Reklama
Reklama

Seniorzy powinni na stałe wprowadzić do menu. Dobrze działa na serce i florę bakteryjną jelit, poprawia nastrój

Czasem wystarczy kostka gorzkiej czekolady – by serce biło spokojniej, jelita pracowały sprawniej, a dobry humor towarzyszył przez cały dzień. Warto, by ten zdrowy przysmak na dobre zagościł w kuchni seniora. Cudownie komponuje się z owocami, kawą i orzechami.

Jaką gorzką czekoladę kupować?

Gorzka czekolada swoje niezwykłe właściwości zdrowotne zawdzięcza zawartości kakao. To właśnie dlatego im więcej jest go w tabliczce czekolady, tym lepiej dla naszego organizmu. Jak podkreślają dietetycy, aby skorzystać z tych właściwości, należy sięgać po gorzką czekoladę zawierającą minimum 70 proc. kakao.  

Pierwsi, którzy docenili cenne właściwości kakao, byli Majowie. Sięgali po gorzkie napoje na jego bazie już 7 tysięcy lat temu. W ich kulturze kakaowiec był uważany za świętą roślinę. Jej opiekunem był bóg Ek Chuah patron pieniędzy i kupców. Do Europy przywiózł ją Krzysztof Kolumb, jednak Europejczycy nie zachwycili się gorzkim smakiem owoców kakaowca

Reklama

Dopiero kilka wieków później, kiedy wymieszano gorzkie kakao z cukrem i mlekiem, w pełni podbiło nasze serca. Tak powstała czekolada - produkt, którym celebrujemy radosne chwile, poprawia nam humor i jak się okazuje, pozytywnie wpływa na zdrowie, ale tylko w wersji z dużą zawartością kakao.  

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Gorzka czekolada zawierająca przynajmniej 70% kakao pozytywnie wpływa na zdrowie. Ma mniej dodatkowych substancji takich jak cukier czy masło kakaowe, a nasz organizm może czerpać z wielu cennych substancji zawartych w kakao, które zawiera między innymi: 

  • witaminy z grupy B, E, PP, 
  • magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, 
  • błonnik, 
  • przeciwutleniacze z grupy polifenoli.  

Duża zawartość przeciwutleniaczy w gorzkiej czekoladzie działa przeciwzapalnie i neutralizuje działanie wolnych rodników. Dzięki temu chroni organizm przed wieloma chorobami przewlekłymi układu krwionośnego czy nowotworami. Ponadto przeciwutleniacze zwiększają ilość korzystnych bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium w jelitach, co ma duże znaczenie dla procesów trawiennych, odporności organizmu czy ochrony przed depresją.  

Przeczytaj też: Najprostsze ciasto czekoladowe. Wilgotne, rozpływa się w ustach, jedna blacha to za mało

Jak czekolada wpływa na nasze samopoczucie? Na nasz nastrój oddziałują zawarte w kakao dopamina, serotonina i tryptofan - substancje biorące udział w procesach metabolicznych mózgu i produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. W gorzkiej czekoladzie znajdziemy również teobrominę, która pobudza i poprawia koncentrację. W przeciwieństwie do kofeiny jednak nie podnosi ciśnienia krwi. Nic więc dziwnego, że po zjedzeniu czekolady mamy więcej sił, energii i pozytywnego nastawienia.  

Dlaczego seniorzy powinni jeść gorzką czekoladę?

Z pozytywnych właściwości kakao mogą czerpać pełnymi garściami szczególnie seniorzy. Ta grupa jest mocno narażona na choroby neurodegeneracyjne, cukrzycę i choroby układu krwionośnego. Regularne spożywanie gorzkiej czekolady może znacząco obniżyć ryzyko występowania tych chorób, co udowodniono w wielu badaniach naukowych.  

Przeciwutlaniacze zawarte w gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływają na pracę mózgu, ale także chronią jego komórki przed uszkodzeniami. Dzięki temu zmniejszają ryzyko występowania m.in. Parkinsona czy Alzheimera.

Przeczytaj też: Jeden z najzdrowszych napojów. W dzieciństwie to była codzienność, dziś rzadko pijemy 

Jak gorzka czekolada wpływa na serce i układ krwionośny? Na tym skupili się między innymi naukowcy z Florydy, którzy wyniki swojej metaanalizy opublikowali w czasopiśmie “Review in Cardiovascular Medicine". Gorzka czekolada zwiększa przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki stymulacji produkcji tlenku azotu. To z kolei wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, lepsze ukrwienie mózgu i redukcję ryzyka udaru mózgu. Ponadto gorzka czekolada obniża cholesterol, przez co zmniejsza się ryzyko występowania miażdżycy.  

Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny wynoszący ok. 20. To sprawia, że mogą ją włączyć do diety także osoby z insulinoopornością. Z kolei zawarte w niej przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, czyli dietozależnej, z którą boryka się wielu seniorów.  

Ile gorzkiej czekolady można zjeść dziennie?

Im więcej kakao w czekoladzie tym lepiej, ale nie koniecznie więcej czekolady w diecie niesie ten sam efekt. Warto pamiętać, że gorzka czekolada jest bogatym źródłem tłuszczów, a 100 g tego przysmaku dostarcza ok. 500-600 kcal, co szczególnie w diecie seniora może znacząco podnieść bilans kaloryczny. Z tego powodu warto włączyć ją do diety z umiarem i ograniczyć jej dzienne spożycie do 1-2 kostek.  

Gorzką czekoladę można zjadać jako samodzielną przekąskę, ale istnienie również wiele ciekawych zastosowań w kuchni tego słodkiego przysmaku. Monika Zysk z portalu Teraz gotuję poleca wrzucić ją do porannej kawy. Może stać się również idealnym dodatkiem do cist, ciasteczek, ale także porannej owsianki czy nawet dań mięsnych.  

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Pijał ją Szopen, ma wykwintny smak i intensywny aromat. Ma dużo magnezu, wspiera krążenie i oczyszcza jelita

Mięso dla seniorów i na odchudzanie. Chude, pełne białka, do tego dba o serce i układ nerwowy

To najzdrowsze dodatki do zielonej herbaty. Poprawiają trawienie i odporność, przyspieszają metabolizm

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kakao