Bałtycki przysmak można zjeść tylko w maju i czerwcu. Ta ryba smakuje jak kurczak, ma niebieskie ości
Do najpopularniejszych gatunków ryb w Bałtyku należą śledzie, dorsze, flądry i szproty. W maju podczas połowów można spotkać również belonę, której mięso nie tylko jest smaczne, ale i kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości. Sprawdź, jak smakuje belona, czym się wyróżnia, oraz dlaczego warto ją jeść.
Sezon na belonę trwa stosunkowo krótko. Dlatego, jeśli w tym roku będziesz odwiedzać nadmorskie miejscowości w okresie od maja do początku lipca, warto jej spróbować. Co roku w maju w Zatoce Puckiej, która jest największym tarliskiem tej ryby, odbywa się Belonada. Podczas trwania imprezy można obserwować zawody wędkarskie w poławianiu belony. W poniższym artykule opowiemy ci nieco więcej o tym gatunku ryby, sprawdzimy, jak smakuje belona, oraz jakie ma wartości odżywcze.
Belona to ryba morska należąca do rodziny belonowatych. Jest drapieżnikiem, żywi się głównie mniejszymi rybami i skorupiakami. Występuje w Bałtyku, Morzu Śródziemnym, Czarnym, Północnym, oraz w Oceanie Atlantyckim. Ze względu na swój wydłużony kształt przypomina nieco węgorza oraz szczupaka, potrafi dorastać nawet do 100 cm długości. Bez trudu można ją rozpoznać po nietypowym, długim pysku, który porównać można do ptasiego dzioba. Grzbiet ryby jest niebieski, a boki ciała srebrne. Co ciekawe, ości belony mają niebieskawo-zielony kolor, dzięki obecności substancji zwanej biliwerdyną. Wyróżniają się na tle białego mięsa, co ułatwia jedzenie.
Zastanawiasz się, jak smakuje belona? Uważana jest za smaczną rybę, której mięso jest delikatne, dosyć zwarte, przypomina nieco połączenie węgorza i dorsza. Niektórzy smakosze przyrównują ją nawet do kurczaka.
Sprawdź także: Ma białe i delikatne mięso pełne kwasów omega-3. Rzadko gości na naszych stołach
Belona jest dobrym źródłem białka, które stanowi substancję budulcową organizmu, odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a także wpływa na odczuwalną sytość posiłku. Ten gatunek należy ryb chudych, jednocześnie pozwala dostarczyć organizmowi cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wspierają układ krążenia, wzmacniają serce, a także pomagają dbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, kwasy omega-3 korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także poprawiają kondycję skóry.
Mięso belony dostarcza sporej ilości cennych składników odżywczych, jest świetnym źródłem minerałów, takich jak: wapń i fosfor, które wzmacniają kości i zęby; magnez, wspierający zdrowie układu krążenia, nerwowego i mięśniowego; potas, który reguluje ciśnienie krwi, czy selen, który wspiera odporność, działa antyoksydacyjnie i wspiera tarczycę. Obecna witamina A, która między innymi wspiera zdrowie oczu, a także witamina D, wzmacniająca układ immunologiczny, oraz pomagająca zadbać o układ kostny, chroniąc organizm przed osteoporozą i próchnicą.
Ten rodzaj ryby doskonale sprawdzi się zarówno w wersji smażonej, pieczonej, jak i grillowanej. Świeżą, wypatroszoną belonę można przygotować, tak jak pstrąga. Środek ryby wystarczy przyprawić ją solą, pieprzem cytrynowym, a także dodać zioła, np. rozmaryn, koperek, lub zieloną pietruszką. Belonę warto również natrzeć olejem lnianym lub oliwą, a następnie upiec na grillu, a przed podaniem skropić sokiem z cytryny. Doskonale smakować będzie również upieczona w piekarniku z warzywami z dodatkiem czosnku, koperku i masła.
Gdzie kupić belonę? Niestety, ten gatunek ryby rzadko, kiedy można spotkać w popularnych sklepach. Zazwyczaj można jej spróbować w maju i czerwcu w nadbałtyckich restauracjach lub kupić ją w tamtejszych sklepach rybnych. Warto dodać, że belonę można zamówić również w sklepach internetowych.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl, miastopuck.pl
Zobacz też:
Pobudza lepiej niż mała czarna. Nie podrażnia żołądka, oczyszcza i wspomaga koncentrację
Wspiera jelita i kości, ma dużo białka. Włosi dodają go niemal do wszystkiego
Królewska ryba z grilla smakuje najlepiej. Prawie nie ma ości, dobra dla serca i mózgu