Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki
Pečený čaj to wyrób, który jest dość mało znany w naszym kraju. A szkoda. Pochodząca z Czech pieczona herbata doskonale rozgrzewa i pozwala cieszyć się smakiem aromatycznych owoców nawet w mroźne wieczory. Jak powinno się ją parzyć i czy da się zrobić własny pečený čaj w domowych warunkach? Odpowiadamy.
"Pieczona herbata" to termin, który nie brzmi zbyt znajomo, a w dodatku wydaje się dość dziwny. Okazuje się jednak, że nasi sąsiedzi zza południowej granicy stworzyli produkt, który jest określany owym mianem. Pečený čaj, bo tak brzmi jego nazwa, to w istocie pieczona herbata (choć jest to nazwa umowna, bowiem w składzie produktu herbaty tak naprawdę nie ma). Są to upieczone na blaszce pokrojone owoce z dodatkiem cukru. Czasem dodaje się do nich również cynamon bądź imbir, co dodatkowo podkręca smak.
Pieczoną herbatę sporządzoną z owoców Czesi piją litrami. Charakteryzuje się ona doskonałym smakiem i aromatem. W okresie jesienno-zimowym, taki zdrowy, ciepły napój z pewnością pomoże uporać się z przeziębieniem.
Pečený čaj można zakupić w wielu sklepach internetowych z herbatą lub produktami zagranicznymi. Co ciekawe, ów wyrób można zrobić we własnym domowym zaciszu. Trzeba jedyne zatroszczyć się o odpowiednie zabezpieczenie pieczonej herbaty – przed zepsuciem ochroni ją pasteryzacja w słoiku.
Parzenie pieczonej herbaty jest banalnie proste. Pečený čaj należy wydobyć ze słoiczka i umieścić w kubku lub filiżance. Najlepiej postępować według instrukcji wskazanej na opakowaniu, choć zazwyczaj na jedną porcję napoju przypada jedna lub dwie łyżeczki pieczonej herbaty. Po umieszczeniu w kubku należy zalać ją gorącą wodą.
Co ciekawe, pečený čaj można także przygotować na zimno. To doskonała propozycja na ciepłe, letnie dni. Pieczona herbata zalana zimną wodą z dodatkiem lodu doskonale orzeźwia i chłodzi.
Przeczytaj też: Gdy pijesz regularnie, przemiana materii przyspiesza. Dobrze działa na pracę serca i nerek
Pieczoną herbatę można z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. Do tego celu warto wykorzystać owoce takie jak jabłka, gruszki, wiśnie (pozbawione pestek), truskawki czy maliny.
Rzeczone owoce najpierw należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (w przypadku jabłek i gruszek). Na 1-2 dość duże słoiki pieczonej herbaty potrzeba około 0,5-1 kg owoców. Trzeba rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź umieścić w foremce. Całość wymaga dość solidnego posypania cukrem. Można dodać także inne składniki, takie jak imbir czy cynamon. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Warto co jakiś czas je przemieszać.
Gotowe owoce umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy. Warto wiedzieć, że pieczoną herbatę należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Niezapewnienie odpowiednich warunków przechowywania może spowodować zepsucie się produktu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3
Jeszcze mało znana, ale super zdrowa ryba. W smaku przypomina tuńczyka, jest dobra na serce i pamięć