Owoce mają mnóstwo witamin, wspierają trawienie i obniżają cholesterol. Mało kto wie, że pestki też można wykorzystać
Zimą tęsknimy za smakiem naszych pysznych polskich owoców. Warto wówczas sięgnąć po egzotyczne smakołyki, które pojawiają się na sklepowych półkach. Obok bananów, pomarańczy, czy mango, warto wypatrywać papai. Okazuje się, że nie tylko miąższ, ale i pestki tego słodkiego owocu są warte zainteresowania. Sprawdź, jak jeść pestki papai.
Dlaczego warto jeść papaję? Jest słodka, świetnie pasuje do koktajli, sałatek owocowych, można również dodawać ją do słodkich śniadań. W poniższym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom papai oraz ich pestek.
Papaja, a dokładnie melonowiec właściwy, jest rośliną należącą do rodziny melonowcowatych. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości i pyszny, słodki smak nazywana jest także "owocem aniołów". Występuje w klimacie subtropikalnym i tropikalnym, powszechnie uprawia się ją w Ameryce Południowej, Środkowej, oraz w ciepłych stanach Ameryki Północnej. Największymi producentami papai są Stany Zjednoczone i Meksyk.
Owoce papai są dość spore, dorastają do ok. 45 cm długości i 30 cm średnicy. Mają gruszkowaty kształt, ich skórka występuje w zielonym, żółtym i pomarańczowym kolorze, natomiast miąższ ma żółto-pomarańczową barwę. Wnętrze owoców kryje drobne, czarne nasiona.
Jedzenie papai korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza ryzyko udarów i zawałów, pomaga zbijać zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, pozytywnie działają również na odporność. Jest źródłem wielu substancji o działanie przeciwutleniającym. Dodatkowo owoce te korzystnie wpływają na proces trawienia, są bogate w błonnik, a także zawierają enzym trawienny zwany papainą.
Papaja zawiera między innymi:
- witaminę A, która ma silne działanie przeciwutleniające, wspiera zdrowie oczu i wygląd skóry,
- witaminy z grupy B, wspierają układ krążenia, nerwowy i mięśniowy, a także uczestniczą w procesach metabolicznych zachodzących w organizmie,
- witamina C, jest naturalnym antyoksydantem, wspiera odporność, syntezę kolagenu, oraz wchłanianie żelaza,
- beta-karoten, barwnik o działaniu antyoksydacyjnym, który odpowiada za pomarańczowy kolor owocu, ma działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe, ma również wpływ na układ krążenia, oraz chroni oczy przed chorobami, a także wpływa na wygląd skóry,
- potas, pomaga regulować ciśnienie krwi oraz gospodarkę wodno-elektrolitowej,
- magnez, odpowiada za prawidłowy stan układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, mięśniowego i kostnego,
- wapń, wzmacnia kości i zęby,
- nienasycone kwasy tłuszczowe, wspierają układ krwionośny, w tym serce, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi, korzystnie działają na układ nerwowy.
Niewielkie pestki papai mają wyrazisty, ostry, a nawet gorzkawy smak. Powszechnie uważane są za jadalne, jednak nie należy spożywać ich w dużych ilościach. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej najczęściej są suszone, mielone i stosowane jako przyprawa. Przypisuje się im działanie wspierające wątrobę, a także uważa się, że mają właściwości przeciwpasożytnicze. Zawierają enzym zwany papainą, który przyczynia się do lepszego trawienia. Wykazują również działanie przeciwutleniające.
Pestki papai w smaku przypominają pieprz, dlatego w formie mielonej stosowane są jako jego zamiennik. Takie nasiona można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Fakt ten warto potraktować raczej jako kulinarną ciekawostkę, ponieważ opinie co do ich stosowania są podzielone. Niektórzy eksperci uważają je za gorzkie i zalecają usunięcie ich przed zjedzeniem owocu, inni natomiast twierdzą, że są one cennym dodatkiem do diety.
Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl, spleka.pl
Zobacz też: