Reklama
Reklama

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

W porównaniu do białej i żółtej odmiany, uważana jest za delikatniejszą i słodszą, dlatego lepiej sprawdza się do dań w wersji surowej. Można także zrobić z niej pyszne przetwory. Marynowana czerwona cebula będzie doskonałym dodatkiem do przeróżnych potraw. Podpowiemy ci, jak ją zrobić.


Można ją smażyć, piec, czy dodać do sałatek. Dużo rzadziej sięgamy jednak po cebulę czerwoną zaprawioną do słoików, szkoda. To świetny patent w szczególności, kiedy kupiłeś zbyt dużo cebuli i istnieje ryzyko, że może się zepsuć. Poznaj przepis na marynowaną czerwoną cebulę i wypróbuj ją we własnej kuchni.

Sprawdź także: W tym roku robię ocet jabłkowy według receptury orleańskiej. Jest najlepszy na odporność i odchudzanie

Czerwona cebula - samo zdrowie

Jakie właściwości ma czerwona cebula? Przede wszystkim świetnie wpływa na odporność organizmu. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego będzie pomocna, gdy dopadnie cię przeziębienie i grypa. Pomoże także zmniejszyć dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można przygotować także domowy syrop z cebuli na ból gardła. Obecna w niej allicyna, działa na organizm jak naturalny antybiotyk.

W czerwonej cebuli znajdują się także polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe. Pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami, np. cukrzycą, czy chorobami serca. Dodatkowo jedzenie cebuli korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejsza ryzyko zakrzepów i zatorów, oraz reguluje ciśnienie krwi. Zbija wysoki poziom cholesterolu oraz stabilizuje poziom cukru we krwi. Korzystnie wpływa również na trawienie i zdrowie jelit.

Marynowana czerwona cebula - przepis

Zanim zabierzesz się do realizacji przepisu, przygotuj słoiki. Powinny być czyste i wyparzone, to samo tyczy się zakrętek. Do przygotowania marynowanej czerwonej cebuli, będziesz potrzebować:

  • 5 średnich czerwonych cebul,
  • 2 łyżek miodu,
  • 250 ml wody
  • 150 ml octu winnego,
  • 1 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 1 gwiazdkę anyżu,
  • 1 łyżeczkę soli,
  • ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu.

Zacznij od zagotowania wody z przyprawami (anyżem, kolendrą i pieprzem), oraz solą. W międzyczasie obierz cebule i pokrój je w cienkie plasterki. Przełóż je do słoika. Do gotowego wywaru dodaj miód i ocet, wszystko wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą, zalej cebulowe krążki i odstaw do przestygnięcia. Następnie zakręć słoik i odstaw do lodówki na 24 godziny.


Źródła: odzywianie.wprost.pl, tajemnicesmaku.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki

Czym różni się dżem od konfitur? Co jest lepsze i zdrowsze?

Jest smaczniejsza i zdrowsza od łososia, ale i tak ją omijamy. Do tego delikatne mięso, brak tłuszczu i ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory