowej. Przy tym może pomóc w uwolnieniu się od problemów trawiennych. Przywróci prawidłowy rytm wypróżnień, zniweluje wzdęcia czy bóle brzucha.
Maślanka na kości i zęby
Dawka wapnia w połączeniu z fosforem to zdrowe zęby i kości. Tkanki te staną się mocniejsze i gęstsze. Będą bardziej odporne na wszelkie urazy, złamania, wykruszenia. Regularne sięganie po maślankę zapobiegnie między innymi osteoporozie oraz próchnicy.
Maślanka a oczy
Maślany napój skutecznie zadba o zdrowie oczu. Zapewni prawidłowe funkcjonowanie samych oczu i siatkówki, zniweluje ryzyko wystąpienia zaburzeń narządu. Stosowana jest w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej.
Maślanka na siły witalne i rytm dobowy
Zawartość licznych antyoksydantów, magnezu, witamin z grupy B sprawia, że picie maślanki zapewni siły witalne na lata. Składniki te korzystnie wpływają na poziom energii organizmu. Niwelują zmęczenie, ale jednocześnie zapewniają prawidłowy rytm dobowy i ograniczają bezsenność w nocy.
Maślanka a cholesterol
Spożywanie maślanki może ułatwić obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dostarczane w napoju fosfolipidy zwiększają rozpuszczalność cholesterolu w przewodach żółciowych. To zmniejsza ilość odkładających się złogów cholesterolowych. Ochroni więc serce przed m.in. miażdżycą, udarami.
Przeczytaj też: Sok dla seniorów. Wygładza zmarszczki, poprawia pamięć i reguluje cukier
Dziennie powinniśmy wypijać szklankę maślanki. Taka porcja napoju uzupełni najcenniejsze składniki, a jednocześnie nie obciąży organizmu zbyt dużą ilością tłuszczy nasyconych czy sodu.
Tradycyjnie maślanka była składnikiem ubocznym po ubiciu masła ze śmietany. Obecnie mało kto robi masło samodzielnie, więc nie ma szans na pozyskanie klasycznej maślanki. Co jednak, jeśli nie przyrządzamy wyrobu ze śmietany, ale też nie chcemy sięgać po sklepowe napoje? Maślankę z łatwością przygotujemy w domu.
Z tej receptury wychodzi wybitnie kremowa i pyszna. Ma delikatnie kwaskowy smak, ale on zupełnie nie przeszkadza. Jest wręcz przyjemnie odświeżający.
Składniki:
- litr mleka świeżego (prosto od krowy lub z lokalnego sklepu),
- 200 g jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii,
- opcjonalnie odrobina ciepłej wody.
Sposób wykonania:
- Do dużej miski wlej mleko i dodaj jogurt. Wymieszaj do połączenia składników. Dla lepszej konsystencji możesz dodać odrobinę ciepłej wody, ale nie jest to konieczne.
- Miskę z mleczną zawartością przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na od 12 do 24 godzin.
- Po tym czasie maślanka będzie gotowa do spożycia. Powinna zgęstnieć i nabrać charakterystycznego smaku.
Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Lemoniada z pachnących kwiatów. Nie tylko orzeźwi, działa też przeciwbakteryjnie
Możesz jeść prosto z drzewa lub dodać do zupy. Smakują jak szczaw i mają dużo witamin
Górale uważają ją za doskonały lek, ale tez afrodyzjak. Ma dużo wapnia, fosforu, a nawet jodu