"Biały kruk" wśród dodatków do wypieków. Ma wyjątkowe właściwości i niepowtarzalny smak
Ten dodatek do wypieku kojarzy się głównie tylko z jednym dniem w ciągu roku. Stanowi on wypełnienie dla słynnych rogali świętomarcińskich, a później do następnego sezonu zostaje zapominany. Warto jednak jeść go nie tylko od święta, bo ma wyjątkowe właściwości i niepowtarzalny smak.
"Białym krukiem" wśród dodatków do wypieków jest biały mak. Przez niską dostępność wykorzystywany jest bardzo rzadko, a szkoda. Jest on naprawdę wyjątkowy, kryje w sobie mnóstwo walorów prozdrowotnych.
Sprawdź także: Hamuje apetyt i działa przeciwzapalnie. Zdrowa, ale sporadycznie używana przyprawa
Biały mak jest jedną z odmian maku. Jest on jednak o wiele mniej popularny od drugiej odmiany, jaką jest mak niebieski. Różnią się one od siebie przede wszystkim wyglądem. Ziarna maku niebieskiego są nieco większe i mają ciemniejszy, niebieski kolor. Biały mak natomiast ma ziarna drobne, twarde, o kształcie przypominającym nerkę. Różnica występuje również w smaku. Biała odmiana jest delikatniejsza i słodsza od niebieskich ziaren.
Biały mak wywodzi się z Azji i to właśnie tam jest chętniej wykorzystywany. Szczególną popularność zdobył w kuchni indyjskiej, gdzie stanowi dodatek do mięs, ryb czy służy do zagęszczania sosów. Mimo tego uprawia się go także w Europie, gdzie używany jest jako nadzienie do słodkich wypieków, nawet takich jak torty czy ciasta. Polakom znany jest głównie z nadzienia rogali św. Marcina.
Biały mak doceniany jest nie tylko za swój smak czy konsystencję, ale zarazem za właściwości dla zdrowia. Zawdzięcza je zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałom takim jak fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk. Z witamin dostarczy witaminy B1, B2, B6, E, C i folianów.
Biały mak ma właściwości wspierające układ krążenia. Obniży poziom “złego" cholesterolu LDL we krwi, a tym samym zadba o prawidłowe ciśnienie tętnicze krwi. Obniży też stężenie cholesterolu całkowitego i ureguluje poziom cholesterolu HDL. Wzmocni ściany naczyń krwionośnych i zapobiegnie ich urazom. Przyjmowanie go zmniejszy ryzyko rozwoju chorób układu krążenia takich jak m.in. niewydolność żył, miażdżyca, niewydolność serca.
Jedzenie białego maku może regulować stężenie insuliny i glukozy we krwi. Oznacza to, że produkt może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy czy wystąpienia wahań glikemii po posiłku. Ze względu na swoje właściwości pomagające w obniżeniu indeksu glikemicznego posiłków, mogą jeść go nawet cukrzycy.
Do tego biały mak pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego. Zawiera wiele cennych minerałów, które złagodzą objawy wysokiego stresu. Pozwolą one na wyciszenie się, zrelaksowanie. Mogą pomóc w walce z bezsennością i wybudzaniem się w trakcie nocy.
Biały mak wykazuje zarazem właściwości przeciwzapalne. Może więc być remedium podczas przechodzenia stanów zapalnych. Będzie niwelować zarówno gorączkę, jak i bóle zęba, stawów czy stany zapalne układu pokarmowego.
Biały mak charakteryzuje się słodkim smakiem, przez co głównie używany jest do słodkich wypieków. Może on stanowić nadzienie do słodkich bułek, tortów, ciast, rogalików, ciastek. Poza tym sprawdzi się jako urozmaicenie do różnych granoli lub musli.
W kuchni azjatyckiej natomiast biały mak stosowany jest jako dodatek do mięs czy ryb. Z powodzeniem dodamy go również do sałatek, kutii lub ryżu.
Źródło: terazgotuje.pl, fit.poradnikzdrowie.pl
Zobacz też:
Ma 30 razy więcej witaminy C niż cytryna. Pij napar lub dodawaj do herbaty