Reklama
Reklama

Prosta zapiekanka z cukinią. Nikt się jej nie oprze

Znudziły ci się tradycyjne dania obiadowe? Nasza zapiekanka z cukinią z pewnością przypadnie ci do gustu. To pyszne, zdrowe danie, które łączy delikatność warzyw z aromatycznymi przyprawami i serem. Prosta w przygotowaniu, ale pełna smaku - idealna na obiad lub kolację.

Zapiekanka z cukinią - przepis

Składniki:

  • 400 g filetów z kurczaka, 
  • 250 g ryżu, 
  • 250 g sera mozzarella lub cheddar, 
  • 250 ml bulionu drobiowego, 
  • 2 średnie cukinie, 
  • duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • łyżeczka suszonej bazylii, 
  • szczypta soli, 
  • szczypta pieprzu. 

Sposób wykonania:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinie umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kurczaka umyj, usuń błonki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty, aż się zeszklą. Następnie dorzuć kurczaka i smaż, aż mięso się zarumieni. Dopraw je solą, pieprzem, oregano i bazylią. 

W dużej misce wymieszaj ugotowany ryż, kurczaka z cebulką i plasterki cukinii. Następnie dodaj bulion i połowę startego sera. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Przełóż przygotowaną mieszankę do naczynia żaroodpornego i posyp resztą startego sera. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut, aż wierzch zapiekanki stanie się złocisty i chrupiący. 

Dlaczego warto jeść cukinię?

Cukinia to warzywo, które w kuchni przyda się do wielu potraw. Skrywa w sobie cenne wartości odżywcze, dlatego warto ją wprowadzić do codziennej diety. Przede wszystkim zawiera mało kalorii (w 100 gramach tylko 16,7 kcal), dlatego można ją jeść bez obaw o przytycie. Tym bardziej że dostarcza błonnika, który syci na dłużej, wspiera trawienie i prawidłową perystaltykę jelit. Po drugie, to skarbnica witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się m.in. potas, magnez, żelazo oraz witaminy A, C, K i te z grupy B. Dzięki dużej zawartości wody cukinia świetnie nawadnia organizm

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoska przekąska bez mąki. ​Ciastka amaretti idealne do popołudniowej kawy

Zapiekanka z twarogu na śniadanie to moje nowe odkrycie. Ma zdrowe składniki, syci na długo

Kalafior pieczony w całości. Najwięcej smaku dodają mu wyjątkowe przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | cukinia | dania główne | warzywa