Reklama
Reklama

Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki

Pečený čaj to wyrób, który jest dość mało znany w naszym kraju. A szkoda. Pochodząca z Czech pieczona herbata doskonale rozgrzewa i pozwala cieszyć się smakiem aromatycznych owoców nawet w mroźne wieczory. Jak powinno się ją parzyć i czy da się zrobić własny pečený čaj w domowych warunkach? Odpowiadamy.

Pečený čaj – czyli czeska pieczona herbata

"Pieczona herbata" to termin, który nie brzmi zbyt znajomo, a w dodatku wydaje się dość dziwny. Okazuje się jednak, że nasi sąsiedzi zza południowej granicy stworzyli produkt, który jest określany owym mianem. Pečený čaj, bo tak brzmi jego nazwa, to w istocie pieczona herbata (choć jest to nazwa umowna, bowiem w składzie produktu herbaty tak naprawdę nie ma). Są to upieczone na blaszce pokrojone owoce z dodatkiem cukru. Czasem dodaje się do nich również cynamon bądź imbir, co dodatkowo podkręca smak. 

Pieczoną herbatę sporządzoną z owoców Czesi piją litrami. Charakteryzuje się ona doskonałym smakiem i aromatem. W okresie jesienno-zimowym, taki zdrowy, ciepły napój z pewnością pomoże uporać się z przeziębieniem. 

Pečený čaj można zakupić w wielu sklepach internetowych z herbatą lub produktami zagranicznymi. Co ciekawe, ów wyrób można zrobić we własnym domowym zaciszu. Trzeba jedyne zatroszczyć się o odpowiednie zabezpieczenie pieczonej herbaty – przed zepsuciem ochroni ją pasteryzacja w słoiku. 

Jak parzyć pieczoną herbatę?

Parzenie pieczonej herbaty jest banalnie proste. Pečený čaj należy wydobyć ze słoiczka i umieścić w kubku lub filiżance. Najlepiej postępować według instrukcji wskazanej na opakowaniu, choć zazwyczaj na jedną porcję napoju przypada jedna lub dwie łyżeczki pieczonej herbaty. Po umieszczeniu w kubku należy zalać ją gorącą wodą. 

Co ciekawe, pečený čaj można także przygotować na zimno. To doskonała propozycja na ciepłe, letnie dni. Pieczona herbata zalana zimną wodą z dodatkiem lodu doskonale orzeźwia i chłodzi.

Przeczytaj też: Gdy pijesz regularnie, przemiana materii przyspiesza. Dobrze działa na pracę serca i nerek

Jak zrobić pieczoną herbatę w domu?

Pieczoną herbatę można z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. Do tego celu warto wykorzystać owoce takie jak jabłka, gruszki, wiśnie (pozbawione pestek), truskawki czy maliny.  

Rzeczone owoce najpierw należy dokładnie oczyścić, a następnie pokroić na mniejsze kawałki (w przypadku jabłek i gruszek). Na 1-2 dość duże słoiki pieczonej herbaty potrzeba około 0,5-1 kg owoców. Trzeba rozłożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bądź umieścić w foremce. Całość wymaga dość solidnego posypania cukrem. Można dodać także inne składniki, takie jak imbir czy cynamon. Owoce pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut. Warto co jakiś czas je przemieszać. 

Gotowe owoce umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy. Warto wiedzieć, że pieczoną herbatę należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Niezapewnienie odpowiednich warunków przechowywania może spowodować zepsucie się produktu.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

Pogromca chorób, opiekun serca. Owoc, który może zastąpić mięso

Ryba gorsza od pangi, karmiona resztkami. Zbyt często gości na naszych stołach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: herbata