Czerwone jagody to niedoceniany polski superfood. Chronią serce, wzrok, pomagają podczas odchudzania
Czerwone, błyszczące i lekko cierpkie - owoce borówki brusznicy można znaleźć w krajowych lasach, a mimo to wiele osób wciąż o nich nie słyszało. To prawdziwy polski superfood, który wspiera serce, chroni wzrok, poprawia odporność i może wspomóc podczas odchudzania. Ich niezwykłe właściwości i skład odżywczy sprawiają, że powinny często gościć w codziennej diecie.
Borówka brusznica to roślina, którą można spotkać na polskich wrzosowiskach, w lasach iglastych i torfowiskach. Od lat znana jest w medycynie ludowej, szczególnie we wschodniej Europie i krajach skandynawskich. Jej czerwone owoce zachęcają swoim apetycznym wyglądem, ale też kryją w sobie ogromny potencjał zdrowotny. Dzięki niskiej kaloryczności i wysokiej zawartości błonnika jest m.in. sprzymierzeńcem procesu odchudzania. Borówka brusznica to uniwersalny składnik kulinarny - pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
Borówka brusznica (znana też pod nazwą czerwona borówka) to niewielka krzewinka z rodziny wrzosowatych, która naturalnie występuje w lasach iglastych, na wrzosowiskach i w rejonach górzystych. Jej owoce są kuliste, intensywnie czerwone i błyszczące. Osiągają średnicę ok. 8-10 mm. Smak brusznicy jest charakterystyczny - lekko cierpki, kwaśny z delikatną nutką goryczy (nieco podobny do żurawiny, ale nie tak kwaskowaty). Rzadko więc spożywa się ją na surowo.
Roślina kwitnie drobnymi kwiatami w maju i czerwcu, a owoce dojrzewają pod koniec lata - zwykle w sierpniu i wrześniu. Brusznica wyróżnia się dużą odpornością na mróz i może rosnąć nawet w trudnych warunkach. W Polsce jest krzewem powszechnym, ale wciąż pozostaje niedoceniona w codziennej diecie. Mimo że jej właściwości prozdrowotne stawiają ją w czołówce naturalnej superżywności.
Dlaczego warto włączyć borówkę brusznicę do jadłospisu? Bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C i te z grupy B, a także szereg minerałów - mangan, miedź, żelazo i potas. Jest bogata w błonnik pokarmowy, przez co wspiera trawienie i reguluje perystaltykę jelit.
Jej owoce dostarczają także polifenoli, w tym antocyjanów i flawonoidów, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Neutralizują wolne rodniki, a w konsekwencji spowalniają proces starzenia, wykazują potencjał przeciwnowotworowy, wspierają układ odpornościowy i pracę mózgu.
Regularne spożywanie borówki brusznicy może także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i wpłynąć korzystnie na zdrowie serca. Zawarte w owocach związki pomagają także w ochronie wzroku, poprawiając ukrwienie w oczach. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu mogą po nią sięgać również osoby z insulinoopornością i cukrzycą.
Wysoka zawartość błonnika i niski poziom kalorii (w 100 gramach jest to ok. 47 kcal) czynią brusznicę doskonałym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania. Owoce jako przekąska zapewniają uczucie sytości i wspierają metabolizm. Co więcej, znane są z działania moczopędnego - stosuje się je jako naturalny specyfik przy infekcjach pęcherza.
Brusznica, choć surowa jest w smaku cierpka, znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Najczęściej przerabia się ją na dżemy, konfitury i galaretki, które potem idealnie komponują się z mięsem (najlepiej z dziczyzną, pieczonym drobiem i pasztetami). W Skandynawii podaje się ją również do klopsików i ziemniaków.
Świetnie sprawdza się w sosach do serów pleśniowych i jako dodatek do pieczywa czy naleśników. Z brusznicy można przygotować soki, kompoty, syropy, a nawet nalewki, które zachowują prozdrowotne właściwości.
W wersji suszonej jest dobrym składnikiem mieszanek herbacianych lub granoli do owsianki. Dodanie borówki brusznicy do ciast, muffinów lub kruchych tart nadaje im lekko kwaskowatego, ale przyjemnego smaku. Dzięki szerokiemu zastosowaniu w kuchni i długiej trwałości przetworów, może naprawdę wzbogacić codzienny jadłospis.
Źródło: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl
Zobacz też:
Lepsze od ciepłej wody z cytryną z rana. Metabolizm rusza z kopyta, jelita pracują książkowo