Bez grama kofeiny, ale doskonale pobudza. Ma dużo potasu, reguluje cukier, jest świetna na pamięć
O poranku lubisz sięgnąć po gorący napój, jednak po kawie często czujesz rozdrażnienie, drżenie rąk, czy dopadają cię problemy z żołądkiem? Jeśli tak, możesz postawić na ciekawą alternatywę, jaką jest kawa daktylowa. Ma przyjemny smak, korzystny wpływ na zdrowie, a w dodatku nie zawiera kofeiny, dlatego można ją spożywać nawet późnym popołudniem. Sprawdź, jak powstaje, oraz jak pić kawę daktylową.
Daktyle z reguł pojawiają się w naszych kuchniach jako słodka przekąska, lub element deserów. Mało kto wie, że można zrobić z nich kawę. Jest delikatny, lekko słodkawa, na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom karmelowych smaków. Niektórzy wyczuwają w niej również nuty owoców, a nawet kakao czy orzechów. Kawa daktylowa jest bezkofeinowa, dlatego będzie idealnym wyborem dla osób, którym tradycyjny napój nie służy, bez obaw można podawać ją także dzieciom. Zastanawiasz się, czy kawa daktylowa jest zdrowa, oraz w jaki sposób ją przygotować? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Jak łatwo się można domyślić, kawa daktylowa powstaje z owoców daktylowca, a dokładnie z ich pestek. Poddawane są procesowi suszenia, odbywa się to w naturalnych warunkach na słońcu lub wykorzystuje do tego specjalne techniki mechaniczne. Następnie pestki mieli się na proszek.
Kawa daktylowa, w odróżnieniu od tej z ziaren kawowca, ma dużo delikatniejsze działanie pobudzające. Jednak również korzystnie działa na pracę układu nerwowego, wspierając koncentrację. Polecana jest także osobom, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, ponieważ wspiera utrzymanie jego odpowiedniego poziomu.
Daktyle są dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także wpływa na pracę mięśni i gospodarkę wodno-elektrolitową. Obecne są tu również witamina A, która wspiera zdrowie oczu, oraz witamina B6, odpowiadająca za procesy metaboliczne, wspieranie układu nerwowego i immunologicznego. Natomiast zawartość witaminy K, pomaga dbać o prawidłową krzepliwość krwi, oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego.
W kawie daktylowej znajduje się także błonnik pokarmowy, który reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, wspiera mikroflorę jelitową, a także pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jest także źródłem antyoksydantów, które wspierają walkę organizmu z wolnymi rodnikami, chronią go przed stresem oksydacyjnym, a także działają przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo.
Dodatkowo napój ten wspiera oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii, ponieważ korzystnie działa na pracę nerek. Kawa z daktyli ma również właściwości pozytywnie działające na układ kostno-szkieletowego.
Przygotowanie kawy daktylowej jest bardzo proste, wystarczy jedną lub dwie łyżeczki proszku wsypać do kubka, a następnie zalać je wrzątkiem. Odstawić na kilka minut do zaparzenia. Napój należy przecedzić przez sitko.
Taką kawę można podawać wraz mlekiem lub napojem roślinnym. Świetnie pasować będzie tu kardamon, cynamon, lub gałka muszkatołowa. Można dosłodzić go miodem, cukrem brązowym, syropem klonowym, a jeśli ograniczasz spożycie kalorii, wsyp erytrytol lub ksylitol.
Źródła: terazgotuje.pl, biogo.pl, zdrowysklep24.pl
Zobacz też:
Kawa, po którą rzadko sięgamy, a szkoda. Ma dużo błonnika, reguluje pracę jelit
Doskonały do potraw i do picia. Podkręca metabolizm, oczyszcza organizm, obniża cukier