Chuda i zdrowa ryba nie tylko na piątkowy obiad. Ma dużo białka i witaminy E, pomaga zbić wysoki cholesterol
Jest łatwo dostępny i bardzo zdrowy. Regularne spożywanie mintaja doskonale wpływa na nasz układ odpornościowy, a także na zdrowie włosów i paznokci. Może on także chronić przed nowotworami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć tę rybę do swojej diety oraz jak ją przyrządzić.
Mintaj, chociaż charakteryzuje się chudym, delikatnym mięsem i ma niewiele kalorii, nie jest w Polsce tak popularny jak chociażby łosoś czy dorsz. To błąd - zdecydowanie zasługuje on na uwagę, nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale także ze względu na to, jak wiele ma wartości odżywczych.
Na plus jest także stosunkowo niska cena i łatwa dostępność tej ryby. Mintaja kupisz w każdym hipermarkecie, zwykle w postaci świeżej, mrożonej czy wędzonej.
Zobacz także: Niedoceniana ryba polecana przez dietetyków. Powinna być w diecie seniorów i cukrzyków
Warto włączyć tę rybę do swojej diety przede wszystkim dlatego, że jest nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy.
Jakie właściwości ma mintaj? Szczególnie osoby dbające o linię zainteresuje fakt, że jest to ryba o dość niskiej kaloryczności, a jednocześnie posiadająca mnóstwo składników odżywczych. 100 g mintaja to zaledwie około 90 kcal. Zawiera on sporo białka, dzięki czemu po zjedzeniu czujemy się bardziej syci i rzadziej podjadamy między posiłkami.
Wśród najważniejszych składników mineralnych, w jakie bogate jest delikatne, chude mięso mintaja, z pewnością należy wymienić potas, który świetnie działa na zdrowie serca i pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego. Z kolei fosfor ma pozytywny wpływ na rozwój mięśni, kości oraz zębów. Jednym z obecnych w mintaju składników jest również odpowiedzialny m.in. za pracę mózgu magnez.
Cynk wspiera nasz układ odpornościowy, a także przyspiesza przemianę materii. Jak istotne w funkcjonowaniu organizmu ludzkiego jest żelazo, nikogo nie trzeba przekonywać - m.in. wpływa pozytywnie na koncentrację, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga walkę z wolnymi rodnikami.
Mintaj to także bogate źródło witaminy E oraz tych z grupy B, dzięki czemu jego spożywanie może m.in. poprawić stan skóry, włosów czy chronić przed chorobami nowotworowymi. Szereg właściwości prozdrowotnych mają również zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3.
Ryba ta znana jest także z doskonałych walorów smakowych, dlatego warto jeść ją nie tylko na piątkowy obiad. Jak przyrządzić mintaja? Opcji jest sporo. Najpopularniejsze jest przygotowywanie go na patelni lub w piekarniku. My zaproponujemy dziś przepis na aromatycznego mintaja w sosie pomidorowym.
Składniki:
- Filet z mintaja (8 kostek),
- 2 cebule,
- 2 marchwie,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy,
- papryka słodka 1 czubata łyżeczka,
- majeranek 1 łyżka,
- sos sojowy 3 łyżki,
- koncentrat pomidorowy 250 g,
- natka pietruszki,
- koper,
- olej.
Rozmrożone wcześniej kostki z mintaja posól, dodaj pieprzu, smaż na gorącym oleju około 7 minut z każdej strony. Następnie przełóż na talerz.
Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wrzuć ją na patelnię, na której smażony był mintaj. Duś, aż będzie miękka. Po kilku minutach duszenia dodaj pokrojoną w plastry cebulę, duś dalej na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Po kilkunastu minutach dodaj poszatkowaną natkę pietruszki i koper.
Kiedy warzywa będą już odpowiednio miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku pieprzem ziołowym, słodką papryką, majerankiem i sosem sojowym.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej część gotowego sosu, ułóż na nim mintaja, przykryj pozostałym sosem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Dodaj do ziemniaków zamiast mleka lub śmietany. Będą zdrowsze i bardziej kremowe