Kup, gdy zobaczysz w sklepie, smakuje jak czekoladowy budyń. Syci na długo, dba o serce, zdrowe kości
Ten niepozornie prezentujący się owoc w swoim wnętrzu kryje słodką niespodziankę. Smak black sapote nie bez powodu jest porównywany do czekoladowego budyniu. To niesamowite, ale... tak właśnie jest. Dodajmy do tego jego prozdrowotne właściwości - przepełniony witaminami i minerałami, może wspierać organizm na wielu poziomach. Potrzebujesz więcej argumentów, aby spróbować? Przeczytaj nasz artykuł.
Są takie owoce, które naprawdę zaskakują smakiem - zdecydowanie należy do nich black sapote. Nie bez powodu ten egzotyczny przysmak bywa nazywany "czekoladowym budyniem prosto z drzewa". Na zewnątrz niepozorny, w środku po prostu obłędnie słodki i wyjątkowy. Gdy dodamy do tego, że jest bardzo zdrowy, mamy owoc idealny.
Black sapote (Diospyros nigra) - ta nazwa dla wielu osób brzmi tajemniczo. Owoc na pierwszy rzut oka wygląda jak nieco większa wersja kaki - jego zielona, gładka skórka w miarę dojrzewania pokrywa się ciemnymi smugami i marszczy. Prawdziwa rozkosz skrywa się w środku, w ciemnobrązowym, miękkim miąższu, którego konsystencja może przypominać nieco daktyla. Zaskakujący, czekoladowo-budyniowy smak ma w sobie też nuty miodu, karmelu czy suszonych śliwek. To sprawia, że czarne sapote jest naprawdę wyjątkowe.
Gdzie kupić black sapote? W naszym kraju rzeczywiście póki co jest to rzadko spotykany okaz, ale nie jest też nie do zdobycia. Warto szukać go w sklepach z owocami egzotycznymi, także internetowych.
Warto wiedzieć, że czarne sapote to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale przede wszystkim produkt mający wiele cennych właściwości. Przede wszystkim owoc ten jest niezwykle bogaty w witaminę C - dzięki temu wzmacnia odporność, wspiera syntezę kolagenu i chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Czarne sapote zawiera także witaminę A wspierającą zdrowie wzroku i skóry, natomiast obecny w tym egzotycznym owocu wapń działa wzmacniająco na kości oraz zęby. Istotne jest także to, że black sapote jest bogate w błonnik, dzięki czemu wspiera trawienie, zapewnia uczucie sytości i pomaga uregulować poziom cukru we krwi. Jeżeli zmagasz się z anemią to także sięgnij po black sapote, ponieważ owoc ten zawiera żelazo.
Jak widać, black sapote to prawdziwy naturalny superfood - zachwyca smakiem, a mnóstwo cennych właściwości dba o organizm.
Jak jeść czarne sapote? Przede wszystkim jedz je w pełni dojrzałe, gdy skórka jest pomarszczona i pokryta plamkami. Wtedy wystarczy je przekroić na pół i można wyjadać miąższ.
Jeżeli jednak chcesz wykorzystać black sapote w inny sposób, od razu nasuwa się oczywisty pomysł - wyjątkowy, przypominający czekoladowy budyń smak tego owocu skłania, żeby wykorzystywać je w deserach i słodkich przekąskach. Rzeczywiście egzotyczny owoc bywa dodawany do lodów, ciast, musów czy koktajli.
Jedno jest pewne - każdy deser z dodatkiem black sapote będzie od razu jeszcze smaczniejszy, a na pewno bogatszy w witaminy i minerały.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Smakuje jak połączenie truskawek z ananasem. Owoc dobry na serce, mocne kości i sokoli wzrok