Reklama
Reklama

To święty Graal grzybiarzy, kosztuje fortunę. Jego cynamonowy aromat i niezwykły smak nie znikają nawet po gotowaniu

Śmiało można stwierdzić, że to prawdziwy rarytas w świecie grzybów. Gąska sosnowa nie ma sobie równych - jej znak rozpoznawczy to wyjątkowy zapach i intensywny smak, a także wysoka cena. Nie dziwi więc, że niemalże każdy grzybiarz marzy o tym, by taki okaz znalazł się i w jego koszyku. To jednak nie jest takie proste.

Gąska sosnowa - Święty Graal grzybiarzy

Gąska sosnowa (inaczej matsutake) to jeden z najrzadszych i najsmaczniejszych grzybów jadalnych na świecie. Słynie z wyjątkowego aromatu i smaku, których nie traci nawet po gotowaniu czy duszeniu. Jej znalezienie jest niczym trafienie najwyższej nagrody w loterii. Zdarza się niezwykle rzadko - wśród grzybiarzy jest niczym prawdziwa legenda. 

Znalezienie takiego grzyba jest cenniejsze niż cały koszyk tańszych okazów, dlatego nieliczni zbieracze grzybów, którym się to udaje, z pewnością unikają chwalenia się tym faktem wśród innych - aby nikt nie odgadł konkretnej lokalizacji. 

Reklama

Ile kosztuje gąska sosnowa?

Ile kosztuje gąska sosnowa? Na wstępie należy zaznaczyć, że uchodzi za grzyb luksusowy, zbierany głównie w Azji wschodniej. Osiąga zawrotne ceny - według różnych źródeł może być to nawet około 2 tys. euro, czyli około 8,5 tys. złotych.

Gdzie w Polsce można ją spotkać? Mimo że występuje naturalnie, jest, jak już wspomnieliśmy wcześniej, prawdziwą rzadkością. Ostatni raz widziana była w 1921 roku, później została uznana w naszym kraju za gatunek wymarły. Niespodziewanie pojawiła się znów, po 100 latach w rejonie Beskidów. 

Największe szanse na napotkanie jej mają doświadczeni grzybiarze dobrze znający suche, piaszczyste bory sosnowe. Rośnie tam w symbiozie z korzeniami drzew. 

Jakie właściwości ma gąska sosnowa?

Jakie właściwości ma gąska sosnowa? Przede wszystkim to grzyb zachwycający wyjątkowym aromatem, przywodzącym na myśl zestawienie cynamonu, żywicy i korzennych przypraw. Stanowi również źródło wielu niezwykle cennych składników odżywczych. Gąska sosnowa zawiera witaminy z grupy B, a także minerały takie jak selen, cynk czy miedź, dzięki czemu wspiera prawidłowe funkcjonowanie organizmu na wielu obszarach.

Warto wspomnieć także o tym, że w tradycyjnej dalekowschodniej medycynie uznawana jest ona za środek wspierający zdrowie psychiczne - może pomagać w walce ze stresem i poprawiać nastrój. W Japonii i Chinach przypisywane są jej także właściwości antynowotworowe oraz to, że wzmacnia odporność.

Sprawdź także: Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych

Gąska sosnowa - zastosowanie w kuchni

Gdy już zdobędziemy gąskę sosnową, jak stosować ją w kuchni? Choć jej cena jest zawrotna, a spotkanie jej podczas grzybobrania graniczy z cudem, przyrządza się ją podobnie, jak tańsze gatunki. 

Japończycy chętnie jedzą takie grzyby w daniach z ryżem czy zupach miso. Europejczycy z kolei chętnie zestawiają gąskę sosnową z makaronami, kaszami czy dziczyzną. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

W XVI wieku uważany za lek, w przedwojennej Polsce był luksusem. Dziś albo uwielbiasz, albo omijasz z daleka

Dodaj do kawy zamiast zwykłego mleka. Kobiety po 50. powinny stosować regularnie

Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby