Reklama
Reklama

Czysty cukier i puste kalorie. To najgorszy miód, a Polacy chętnie go kupują

Miód doceniany jest szczególnie jesienią i zimą, kiedy pomaga nam wzmocnić odporność i szybciej uporać się z infekcjami. Wielu Polaków popełnia jednak popularny błąd i na sklepowej półce szuka najtańszego możliwego produktu. Często wybiera przez to najgorszą opcję. Syntetyczny odpowiednik nie może się równać naturalnemu miodowi.

Syntetyczny miód nie ma właściwości odżywczych i nie wpływa na nasze zdrowie pozytywnie. Dowiedz się, jak możesz go odróżnić. Spróbuj wystrzegać się go na sklepowej półce.

Sztuczny miód - najgorszy miód

Naturalny miód przede wszystkim ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. To właśnie dlatego jest tak cenny dla naszego zdrowia i samopoczucia w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia układ odpornościowy oraz pomaga szybko uporać się z infekcjami. Niektórzy nazywają go nawet naturalnym antybiotykiem. Działa oczyszczająco na organizm i może pomóc w łagodzeniu najbardziej uciążliwych objawów chorobowych, jak kaszel, chrypka czy ból gardła.

Niestety producenci często wprowadzają nas w błąd, a na sklepowych półkach znajdziemy mnóstwo produktów, które barwą i aromatem jedynie przypominają naturalny miód. Sztuczne miody tworzy się z syropów glukozowych, słodzików oraz substancji, które nadają im fałszywego smaku. Skutkuje to również niższą ceną. Takie produkty często nas nią kuszą. Warto jednak pamiętać, że nie mają one pozytywnego wpływu na nasze zdrowie. Przyjmowane w dużych ilościach mogą nam nawet szkodzić.

Jak odróżnić sztuczny miód od prawdziwego? 

Miód to zdrowy i smaczny dodatek, który często dodajemy do napojów czy deserów. Kiedy wybieramy produkt na sklepowej półce, musimy jednak pamiętać o tym, że jedynie ten naturalny ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Warto wybierać produkty z lokalnych, sprawdzonych pasiek - oferowane przez nie miody będą miały wysoką jakość oraz cenne właściwości odżywcze.

Przede wszystkim sztuczny miód charakteryzuje się inną konsystencją. Jest on płynny, nie ma w nim grudek i nie krystalizuje się nawet po długim czasie. Nie pojawia się również na nim biały nalot, charakterystyczny dla naturalnego miodu. Co więcej, sztuczny miód jest lżejszy. Warto spojrzeć na wagę produktu, jeśli mamy wątpliwości, czy jest on naturalny. 

Często syntetyczny produkt można rozpoznać już po etykiecie. Zamiast tradycyjnej nazwy mogą pojawić się zdrobnienia lub określenia, jedynie nawiązujące do miodu.

Jeśli już kupiliśmy lub dostaliśmy miód i nie wiemy, czy jest on naturalny, czy sztuczny, w łatwy sposób możemy to sprawdzić. Potrzebna będzie nam jedynie szklanka wody. Miód wlany do niej opadnie na dno. Z kolei produkt syntetyczny od razu zacznie się rozpuszczać.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | słodycze