Choć nazwa tego grzyba jest zabawna, smakosze mówią, że to rarytas. Wybornie smakuje w sosach i zupach
Grzyby doskonale wzbogacają smak potraw nie tylko w wigilię. Sezon grzybowy już się rozpoczął, więc czas najwyższy poznać i posmakować prawdziwych leśnych rarytasów. Tuż pod świerkami rozejrzyj się za sarniakiem. Grzyb o zabawnych nazwach, takich jak krowia morda, gęba czy kolczak, ma bardzo duże walory kulinarne. Jego aromatyczny, korzenny zapach jest nie do podrobienia.
Krowia morda, kolczak, kolcownica dachówkowata czy po prostu sarniak świerkowy jest powszechnie występującym w Polsce grzybem, choć jeszcze do 2014 roku był na liście gatunków zagrożonych. Dziś z łatwością znajdziesz je w górach, szczególnie w lasach iglastych. Nie jest tak popularny, jak kurki czy prawdziwki, ale warto wypróbować go w kuchni, ponieważ aromatyczne dania z jego udziałem są unikalne. Sprawdź, jak przygotować sarniaka świerkowego i wydobyć z niego to, co najlepsze.
Sarniak świerkowy, jak sama nazwa wskazuje, tworzy mikoryzę ze świerkami, dlatego to właśnie pod tymi drzewami występuje pojedynczo lub w grupach. Na jego poszukiwania warto wybrać się już w sierpniu. Przy sprzyjających warunkach pogodowych, możesz zbierać go aż do listopada.
Sarniak świerkowy, sarniak dachówkowaty, należy do rodziny grzybów kolcownicowatych (Bankeraceae). Rośnie w pobliżu świerków, więc najłatwiej znaleźć go w lasach świerkowych i jałowych na południowych, górskich terenach Polski.
Choć początkujący grzybiarze pewnie go pominą, rozglądając się za kurkami czy prawdziwkami, to warto jednak poznać tego grzyba i wykorzystać w kuchni. Dlaczego? Prawdopodobnie nie ma lepszego składnika do wegetariańskich grzybowych flaczków. Ich lekko żywiczny aromat czuć już w lesie. Mają korzenny smak. Im starszy okaz, tym bardziej gorzkawy i łykowaty, więc warto sięgać po te najmłodsze grzyby.
Przeczytaj także: Dodaj na patelnię, gdy smażysz kurki. Będą chrupiące i bez goryczy
Sarniak świerkowy jest grzybem cennym głównie pod względem walorów kulinarnych, ale nie jest pozbawiony zupełnie wartości odżywczych. Jest produktem niskokalorycznym zawierającym błonnik i składniki mineralne, takie jak potas, magnez i fosfor.
Sarniaka świerkowego rozpoznasz po charakterystycznym kapeluszu i kolcach. Młode okazy mają niewielki, półkolisty kapelusz o podwiniętych brzegach. Z czasem brzegi rozwija się, a najstarsze okazy mogą mieć kapelusz o szerokości nawet 30 cm. Na wierzchu widoczne są charakterystyczne łuski, które lekko odstają i zbiegają się koncentrycznie do środka, do niewielkiego wgłębienia. Wyglądają jak dachówki - stąd jego nazwa sarniak dachówkowaty.
Od spodu grzyb nie ma blaszek ani rurek, tylko niewielkie kolce. Są kruche i łatwo się łamią. Na początku są niewielkie, mocno ściśnięte i białe, z czasem wydłużają się, rozchodzą i ciemnieją. Mogą osiągać długość nawet centymetra. Trzon grzyba jest krótki, ale pełny, twardy i aksamitny.
Przeczytaj także: To święty Graal grzybiarzy, kosztuje fortunę. Jego cynamonowy aromat i niezwykły smak nie znikają nawet po gotowaniu
Sarniak świerkowy wygląda niemal tak samo, jak inny grzyb z tej rodziny, np. sarniak sosnowy. Łatwo pomylić go również z sarniakiem piekącym czy sarniakiem gorzkim występującym w lasach liściastych. Ze względu na kolce pod kapeluszem, może być również pomylony z szyszkowcem łuskowatym - choć jest jadalny, to mało smaczny.
Sarniak świerkowy jest podobny do trującego grzyba - gąski tygrysowatej. Jej spożycie może być bardzo groźne dla zdrowia człowieka. Jeśli nie masz pewności - spytaj się bardziej doświadczonego grzybiarza lub zawieź wątpliwy okaz do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej.
Jak każdego innego grzyba jadalnego, sarniaka można smażyć, gotować czy dusić. Często jest także suszony i rozdrabniany w celu uzyskania aromatycznej przyprawy. Sarniak świetnie smakuje w zupach, sosach do makaronów, w risotto czy jako dodatek do wegetariańskich flaczków. Jego sprężysty miąższ i lekko korzenny, ziemisty aromat doskonale pasuje do dań mięsnych.
Zanim jednak dodasz go do swojej potrawy - przygotuj go w następujący sposób:
- oderwij kapelusz od trzonu,
- za pomocą małego nożyka pozbądź się kolców spod kapelusza. Uważaj, ponieważ miąższ łatwo się kruszy,
- opłucz grzyby pod bieżącą wodą i odłóż do wyschnięcia.
Sarniaka świerkowego możesz przygotować podobnie jak kanie - usmażone samodzielnie w panierce z bułki tartej. Ze względu na mocny aromat sarniaka do przyprawienia wystarczy użyć odrobiny soli i pieprzu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Za PRL-u była rarytasem, dziś rzadko robimy. To mięso jest super delikatne, ma dużo biała i kolagenu
„Złote jagody” pojawiły się w Biedronce. Zrobisz z nich pyszny dżem, o niebo lepszy niż morelowy