Reklama
Reklama

Chrup zamiast chipsów. Obniżają cukier, poprawiają pamięć, pomogą też się odchudzić

W razie ochoty na chrupiącą przekąskę warto zrezygnować z niezdrowych chipsów i sięgnąć po liofilizowane owoce. Co więcej, można dodawać je do wielu posiłków – szczególnie śniadaniowych. Czym charakteryzuje się liofilizacja, jakie wartości odżywcze mają suszone owoce i do czego można ich używać? Wyjaśniamy.

Co to jest liofilizacja?

Liofilizacja to metoda suszenia żywności, w której rozpuszczalnik (woda) jest usuwany przy wykorzystaniu obniżonej temperatury oraz zmniejszonego ciśnienia. Tego rodzaju sposób określa się również mianem "suszenia sublimacyjnego". Technika ta znalazła zastosowanie między innymi w trakcie II Wojny Światowej, gdy produkty liofilizowane dodawano do wojskowych racji żywnościowych. 

Co można poddawać procesowi liofilizacji? Produkty, które można suszyć w ten sposób, to między innymi owoce (na przykład truskawki, borówki, maliny, banany), napoje (na przykład mleko, kawa) czy mięso. 

Reklama

Liofilizowane owoce - czy są zdrowe?

Proces liofilizacji owoców pozwala na zachowanie ich cennych wartości odżywczych. Zawierają one witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W ich składzie znajdują się polifenole mogące obniżać poziom cukru we krwi oraz poprawiać funkcje poznawcze - na przykład poprzez korzystny wpływ na pamięć. To także dobre źródło błonnika, który usprawnia funkcjonowanie jelit oraz zapewnia uczucie sytości (tym samym zapobiega podjadaniu i może być pomocny w zrzuceniu zbędnych kilogramów). Co więcej, liofilizowane owoce odznaczają się dłuższym terminem zdatności do spożycia. Są mniej podatne na psucie się oraz zdecydowanie wygodniejsze w transporcie. 

Należy podkreślić, że liofilizowanie owoców powoduje znaczne skoncentrowanie naturalnie występujących składników. Oznacza to, że zawierają one więcej cukru i kalorii niż owoce świeże. Przykładowo: 100 g liofilizowanych truskawek zawiera około 330 kcal i mniej więcej 58 g cukru. Taka sama ilość owoców świeżych ma jedynie 33 kcal i 5 g cukru.

Przeczytaj też: Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Jak zrobić liofilizowane owoce?

Liofilizacja owoców w domu wymaga wykorzystania specjalistycznego sprzętu. Koszt tego rodzaju urządzeń zwykle sięga kilku, a nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych. Wobec tego zdecydowanie lepszą opcją okazuje się nabycie liofilizowanych owoców w sklepie. Wybierając tego rodzaju produkty, warto zwrócić uwagę na to, czy nie zawierają zbędnych dodatków, na przykład w postaci dodatkowego cukru. 

W domowych warunkach można zdecydować się na tradycyjne suszenie owoców w piekarniku. Proces ten powinien przebiegać w temperaturze 50-70 stopni Celsjusza. Suszenie w piekarniku zazwyczaj trwa od kilku do kilkunastu godzin. 

Do czego można używać liofilizowanych owoców?

Liofilizowane owoce warto jeść w ramach zdrowej przekąski. Rzeczone wyroby są zdecydowanie lepszym wyborem niż chipsy, które zawierają niezdrowe tłuszcze oraz pokaźne ilości soli. Do czego można używać liofilizowanych owoców? Owe produkty warto dodawać do owsianki, jogurtów, płatków śniadaniowych, granoli lub musli

Jak już zostało wcześniej wspomniane - liofilizowane owoce charakteryzują się wysokim skoncentrowaniem składników. Wobec tego, w mniejszej ilości rzeczonych produktów znajduje się sporo kalorii i cukru. Oznacza to, że lepiej spożywać je w sposób umiarkowany i traktować głównie jako dodatek do posiłków (choć nic nie stoi na przeszkodzie, by zjeść niewielką garść liofilizowanych truskawek czy bananów w ramach szybkiej przekąski).

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włochaty owoc ze złotym wnętrzem. Kup, gdy zobaczysz w sklepie, bo to miód na serce

Azjaci jedzą ją już od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, obniża poziom cukru i łagodzi stany zapalne

Seniorzy powinni jadać często. Jedno z najzdrowszych mięs, chroni serce, wspiera odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce