Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Karp to ryba, której obecność na wigilijnym stole nikogo nie dziwi. Jednak kiedy nasza świadomość na temat diety i zdrowego odżywiania rośnie, możemy zacząć zastanawiać się, czy klasyka nam nie szkodzi. Z tego powodu sprawdzamy, jakie właściwości ma wigilijny karp i czy warto przygotować go na święta.
Jak często bywa, nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy karp jest zdrowy. Okazuje się, że wszystko zależy od rodzaju hodowli. Karp, który hodowany jest w stawach, czyli w tradycyjny sposób jest zdrowszy i ma lepszy smak. Ryby pochodzące ze sprawdzonych źródeł będą miały korzystny wpływ na nasz organizm i nie trzeba się ich obawiać.
Problem pojawia się, kiedy karp hodowany był w zanieczyszczonej wodzie. W takiej sytuacji ryba może zawierać w sobie metale ciężkie, pestycydy czy antybiotyki. Aby zmniejszyć ryzyko przyjmowania tych substancji, wystarczy, że wybierzemy rybę o wysokiej jakości z wiarygodnej hodowli.
Wpływ na zdrowotność karpia ma również sposób przygotowania. Warto pamiętać, że smażona ryba zawiera sporo kalorii oraz tłuszczów nasyconych. Z tego powodu warto wybrać alternatywne metody przygotowania, takie jak pieczenie, grillowanie czy gotowanie na parze.
Sprawdź także: Najczystsza polska ryba, najlepsza na wigilię. Smaczna i bez ości
Karp to ryba, która zawiera w sobie wiele cennych składników odżywczych. Jest średnio tłusta i charakteryzuje się stosunkowo dużą ilością kalorii. W 100 g znajdziemy ich aż 120. Niezależnie od tego w naszej diecie może być wartościowym źródłem białka, szczególnie że kryje w sobie wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje nasz organizm.
Podobnie jak inne ryby karp jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Są one niezbędne dla zdrowia serca oraz układu krążenia. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób serca czy udaru.
Karp kryje w sobie bogactwo witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim m.in. witaminę A, D, E, B12 oraz minerały jak fosfor, selen, magnez, potas oraz żelazo. Z tego powodu wzmacnia organizm, wspiera układ odpornościowy i układ nerwowy, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz poprawia kondycję skóry. Wykazuje także działanie przeciwzapalne.
Karpia, tak jak i innych ryb, nie powinny spożywać osoby, które są na nie uczulone. Karp jako tłusta ryba może nie być wskazana w przypadku osób cierpiących na problemy z układem pokarmowym czy wątrobą. Może ona obciążać układ trawienny i zaostrzyć objawy wrzodów żołądka czy refluksu.
Podczas wyboru karpia warto zwrócić na jego pochodzenie. Wynika to z faktu, że ryby hodowlane mogą mieć wyższą zawartość tłuszczu, a także kryć w sobie niezdrowe substancje, jak pestycydy, antybiotyki czy metale ciężkie. Z tego powodu karp nie jest polecany kobietom w ciąży, osobom z podwyższonym cholesterolem i chorobami serca.
Właściwości ryby to jednak niejedyna cecha, która może sprawić, że chcemy wybrać alternatywę. Wiele osób narzeka na konsystencję mięsa czy posmak mułu, który często jest w nim wyczuwalny. Z tego powodu podpowiadamy alternatywy, które godnie go zastąpią.
Zdrowym i pysznym pomysłem jest ryba pieczona. Można wykorzystać dorsza labo doradę. Wystarczy godzinę przed pieczeniem zamarynować ją w ulubionych przyprawach i oliwie. Następnie należy włożyć ją do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piec przez ok. 30 minut. Jest bardzo aromatyczna i pięknie się prezentuje.
Zamiast karpia warto sięgnąć po łososia. Sprawdzą się filety albo dzwonki. Ze względu na swój wykwintny smak będzie idealną potrawą na wigilijnym stole. Możemy przygotować go w piekarniku albo usmażyć na patelni. Warto jednak podawać go z sosem, który będzie idealnie komponował się z jego smakiem. Sprawdzi się sos na winno-cytrynowy na bazie masła oraz wina czy sos pomarańczowy z dodatkiem likieru i miodu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy
Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol