Reklama
Reklama

Chroni serce, buduje odporność i zwalcza infekcje. Tego soku zrobiłam w tym roku najwięcej

Trwa sezon zbioru winogron. Jeśli jesteś jednym z tych szczęśliwców, którzy mają własną winorośl w ogrodzie, z pewnością miałeś już okazję zerwać kilka dojrzałych kiści. Część owoców, których nie zdążyłeś spałaszować, warto przeznaczyć na przetwory. Możesz zrobić z nich dżemy, galaretki, wino, a także zdecydować się na przygotowanie domowego soku z winogron. Okazuje się, że nie tylko jest bardzo smaczny, ale i kryje w sobie sporo cennych właściwości.

W sklepach znajdziesz ogromną ilość gotowych owocowych napojów, również tych winogronowych. Jednak ich skład pozostawia najczęściej sporo do życzenia, owoców jest w nich jak na lekarstwo, a w dodatku zawierają sporo cukru, barwników i konserwantów. Dlatego warto skusić się na przygotowanie domowego soku z winogron, dzięki czemu będziesz mieć całkowitą pewność, jakie składniki się w nim znajdą. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto pić sok z winogron, oraz jak wpływa on na organizm.

Sprawdź także: Wystarczy łyżeczka dziennie, by zahamować apetyt. Pomaga też na wysoki cukier i cholesterol

Dlaczego warto pić sok z winogron?

Dietetycy zalecają, aby owoce przede wszystkim spożywać w całości wraz ze skórką i miąższem - w takiej formie dostarczają organizmowi błonnika pokarmowego. Od czasu do czasu, można sięgnąć także po naturalne soki, na przykład ten z winogron. Chociaż nadają się na niego zarówno jasne, jak i z ciemne owoce, dziś skupimy się na tej drugiej odmianie. Jakie właściwości ma ten napój?

Sok z winogron dostarczy ci witaminy A, która między innymi pomaga dbać o zdrowie oczu; witaminy C, która wzmacnia odporność oraz ma działa antyoksydacyjne; witaminy E, która znana jest jako witamina młodości, wspiera kondycję skóry oraz zapobiega starzeniu, a także witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie brakuje w nim również minerałów: magnezu, wspierającego układ nerwowy, krążenia i mięśniowy; potasu, który pomaga dbać o prawidłowe ciśnienie krwi; wapnia i fosforu, wzmacniających kości i zęby; jodu, korzystnie działającego na układ hormonalny, oraz cynku, wspierającego odporność.

W winogronowym soku nie brakuje cennych przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, wspierają walkę ze szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, mają działanie przeciwstarzeniowe oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie. W soku obecne są także resweratrol, katechiny i kwercetyna, które należą do związków fenolowych i mają działanie zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów. Regularne picie soku z winogron to także sposób, aby zadbać o układ krążenia, pomaga zbić wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i miażdżycy. Ma także korzystne działanie na układ nerwowy, pomaga zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak alzhaimer i parkinson.

Pomimo tego, że sok z winogron jest bardzo zdrowy, nie dla wszystkich będzie odpowiedni. Z powodu wysokiej zawartości cukrów prostych nie zaleca się go osobom zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością. Nie będzie także odpowiedni dla osób, które cierpią na choroby jelit, m.in.: zespół jelita drażliwego (IBS) czy zespół przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO). Sok z winogron nie jest również zalecany kobietom w ciąży.

Domowy sok z winogron - przepis

Klasyczny przepis na sok z winogron, który robi się w formie przetworów na zimę, jest smaczny, jednak ma mniej substancji odżywczych od tego wyciskanego na świeżo. Utrata witamin spowodowana jest obróbką termiczną. Przygotowanie soku do butelek na zimę jest banalnie proste. Owoce należy umyć, ugotować wraz z cukrem i wodą w garnku, następnie odcedzić i przelać do butelek.

Możesz także zrobić sok z winogron z sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Wystarczy umyte owoce przepuścić przez maszynę. Gotowy sok możesz dosłodzić cukrem lub wybranym słodzikiem (erytrytolem, ksylitolem lub stewią). Jeśli napój ma zbyt intensywny smak, możesz dodać nieco niegazowanej wody. Jego kolor możesz podbić odrobiną soku z cytryny. Taki sok również możesz zrobić w formie przetworów. Zlej go do czystych i wyparzonych butelek, a następnie poddaj procesowi pasteryzacji.

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

 

Źródła: terazgotuje.pl, aptekarosa.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje