Chuda ryba o delikatnym mięsie, dobra na serce i kości. Kup na Wigilię, teraz będzie na promocji
Jeśli przestrzegasz bożonarodzeniowych tradycji, z pewnością na twoim wigilijnym stole zagoszczą bezmięsne potrawy. Oprócz dań z kapustą i grzybami, obowiązkową pozycją są ryby. Najczęściej zajadamy się karpiem, rybą po grecku, czy śledziami. Jeśli jednak chcesz urozmaicić tegoroczne menu, możesz skusić się na przyrządzenie pstrąga tęczowego. To bardzo zdrowa i niezwykle smaczna ryba, która będzie świetnie prezentować się na stole.
Pstrąg tęczowy to ryba, która dostępna jest w większości supermarketów. Na sklepowej półce może przypominać nieco łososia. Nic dziwnego, obie ryby należą do rodziny łososiowatych, łączy je również mięso w różowo-pomarańczowym kolorze. Jeśli jednak przyjrzymy się bliżej, bez trudu można dostrzec różnice. Pstrąg tęczowy kryje w sobie szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie, w dodatku jest bardzo smaczna. Sprawdzi się idealnie podczas codziennych obiadów, jak i na specjalne okazje, na przykład zbliżający się okres bożonarodzeniowy.
Sprawdź także: Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Ryba ta należy do drapieżników, zazwyczaj występuje wodach w pobliżu Ameryki Północnej, obecnie hodowany jest w różnych zakątkach świata. Warto wspomnieć, że w Polsce funkcjonują liczne pstrągarnie, w których można zakupić ryby dobrej jakości. Pstrąg tęczowy ma spłaszczone bocznie, wydłużone ciało, jego łuski mają niebiesko-szary kolor, na boku ryby można zaobserwować czerwonawą linię. Zazwyczaj osiąga długość między 40 a 60 cm, oraz około 5 kg wagi. Ma smaczne, delikatne i niezbyt tłuste mięso, które charakteryzuje się wysoką zawartością składników odżywczych.
Przede wszystkim pstrąga tęczowego poleca się ze względu na zawartość cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wpływają na układ krążenia. Spożywane regularnie wspierają pracę serca, zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, np. udaru, choroby wieńcowej, czy zawału. Mają także działanie przeciwmiażdżycowe, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, oraz stabilizują poziom cukru. Dodatkowo kwasy omega-3 działają korzystnie na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, są także doskonałym wsparciem dla kondycji włosów, skóry i paznokci.
Pstrąg tęczowy jest także źródłem białka, które jest niezbędną substancją wszystkich komórek i tkanek w organizmie. Ponadto wspiera regenerację, pracę mięśni, wygląd skóry, a także zwiększa sytość posiłku. W rybie tej obecna jest także witamina D, która wzmacnia kości i zęby, a także wspiera układ odpornościowy. Natomiast witamina A pomaga dbać o zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami. Dodatkowo selen wspiera odporność, ma działanie przeciwutleniające, oraz pomaga chronić organizm przed nowotworami. Nie brakuje tu także potasu, który ma właściwości regulujące ciśnienie krwi. Zawarte są tu także cenne przeciwutleniacze, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wykazują działanie przeciwstarzeniowe, zmniejszające stany zapalne i przeciwnowotworowe.
Kto powinien jeść pstrąga tęczowego? Ryba ta będzie bardzo dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej, oraz tych, które chcą zadbać o układ sercowo-naczyniowy. Warto spożywać ją także, aby wzmocnić kości i zęby, oraz zadbać o piękną skórę.
Nie wiesz, jak przygotować pstrąga tęczowego? Ryba ta ma bardzo smaczne mięso, które nie potrzebuje skomplikowanych dodatków. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Pstrąg tęczowy z patelni lub piekarnika może być świetną alternatywą dla osób, które nie przepadają za karpiem na Wigilię.
Możesz przygotować zapiekanego pstrąga tęczowego. Oczyszczone płaty ryby oprósz solą, pieprzem i dokładnie, skrop je również sokiem z cytryny. Dodaj ulubione przyprawy, świetnie pasuje tu: koperek, suszona, zielona pietruszka, czosnek, tymianek, czy rozmaryn. Wszystko zależy od twoich preferencji. Możesz polać całość odrobiną oliwy z oliwek. Przełóż rybę do naczynia żaroodpornego, warto nakryć je folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut. Czas pieczenia będzie różnił się w zależności od wielkości ryby.
Świetnie smakować będzie również pstrąg tęczowy smażony na maśle klarowanym. Umyte, wypatrzone i pozbawione głowy i ości ryby, dokładnie oprósz solą. Następnie nafaszeruj je masłem zmieszanym z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oraz posiekanym koperkiem. Wystarczy 2-3 łyżeczki na rybę. Do środka dodaj także 2-3 plastry cytryny. Pstrągi zawiń w folię spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij rybę, usuń z niej plasterki cytryny i obtocz ryby w mące. Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj na nią masło klarowane i usmaż rybę na złoty kolor, po około 5 minut z każdej strony.
Pstrąga tęczowego można zakupić w dużych sieciach marketów, kilogram ryby będzie kosztował około 57 zł. Warto jednak wypatrywać promocji, obecnie w Lidlu znajdziesz go w cenie 39,99 zł za kilogram.
Źródła: dietetycy.org.pl, zywienie.abczdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też: