Reklama
Reklama

Chroni przed cukrzycą i miażdżycą, ma niewiele kalorii. Robię pyszną zapiekankę

Tego warzywa powinniśmy jeść tyle, ile tylko się da. Regularnie jedzone ochroni przed miażdżycą, cukrzycą, a przy tym wspomoże odchudzanie niewielką ilością kalorii. Przygotujesz z niego przepyszną zupę, sałatkę, surówkę, jednak ja wybieram zapiekankę. Danie robię co najmniej raz w tygodniu i cieszę się pysznym smakiem oraz właściwościami dla zdrowia.

Niedocenianym warzywem w naszych dietach jest por. Zwykle traktujemy go, jako zastępstwo dla ostrej cebuli. Przez to często brakuje nam pomysłów, jak wykorzystać go w inny sposób. Chcesz jeść więcej tego wyjątkowego warzywa? Przygotuj zapiekankę z pora

Dlaczego warto jeść pory?

Po pora warto sięgać za względu na jego skład i właściwości. Zielone warzywo wyróżnia się bardzo niską kalorycznością, która na 100 g wynosi zaledwie 29 kcal. Do tego podczas jedzenia dostarcza witaminy C, wapnia, potasu, fosforu. To zarazem bogactwo beta-karotenu, kwasu foliowego, polifenoli i związków siarkowych. 

Reklama

Przez to por ma właściwości antyoksydacyjnie. Ochroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zadziała przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Opóźni procesy przedwczesnego starzenia się organizmu. Tym samym zadba o ładną cerę, ale również młody umysł. Dostarczanie antyoksydantów może zmniejszać ryzyko pojawienia się m.in. chorób neurodegeneracyjnych, miażdżycy, cukrzycy czy nawet nowotworów. 

Spożywanie pora pozytywnie wpłynie na układ krążenia. Pomoże w regulowaniu ciśnienia krwi, obniży stężenie trójglicerydów i homocysteiny. Mogą także obniżać “zły" cholesterol LDL. Jest to dodatkowa ochrona w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Przez to po pora powinny sięgać osoby o podwyższonym ryzyku wystąpienia np. miażdżycy, udaru, zawału, chorób niedokrwiennych

Mimo tych nieocenionych właściwości nie każdy będzie mógł go jeść. Przeciwwskazaniem do jedzenia pora są dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przyjmowanie go może zwiększać objawy refluksu, zgagi. Może wywoływać wzdęcia, niestrawność. Pora nie powinny jeść osoby z chorobami wątroby i chorobą wrzodową. Odradza się podawania go osobom starszym i małym dzieciom. 

Por w kuchni - co można zrobić?

Por w kuchni może zostać wykorzystany na wiele sposobów. Składa się on z dwóch części: z twardej, zielonej oraz nieco miększej, białej. Zielona część powinna być spożywana po obróbce termicznej. Bardzo dobrze sprawdzi się do wzmocnienia aromatu wywarów i bulionów. Nada się również do zapiekania.  

Białą część pora lepiej spożywać na surowo. Użyjemy jej do wszelkich sałatek i surówek. Możemy nią podkręcić smak i zastąpić ostrą cebulę. Poza tym możemy ją wykorzystać do przygotowania zup, zup krem, potrawek czy zapiekanek.  

Zapiekanka z pora - przepis

Jednym z moich ulubionych przepisów na pora jest zapiekanka. Znajdziemy w niej też porcję ziemniaków oraz pyszny ser mozzarella. Zapiekanka jest bardzo aromatyczna, sycąca, a przy tym zdrowa i pyszna. Przyrządzenie jej jest bardzo szybkie i proste. Z tego powodu warto sięgnąć po nią na szybki, niewymagający obiad. 

Składniki:

  • 2 duże pory (umyte, pokrojone w plastry), 
  • 700 g ziemniaków (pokrojone w cienkie plasterki), 
  • 120 ml bulionu warzywnego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 60 g parmezanu, 
  • 50 g sera mozzarella, 
  • olej,
  • sól, 
  • pieprz. 

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Gdy tłuszcz będzie dobrze ciepły, wrzuć na niego pokrojone pory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zawartość patelni przypraw solą i pieprzem. Całość smaż do zmięknięcia porów.  

Do naczynia żaroodpornego wyrzuć połowę duszonych porów. Rozłóż je równomiernie i wyłóż warstwę z połowy pokrojonych ziemniaków. Je posyp połową parmezanu. Na ser wyłóż drugą część porów i kolejną warstwę ziemniaków. Warstwy zalej bulionem warzywnym, posyp mozzarellą i pozostałym parmezanem

Zapiekankę z pora piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez 40-45 minut. Ser na górze powinien się zarumienić. Gotową zapiekankę z pora podawaj najlepiej zaraz po przygotowaniu. Świetnie smakuje oprószona świeżo zmielonym pieprzem lub polana sosem jogurtowym. 

Źródło: doz.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wszyscy robią wieprzowy albo drobiowy. U mnie na święta jest pasztet z najzdrowszego mięsa

Kawa z nietypowym składnikiem działa cuda. Syci na długo i ostro podkręca metabolizm

Z garści młodych liści parzę herbatkę na wiosenne osłabienie. Dodaje energii, zmniejsza niepokój

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa